Pomysł na kolorowe ciastka podpatrzyłam z gazety. Nie pamiętam już jaka to była. Przepis dość konkretnie zmodyfikowany. Chociaż zalicza się do ciast bez pieczenia jest czasochłonny i myślę, że niezbyt prosty, ale za to efektowny. Jak ktoś lubi się bawić to myślę, że przepis jest dla niego. Można go przygotować z pomocą dzieci. Spokojnie mogą wyklejać formę ciastem albo wycinać kształty foremkami.
Czas przygotowania- ok. 175 min
Czas pieczenia – bez pieczenia
Ilość porcji- 8
Koszt całości- ??
Koszt na 1 os- ??
Potrzebne narzędzia kuchenne
- mikser,
- 3 miski,
- maszynka do mięsa,
- tortownica.
Kilka rad na początek…
Na początek można rozpuścić galaretki, bo potrzeba troszkę czasu aż stężeją. Później można zmielić herbatniki, chociaż nie jest to konieczne, bo zajmuje stosunkowo mało czasu. Trzeba również pamiętać, że po zrobieniu ciasta musi ono postać w lodówce ok. 1-2h .
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 300 g herbatników,
- 300g waniliowego serka homogenizowanego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- ½ – ¾ kostki masła,
- galaretki:
- cytrynowa,
- truskawkowa,
- agrestowa (zielona, obojętnie jaki smak)
- 2 łyżki kakao.
Zdjęcie nr2- składniki na herbatnikowy spód
Zdjęcie nr3- składniki na piankę
Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Będą miały intensywniejszy kolor, szybciej się stężeją i będą słodsze.
Zdjęcie nr5- zmielone herbatniki
Herbatniki zmielić w maszynce do mięsa. Kawałkami dodawać masło i wyrabiać na jednolitą masę. Może nie będzie trzeba zużyć całego masła.
Zdjęcie nr6- ciasto z herbatników
Należy zużyć go jak najmniej, ale masa musi tworzyć zwięzłą kulę jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr 7- słodkie ciasto herbatnikowe z kakaem
Do masy dodawać kakao i cukier puder. Co jakiś czas radzę smakować, należy dostosować ilość składników do własnego smaku.
Zdjęcie nr8- wyklejanie formy
Tortownicę wyłożyć papierem śniadaniowym i posmarować olejem. Następnie wykleić ją ciastem.
Zdjęcie nr9- kolorowe serki
Podzielić serek homogenizowany na 3 części. W jednej niech będzie troszkę więcej, żeby później wyrównać nią całość. Przełożyć do misek. Następnie połączyć z tężejącymi galaretkami najlepiej mikserem.
Zdjęcie nr10- forma kolorowa
Kolorowe tężejące masy serowe przekładać do formy naprzemiennie, zostawiając jednego koloru znaczną część do pokrycia całości.
Zdjęcie nr11- wyrównana masa piankowa
Na koniec zalać tą, której zostało najwięcej. Masa musi być niska, aby dało się łatwo foremkami do ciasta wycinać różne kształty.
Zdjęcie nr12- forma przykryta folią spożywczą
Tak przygotowane ciasto zakryć folią spożywczą i umieścić w lodówce.
Zdjęcie nr13- gotowe piankowe foremki
Wyjąć po ok. 1-2h ciasto z lodówki. Wycinać różne kształty foremkami do ciasta no i gotowe . Mi wyszło ok. 16 pianek.
O czym należy pamiętać!!!
– ciasto musi być mocno schłodzone, aby kształty można było łatwo wycinać,
– masa piankowa+ spód nie może być zbyt wysoka, maksymalnie taka jak wysokość foremek.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi