Jaja faszerowane 🙂 Przestawiam tu przepisy na trzy różne farsze do jajek. Tą potrawę zrobiłam na Wielkanoc. Oczywiście można ją zrobić na jakieś inne okazje, uroczystości. Jaja jak to jaja pasują zawsze i wszędzie :). Potrawa jest prosta i dość szybko się ją robi. Dekoracje można oczywiście zrobić według uznania. Czekam na Państwa propozycje. Polecam wszystkim jajka z farszem :).
Czas przygotowania- ok. 35 min
Łączny czas- przygotowanie+ gotowanie jajek = ok. 45 min.
Ilość porcji- na ok. 8 osób
Koszt- ok. ?? zł
Koszt na 1 os- ok. ?? zł
Potrzebny sprzęt kuchenny
- garnek do gotowania jajek,
- miski do farszu,
- patelnia.
Zdjęcia nr1 – wszystkie składniki na farsz z pieczarek
- 4 jajka,
- 8 pieczarek,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 2-3 majonezu,
- słodka papryka,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Zdjęcie nr2- pieczarki i cebula pokrojone w kostkę
Pokroić cebulę i pieczarki w drobną kostkę. Wszystko podsmażyć na oleju. Najpierw pieczarki puszczą sok. Kiedy sok odparuje pieczarki są już dobre. Połączyć pieczarki, majonez i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zdjęcie nr3- składniki na farsz z szynką
- 4 jajka,
- 10 dag szynki,
- pęczek szczypiorku,
- gęsta śmietana,
- sól, pieprz.
Szynkę, szczypiorek i żółtka z jaj drobno posiekać. Połączyć ze śmietaną. Doprawić do smaku i napełnić białka.
Zdjęcie nr4- składniki na farsz serowo- czosnkowy i do dekoracji
- 4 łyżki sera,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 3-4 ząbki czosnku,
Wszystko zmieszać ze sobą i połączyć z posiekanymi żółtkami z jaj. Następnie napełnić białka.
Do dekoracji potrzebne będą dodatkowo
– szczypiorek,
– ziele angielskie,
– rzodkiewka,
– kukurydza,
– natka pietruszki.
Zdjęcie nr5-udekorowane jajka
Wszystko ułożyć na półmisku. Udekorować według uznania pietruszką, kukurydzą, rzodkiewką.
O czym należy pamiętać!
– jajka ugotować na twardo, ale nie zbyt długo, bo żółtka zrobią się na brzegach zielonkawe,
Zobacz podobne przepisy
- Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
- Kurczak z sosem brokułowym Sos brokułowy jest bardzo zdrowy. Lubię go robić, bo szybko można go przyrządzić i zawiera dużo witamin :). Polecam sosik […]
- Pieczony kurczak w całości z ziemniakami Potrawa jest dość czasochłonna, ale wydaje mi się, że warto ją zrobić, tym bardziej, że opisuję wszystko krok po kroku i nie powinna sprawić trudności :). Teraz już coraz rzadziej gości na […]
- Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw doskonale sprawdzają się w połączeniu z ziemniakami jak i makaronem. Oczywiście świeże pomidory można zastąpić takimi z puszki, a świeżą włoszczyznę- […]
- Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]
Zobacz podobne przepisy
- Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
- Kurczak z sosem brokułowym Sos brokułowy jest bardzo zdrowy. Lubię go robić, bo szybko można go przyrządzić i zawiera dużo witamin :). Polecam sosik […]
- Pieczony kurczak w całości z ziemniakami Potrawa jest dość czasochłonna, ale wydaje mi się, że warto ją zrobić, tym bardziej, że opisuję wszystko krok po kroku i nie powinna sprawić trudności :). Teraz już coraz rzadziej gości na […]
- Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw doskonale sprawdzają się w połączeniu z ziemniakami jak i makaronem. Oczywiście świeże pomidory można zastąpić takimi z puszki, a świeżą włoszczyznę- […]
- Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]