Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Jaja faszerowane

Opublikowany: 25 kwietnia, 2011 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Jaja faszerowane 🙂 Przestawiam tu przepisy na trzy różne farsze do jajek.  Tą potrawę zrobiłam na Wielkanoc. Oczywiście można ją zrobić na jakieś inne okazje, uroczystości. Jaja jak to jaja pasują zawsze i wszędzie :). Potrawa jest prosta i dość szybko się ją robi. Dekoracje można oczywiście zrobić według uznania. Czekam na Państwa propozycje. Polecam wszystkim jajka z farszem :).

 

 

 

Czas przygotowania-  ok. 35 min

Łączny czas- przygotowanie+ gotowanie jajek =  ok. 45 min.

Ilość porcji- na ok. 8 osób

 

Koszt- ok. ?? zł

Koszt na 1 os- ok. ?? zł

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • garnek do gotowania jajek,
  • miski do farszu,
  • patelnia.

Zdjęcia nr1 – wszystkie składniki  na farsz z pieczarek

  • 4 jajka,
  • 8 pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2-3 majonezu,
  • słodka papryka,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Zdjęcie nr2- pieczarki i cebula pokrojone w kostkę

Pokroić cebulę i pieczarki w drobną kostkę. Wszystko podsmażyć na oleju. Najpierw pieczarki puszczą sok. Kiedy sok odparuje pieczarki są już dobre.  Połączyć pieczarki, majonez i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zdjęcie nr3- składniki na farsz z szynką

  • 4 jajka,
  • 10 dag szynki,
  • pęczek szczypiorku,
  • gęsta śmietana,
  • sól, pieprz.

Szynkę, szczypiorek i żółtka z jaj drobno posiekać. Połączyć ze śmietaną. Doprawić do smaku i napełnić białka.

Zdjęcie nr4- składniki na farsz serowo- czosnkowy i do dekoracji

  • 4 łyżki sera,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • 3-4 ząbki czosnku,

Wszystko zmieszać ze sobą i połączyć z posiekanymi żółtkami z jaj. Następnie napełnić białka.

 

Do dekoracji potrzebne będą dodatkowo

– szczypiorek,

– ziele angielskie,

– rzodkiewka,

– kukurydza,

– natka pietruszki.

Zdjęcie nr5-udekorowane jajka

Wszystko ułożyć na półmisku. Udekorować według uznania pietruszką, kukurydzą, rzodkiewką.

O czym należy pamiętać!

– jajka ugotować na twardo, ale nie zbyt długo, bo żółtka zrobią się na brzegach zielonkawe,

Zobacz podobne przepisy

  • Królewiec Królewiec- ulubione ciasto mojej babci. Właśnie u niej pierwszy raz je jadłam. Lubię ciasta tzw. przekładańce. Placek niby nie jest skomplikowany, ale troszkę wprawy trzeba mieć, żeby […]
  • Domowa pizza z pieczarkami Pizza domowa z pieczarkami na cienkim cieście. Ulubione danie mojej rodzinki :). Dużo razy musiałam zrobić pizze, aby wyszła mi taka jak być powinna :). Próbowałam wielu przepisów. […]
  • Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]
  • Pieczony kurczak w całości z ziemniakami Potrawa jest dość czasochłonna, ale wydaje mi się, że warto ją zrobić, tym bardziej, że opisuję wszystko krok po kroku i nie powinna sprawić trudności :). Teraz już coraz rzadziej gości na […]
  • Karpatka Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast :). Rzeczywiście troszkę czasu potrzeba, aby ją przygotować, ale na prawdę warto to zrobić choć raz. Bardzo polecam to ciasto […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Królewiec Królewiec- ulubione ciasto mojej babci. Właśnie u niej pierwszy raz je jadłam. Lubię ciasta tzw. przekładańce. Placek niby nie jest skomplikowany, ale troszkę wprawy trzeba mieć, żeby […]
  • Domowa pizza z pieczarkami Pizza domowa z pieczarkami na cienkim cieście. Ulubione danie mojej rodzinki :). Dużo razy musiałam zrobić pizze, aby wyszła mi taka jak być powinna :). Próbowałam wielu przepisów. […]
  • Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]
  • Pieczony kurczak w całości z ziemniakami Potrawa jest dość czasochłonna, ale wydaje mi się, że warto ją zrobić, tym bardziej, że opisuję wszystko krok po kroku i nie powinna sprawić trudności :). Teraz już coraz rzadziej gości na […]
  • Karpatka Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast :). Rzeczywiście troszkę czasu potrzeba, aby ją przygotować, ale na prawdę warto to zrobić choć raz. Bardzo polecam to ciasto […]


Dodaj komentarz