Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Sernik królewski

Opublikowany: 28 Grudzień, 2011 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 4,67 z 5)
Loading ... Loading ...

Sernik królewski to prosty w wykonaniu placek w dodatku przedstawiony przez mnie krok po kroku. Pyszne ciasto wykonane na kruchym spodzie. Masa jest dość mokra, taka jaką lubię w sernikach. Polecam przepis :).

 

 

 

 

 

Podawany czas jest liczony po wcześniejszym przygotowaniu wszystkich składników oraz zmieleniu twarogu.

Łączny czas pieczenia- ok 75 min

Czas przygotowania- 45 min

Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie)- ok. 110 min

Koszt składników- ok.  27,80 zł

Wielkość blachy- 40×24 cm

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • mikser,
  • maszynka do mielenia twarogu,
  • garnek,
  • wałek do ciasta,
  • dodatkowe naczynie do składników u mnie miarka, bo wygodna w użyciu,
  • miska.

Na początku trochę przygotowań…

Przygotowanie nie jest skomplikowane. Proponuję przygotować sobie wszystkie potrzebne składniki w jednym miejscu. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Zawsze przed przygotowaniem czegokolwiek z jajek najpierw przelewam je wrzątkiem, aby zabić wszelkie bakterie, które mogą się znajdować na skorupkach. W pierwszej kolejności należy zmielić ser trzy razy.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 500 g mąki,
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 25 dag margaryny,
  • 4,5 szklanki cukru pudru,
  • 7 jajko,
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 kg tłustego lub półtłustego, niekwaśnego twarogu,
  • duży olejek cytrynowy,
  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku budyniowego).

dodatkowe składniki na polewę

  • 80 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Zdjęcia nr2- zmielony trzykrotnie twaróg

Najpierw mielimy twaróg. Należy to zrobić w pierwszej kolejności.

Składniki na spód

  • 500 g mąki,
  • 25 dag margaryny,
  • 2,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Zdjęcia nr3- wszystkie składniki w misce

Do większej miski wsypujemy mąkę, margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia i jajko. Wszystko łączymy ze sobą, aby powstała jednolita masa. Zagniatamy ciasto dość szybko, bo kruche ciasto nie lubi zbyt długiego i dokładnego wyrabiania.

Zdjęcie nr4- widok ciasta

Tak powinno wyglądać wyrobione kruche ciasto. Gdyby ciasto się kleiło do rąk, to proszę dodać więcej mąki.

Zdjęcie nr5- ciasto na blasze

Następnie wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką blaszki (można położyć blachę na rozwałkowane ciasto i wykroić nożem potrzebną wielkość ciasta, następnie przy pomocy wałka do ciasta delikatnie przełożyć je do formy ). Włożyć ciasto do zimnego piekarnika. Nastawić piec na 180 stopni bez termoobiegu. Ok. 20 min w zupełności wystarczy,  aby spód się podpiekł.

Zdjęcie nr6- reszta ciasta

Resztę kruchego ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.

Składniki na masę serową

  • 1,5 kg tłustego lub półtłustego, zmielonego niekwaśnego twarogu,
  • 6 jajek,
  • 1 kostka masła (1 kostka=250 g),
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • duży olejek cytrynowy,
  • opakowanie  budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku budyniowego).

Zdjęcie nr7- białka w misce

Przyrządzenie masy twarogowej do sernika królewskiego zajmuje ok. 20 min. Oczywiście jeżeli twaróg mamy zmielony już wcześniej. Do suchej miski wlewamy 6 białek.

Zdjęcie nr8- ubijanie piany

Ubić białka na sztywną pinkę. Można dodać szczyptę soli, wtedy szybciej się ubiją. Następnie dodajemy cukier puder, aby utrwalić pianę.

Zdjęcie nr9- ubita sztywna piana

Tak powinna wyglądać piana z białek. Po przewróceniu miski do góry nogami nie powinna nawet drgnąć.

Zdjęcie nr10- spienianie masła

Do drugiej miski wrzucamy masło i spieniamy je.

Zdjęcie nr11- dodawanie żółtek

Do spienionego masła dodajemy żółtka i dalej ucieramy wszystko mikserem.

Zdjęcie nr12- dodanie proszku budyniowego i aromatu

Do spienionego masła utartego z żółtkami dodajemy proszek budyniowy i aromat cytrynowy.

