Sernik królewski to prosty w wykonaniu placek w dodatku przedstawiony przez mnie krok po kroku. Pyszne ciasto wykonane na kruchym spodzie. Masa jest dość mokra, taka jaką lubię w sernikach. Polecam przepis :).
Podawany czas jest liczony po wcześniejszym przygotowaniu wszystkich składników oraz zmieleniu twarogu.
Łączny czas pieczenia- ok 75 min
Czas przygotowania- 45 min
Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie)- ok. 110 min
Koszt składników- ok. 27,80 zł
Wielkość blachy- 40×24 cm
Potrzebny sprzęt kuchenny
- mikser,
- maszynka do mielenia twarogu,
- garnek,
- wałek do ciasta,
- dodatkowe naczynie do składników u mnie miarka, bo wygodna w użyciu,
- miska.
Na początku trochę przygotowań…
Przygotowanie nie jest skomplikowane. Proponuję przygotować sobie wszystkie potrzebne składniki w jednym miejscu. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Zawsze przed przygotowaniem czegokolwiek z jajek najpierw przelewam je wrzątkiem, aby zabić wszelkie bakterie, które mogą się znajdować na skorupkach. W pierwszej kolejności należy zmielić ser trzy razy.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
500 g mąki,
- 1 kostka masła (250 g)
- 25 dag margaryny,
- 4,5 szklanki cukru pudru,
- 7 jajko,
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki kakao,
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 kg tłustego lub półtłustego, niekwaśnego twarogu,
- duży olejek cytrynowy,
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku budyniowego).
dodatkowe składniki na polewę
Zdjęcia nr2- zmielony trzykrotnie twaróg
Najpierw mielimy twaróg. Należy to zrobić w pierwszej kolejności.
Składniki na spód
- 500 g mąki,
- 25 dag margaryny,
- 2,5 szklanki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki kakao,
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Zdjęcia nr3- wszystkie składniki w misce
Do większej miski wsypujemy mąkę, margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia i jajko. Wszystko łączymy ze sobą, aby powstała jednolita masa. Zagniatamy ciasto dość szybko, bo kruche ciasto nie lubi zbyt długiego i dokładnego wyrabiania.
Zdjęcie nr4- widok ciasta
Tak powinno wyglądać wyrobione kruche ciasto. Gdyby ciasto się kleiło do rąk, to proszę dodać więcej mąki.
Zdjęcie nr5- ciasto na blasze
Następnie wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką blaszki (można położyć blachę na rozwałkowane ciasto i wykroić nożem potrzebną wielkość ciasta, następnie przy pomocy wałka do ciasta delikatnie przełożyć je do formy ). Włożyć ciasto do zimnego piekarnika. Nastawić piec na 180 stopni bez termoobiegu. Ok. 20 min w zupełności wystarczy, aby spód się podpiekł.
Zdjęcie nr6- reszta ciasta
Resztę kruchego ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
Składniki na masę serową
- 1,5 kg tłustego lub półtłustego, zmielonego niekwaśnego twarogu,
- 6 jajek,
- 1 kostka masła (1 kostka=250 g),
- 2 szklanki cukru pudru,
- duży olejek cytrynowy,
- opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku budyniowego).
Zdjęcie nr7- białka w misce
Przyrządzenie masy twarogowej do sernika królewskiego zajmuje ok. 20 min. Oczywiście jeżeli twaróg mamy zmielony już wcześniej. Do suchej miski wlewamy 6 białek.
Zdjęcie nr8- ubijanie piany
Ubić białka na sztywną pinkę. Można dodać szczyptę soli, wtedy szybciej się ubiją. Następnie dodajemy cukier puder, aby utrwalić pianę.
Zdjęcie nr9- ubita sztywna piana
Tak powinna wyglądać piana z białek. Po przewróceniu miski do góry nogami nie powinna nawet drgnąć.
Zdjęcie nr10- spienianie masła
Do drugiej miski wrzucamy masło i spieniamy je.
Zdjęcie nr11- dodawanie żółtek
Do spienionego masła dodajemy żółtka i dalej ucieramy wszystko mikserem.
Zdjęcie nr12- dodanie proszku budyniowego i aromatu
Do spienionego masła utartego z żółtkami dodajemy proszek budyniowy i aromat cytrynowy.
Zdjęcie nr13- łączenie z twarogiem
Kiedy wszystko ładnie nam się połączy możemy porcjami dodawać trzykrotnie zmielony twaróg. Spód do tego czasu powinien być już podpieczony, więc wyjąć go z pieca.
Zdjęcie nr14- łączenie z pianką
W tej chwili można już odłożyć mikser. Piana jest delikatna, więc aby masa serowa zachowała puszystość masę serową należy połączyć z białkami szpatułką lub dużą łyżką. Wszystko delikatnie wymieszać.
Zdjęcie nr15- gotowa puszysta masa serowa
Tak powinna wyglądać gotowa masa serowa. Nie należy mieszać wszystkiego zbyt długo, bo masa straci swoją puszystość.
Zdjęcie nr16- masa serowa przykryta rozwałkowanym kawałkiem ciasta
Na podpieczony spód wykładamy masę serową następnie przykrywamy ją rozwałkowaną na grubość ok. 0,4 cm drugą częścią ciasta, wyjętą z lodówki. Teraz rękoma można równomiernie docisnąć i rozłożyć ser na masie.
Zdjęcie nr 17- placek gotowy do wstawienia do pieca
Można w tej chwili wyjąć z zamrażalki ostatnią część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jak na zdjęciu. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 min .
Zdjęcie nr18- upieczone ciasto
Upieczone ciasto. Można zostawić jeszcze tak na 15 min placek w piecu, następnie odstawić w chłodniejsze miejsce do wystygnięcia.
Zdjęcie nr19- ciasto z polewą
Ciasto polać kupną polewą lub zrobić ją samemu. Przepis podaje poniżej.
Zdjęcie nr20- składniki na polewę czekoladową
Zdjęcie nr21 – roztapianie masła
Zdjęcie nr22-gotowa polewa
Kiedy masło nie do końca nam się roztopi to już dodajemy kakao i cukier puder. W ten sposób nie powinny powstać żadne grudki. Kiedy jednak powstaną należy dodać 1-2 łyżki wrzątku. Jeżeli nawet to nie pomoże, to proponuję polewę przecedzić przez sitko. Z czasem można dojść do wprawy z robieniem polewy :). Samodzielnie robiona polewa w smaku jest dużo lepsza niż kupna, na pewno dużo lepiej wygląda i łatwiej kroi się ciasto na kawałki, bo się nie kruszy.
Zdjęcie nr23- kawałki sernika
Najlepiej sernik kroi się następnego dnia, kiedy wierzch ciasta troszkę zmięknie.
O czym należy pamiętać!
– wyciągnąć odpowiednio wcześniej masło, aby miało temp. pokojową,
– zmielić twaróg w pierwszej kolejności,
– piec bez termoobiegu,
– białka muszą być dobrze schłodzone, bo się nie ubiją.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi