Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Kolorowe pianki

Opublikowany: 11 listopada, 2011 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Pomysł na kolorowe ciastka podpatrzyłam z gazety. Nie pamiętam już jaka to była. Przepis dość konkretnie zmodyfikowany. Chociaż zalicza się do ciast bez pieczenia jest czasochłonny i myślę, że niezbyt prosty, ale za to efektowny. Jak ktoś lubi się bawić to myślę, że przepis jest dla niego. Można go przygotować z pomocą dzieci. Spokojnie mogą wyklejać formę ciastem albo wycinać kształty foremkami.

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 175 min

Czas pieczenia  – bez pieczenia

Ilość porcji- 8

Koszt całości- ??

Koszt na 1 os- ??

Potrzebne narzędzia kuchenne

  • mikser,
  • 3 miski,
  • maszynka do mięsa,
  • tortownica.

Kilka rad na początek…

Na początek można rozpuścić galaretki, bo potrzeba troszkę czasu aż stężeją. Później można zmielić herbatniki, chociaż nie jest to konieczne, bo zajmuje stosunkowo mało czasu. Trzeba również pamiętać, że po zrobieniu ciasta musi ono postać w lodówce ok. 1-2h .

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 300 g herbatników,
  • 300g waniliowego serka homogenizowanego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • ½ – ¾ kostki masła,
  • galaretki:
  • cytrynowa,
  • truskawkowa,
  • agrestowa (zielona, obojętnie jaki smak)
  • 2 łyżki kakao.

Zdjęcie nr2-  składniki na herbatnikowy spód 

  • 300 g herbatników,
  • cukier puder,
  • ½ – ¾  kostki masła,
  • 1 łyżka kakao.

Zdjęcie nr3- składniki na piankę 

  • 3 galaretki różnych kolorów,
  • 300g waniliowego serka homogenizowanego.

Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Będą miały intensywniejszy kolor, szybciej się stężeją i będą słodsze.

Zdjęcie nr5- zmielone herbatniki 

Herbatniki zmielić w maszynce do mięsa. Kawałkami dodawać masło i wyrabiać na jednolitą masę. Może nie będzie trzeba zużyć całego masła.

Zdjęcie nr6- ciasto z herbatników

Należy zużyć go jak najmniej, ale masa musi tworzyć zwięzłą kulę jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr 7- słodkie ciasto herbatnikowe z kakaem

Do masy dodawać kakao i cukier puder. Co jakiś czas radzę smakować, należy dostosować ilość składników do własnego smaku.

Zdjęcie nr8- wyklejanie formy 

Tortownicę wyłożyć papierem śniadaniowym i posmarować olejem. Następnie wykleić ją  ciastem.

Zdjęcie nr9- kolorowe serki

Podzielić serek homogenizowany na 3 części. W jednej niech będzie troszkę więcej, żeby później wyrównać nią całość. Przełożyć do misek. Następnie połączyć z tężejącymi galaretkami najlepiej mikserem.

Zdjęcie nr10- forma kolorowa

Kolorowe tężejące masy serowe przekładać do formy naprzemiennie, zostawiając jednego koloru znaczną część do pokrycia całości.

Zdjęcie nr11- wyrównana masa piankowa

Na koniec zalać tą, której zostało najwięcej. Masa musi być niska, aby dało się łatwo foremkami do ciasta wycinać różne kształty.

Zdjęcie nr12- forma przykryta folią spożywczą

Tak przygotowane ciasto zakryć folią spożywczą i umieścić w lodówce.

Zdjęcie nr13- gotowe piankowe foremki

Wyjąć po ok. 1-2h ciasto z lodówki. Wycinać różne kształty foremkami do ciasta no i gotowe . Mi wyszło ok. 16 pianek.

O czym należy pamiętać!!!

– ciasto musi być mocno schłodzone, aby kształty można było łatwo wycinać,

– masa piankowa+ spód nie może być zbyt wysoka, maksymalnie taka jak wysokość foremek.

 

 

Zobacz podobne przepisy

  • Naleśniki z owocami i serkiem waniliowym Naleśniki robiłam kilka razy z różnych przepisów. Muszę przyznać, że nie zawsze mi wychodziły. Jednak znalazłam w końcu odpowiedni przepis. Troszkę go zmodyfikowałam i wreszcie naleśniki […]
  • Szybkie ciasto z jabłkami Mamy sezon na jabłka, tak więc dzisiejszy przepis na szybkie ciasto jest właśnie z jabłkami :). Samo przygotowanie ciasta biszkoptowego zajmuje ok 10-15min, dlatego zachęcam wszystkich do […]
  • Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest […]
  • Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]
  • Sos koperkowy Sosik śmietanowo koperkowy jest bardzo prosty i tani :). Zamiast koperku można użyć pietruszki czy jakiejś innej mieszanki ziół np. do sałatek. Radzę poeksperymentować […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Naleśniki z owocami i serkiem waniliowym Naleśniki robiłam kilka razy z różnych przepisów. Muszę przyznać, że nie zawsze mi wychodziły. Jednak znalazłam w końcu odpowiedni przepis. Troszkę go zmodyfikowałam i wreszcie naleśniki […]
  • Szybkie ciasto z jabłkami Mamy sezon na jabłka, tak więc dzisiejszy przepis na szybkie ciasto jest właśnie z jabłkami :). Samo przygotowanie ciasta biszkoptowego zajmuje ok 10-15min, dlatego zachęcam wszystkich do […]
  • Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest […]
  • Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]
  • Sos koperkowy Sosik śmietanowo koperkowy jest bardzo prosty i tani :). Zamiast koperku można użyć pietruszki czy jakiejś innej mieszanki ziół np. do sałatek. Radzę poeksperymentować […]


Dodaj komentarz