Zdjęcie nr13- łączenie z twarogiem

Kiedy wszystko ładnie nam się połączy możemy porcjami dodawać trzykrotnie zmielony twaróg. Spód do tego czasu powinien być już podpieczony, więc wyjąć go z pieca.

Zdjęcie nr14- łączenie z pianką

W tej chwili można już odłożyć mikser.  Piana jest delikatna, więc aby masa serowa zachowała puszystość masę serową należy połączyć z białkami szpatułką lub dużą łyżką. Wszystko delikatnie wymieszać.

Zdjęcie nr15- gotowa puszysta masa serowa

Tak powinna wyglądać gotowa masa serowa. Nie należy mieszać wszystkiego zbyt długo, bo masa straci swoją puszystość.

Zdjęcie nr16- masa serowa przykryta rozwałkowanym kawałkiem ciasta

Na podpieczony spód wykładamy masę serową następnie przykrywamy ją rozwałkowaną na grubość ok. 0,4 cm drugą częścią ciasta, wyjętą z lodówki. Teraz rękoma można równomiernie docisnąć i rozłożyć ser na masie.

Zdjęcie nr 17-  placek gotowy do wstawienia do pieca

Można w tej chwili wyjąć z zamrażalki ostatnią część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jak na zdjęciu. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 min .

Zdjęcie nr18- upieczone ciasto

Upieczone ciasto. Można zostawić jeszcze tak na 15 min placek w piecu, następnie odstawić w chłodniejsze miejsce do wystygnięcia.

Zdjęcie nr19- ciasto z polewą

Ciasto polać kupną polewą lub zrobić ją samemu. Przepis podaje poniżej.

Zdjęcie nr20- składniki na polewę czekoladową

  • 80 g masła,
  • 2 łyżki ciemnego prawdziwego kakao,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Zdjęcie nr21 – roztapianie masła

Do garnka wrzucamy masło.

Zdjęcie nr22-gotowa polewa

Kiedy masło nie do końca nam się roztopi to już dodajemy kakao i cukier puder. W ten sposób nie powinny powstać żadne grudki. Kiedy jednak powstaną należy dodać 1-2 łyżki wrzątku. Jeżeli nawet to nie pomoże, to proponuję polewę przecedzić przez sitko. Z czasem można dojść do wprawy z robieniem polewy :). Samodzielnie robiona polewa w smaku jest dużo lepsza niż kupna, na pewno dużo lepiej wygląda i łatwiej kroi się ciasto na kawałki, bo się nie kruszy.

Zdjęcie nr23- kawałki sernika

Najlepiej sernik kroi się następnego dnia, kiedy wierzch ciasta troszkę zmięknie.

O czym należy pamiętać!

- wyciągnąć odpowiednio wcześniej masło, aby miało temp. pokojową,

- zmielić twaróg w pierwszej kolejności,

- piec bez termoobiegu,

- białka muszą być dobrze schłodzone, bo się nie ubiją.

Zobacz podobne przepisy

  • Makowiec na kruchym cieście Bardzo fajny przepis i szybki przepis na makowca na kruchym cieście. Najlepiej lubi go robić moja babcia. Ciasto zawsze "wychodzi". Polecam wszystkim ten placek […]
  • Sernik z rosą Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem […]
  • Sernik z serków homogenizowanych Mokry i kremowy sernik- wszystko się zgadza :). Jest jednak kilka rzeczy które chciałabym opisać. Sernik zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepły ma konsystencje bardziej jak ptasie mleczko niż […]
  • Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]
  • Ptasie mleczko Ptasie mleczko to fajne proste ciasto uwielbiane chyba przez wszystkie dzieci. Zachęcam do wypróbowania przepisu.             Łączny […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Makowiec na kruchym cieście Bardzo fajny przepis i szybki przepis na makowca na kruchym cieście. Najlepiej lubi go robić moja babcia. Ciasto zawsze "wychodzi". Polecam wszystkim ten placek […]
  • Sernik z rosą Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem […]
  • Sernik z serków homogenizowanych Mokry i kremowy sernik- wszystko się zgadza :). Jest jednak kilka rzeczy które chciałabym opisać. Sernik zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepły ma konsystencje bardziej jak ptasie mleczko niż […]
  • Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]
  • Ptasie mleczko Ptasie mleczko to fajne proste ciasto uwielbiane chyba przez wszystkie dzieci. Zachęcam do wypróbowania przepisu.             Łączny […]


Dodaj komentarz