Od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na jakieś bardziej czasochłonne danie, dlatego dziś pozwoliłam sobie zrobić krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną. Zapraszam do zapoznania się z tym przepisem, jak i innymi na stronie i komentowania ich.
Czas przygotowania- ok. 160 min.
Koszt całej potrawy-ok. 24 zł
Koszt na 1 os- ok. 3 zł
Ilość porcji z podanych składników- 15 naleśników.
Kilka praktycznych rad na początek.
Na dobrą sprawę wiele rzeczy można przygotować wcześniej. Zarówno przygotować jak i usmażyć naleśniki. Ugotować kapustę, usmażyć pieczarki.
Potrzebny sprzęt kuchenny:
– patelnia,
– mikser.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 500 g mąki (niecałe 3 szklanki),
- 4 jajka,
- 10 łyżek tartej bułki,
- ok. 4 szklanki mleka,
- 100 ml przegotowane zimnej wody,
- 1 łyżeczka oleju,
- szczypta soli,
- 1 kg kapusty,
- 900g pieczarek,
- olej do smażenia.
Zdjęcie nr 2– składniki na ciasto naleśnikowe
- 500 g mąki (niecałe 3 szklanki),
- 2 jajko,
- ok. 4 szklanki mleka,
- 100 ml przegotowane zimnej wody,
- 1 łyżeczka oleju,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Zdjęcie nr3- miksowanie wszystkich składników
Wszystkie składniki wrzucamy do miski/garnka i miksujemy ok. 5 min.
Zdjęcie nr4 – konsystencja ciasta
Ciasto powinno być rzadkie. Teraz zajmiemy się kapustą, a ciasto w tym czasie troszkę zgęstnieje.
Zdjęcie nr5– kapusta
Zaczynamy od odciśnięcia kapusty kiszonej i wrzucenie jej do garnka.
Zdjęcie nr6- kapusta w garnku
Jak wiadomo z kapustą kiszoną jest różnie :). Jeżeli mamy kapustę kiszoną z młodej kapusty, wtedy wystarczy ją tylko zagotować, zostawić jakieś 5 min we wrzątku i odcedzić. Jednak jeżeli jest ona twarda, zrobiona ze starej kapusty, wtedy trzeba gotować ją ok. 20-30 min. Należy smakować ją co jakiś czas. Kapusta będzie dobra, kiedy zmięknie. Kapustę należy zalać małą ilością wody i gotować do momentu, aż stanie się miękka.
Zdjęcie nr7- kapusta na durszlaku
Ja kupiłam kiszoną kapustę zrobioną z młodej kapusty, więc krótko po zagotowaniu przerzuciłam ją na cedzak.
Zdjęcie nr8– patelnia
Na patelni można teraz rozgrzać małą ilość oleju lub też smażyć bez dodatku tłuszczu.
Zdjęcie nr9– naleśnik na patelni
Wlać powoli ciasto (u mnie 1,5 chochli na patelnie o średnicy 24cm) obracając nią, aby wyszedł równy naleśnik. Pamiętajmy, że jeżeli naleśnik będzie zbyt cienki, to będziemy mieli trudności przy zawijaniu krokieta z farszem.
Zdjęcie nr10– naleśnik na ręczniku
Po 1-2 min (w zależności od tego jaką mamy grubość naleśnika) przewracamy placek na drugą stronę. Naleśniki można odsączać na ręcznikach papierowych. Ja kiedy akurat zabraknie mi ręczników to w wyjątkowych sytuacjach zastępuje je chusteczkami higienicznymi. Krokiety wymagają podwójnego smażenia, więc na prawdę starajmy się używać minimalnej ilości tłuszczu.
Zdjęcie nr11– usmażone placki naleśnikowe
Powyższą czynność powtarzamy z kolejnymi naleśnikami, aż do wyczerpania ciasta.
Zdjęcie nr12- pieczarki
W pierwszej kolejności dokładnie oczyszczamy i obieramy pieczarki.
Zdjęcie nr13- w kostkę
Dalej pieczarki kroimy w większą kostkę.
Zdjęcie nr14- patelnia
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju.
Zdjęcie nr15- pieczarki na patelni
Wrzucamy pokrojone pieczarki na patelnie.
Zdjęcie nr16- pieczarki z sokiem
Po kilku minutach pieczarki powinny puścić sok, jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr17- pieczarki bez soku
Pieczarki należy smażyć do momentu odparowania soku.
Zdjęcie nr18- pokrojona kapusta
Kiedy kapusta nam troszkę przestygła można pokroić ją nożem na mniejsze kawałki.
Zdjęcie nr19- farsz do krokietów
Kapustę i pieczarki mamy już przygotowane można je połączyć, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Zdjęcie nr20- naleśnik
No to można zabrać się za zawijanie krokietów :). Naleśnik kładziemy na deskę/talerz jak komu wygodnie.
Zdjęcie nr21- z farszem
Na naleśnik kładziemy farsz i delikatnie go rozprowadzamy na środku.
Zdjęcie nr22- boki do środka
Aby farsz nie wypłynął nam należy najpierw 2 przeciwległe boki zawinąć do środka, później pozostałe 2 w ten sam sposób. Powyższe czynności powtarzamy do wyczerpania naleśników i farszu.
Zdjęcie nr23- panierka
Na głęboki talerz wybijamy 2 jaja. Dodajemy następnie 2 łyżki oleju i 4 łyżki mleka. Dalej wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy 10 łyżek tartej bułki i 2 łyżkę mąki. Wszystko mieszamy.
Zdjęcie nr24- krokiety w panierce
Najpierw krokiety obtaczamy w jajku. Dalej należy dokładnie obtoczyć je w tartej bułce z mąką. Tak samo jak kotlety. Powyższe czynności wykonujemy ze wszystkimi krokietami.
Zdjęcie nr25- krokiety na patelni
Na patelni rozgrzewamy olej- ok. 5-6 łyżek. Delikatnie wkładamy na patelnie krokiety, tak aby się nie oderwała panierka i żeby się nie rozwinęły.
Zdjęcie nr26- przewracamy
Kiedy z jednej strony krokiet ładnie się zarumieni należy przewrócić go na drugą.
Zdjęcie nr27- wszystkie krokiety
Krokiety z kapustą i pieczarkami doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno :). Smacznego … 🙂
O czym należy pamiętać!!!
– naleśniki smażą się ok 1-2 minuty na każdej stronie.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi
Chcialabym aby ktos polecil mi taki przepis na sernik-ze sernik po upieczeniu ma konsystencje maselka takiego delikatnego.Jest przy tym odpowiednio wilgotny.
niech nie bedzie to sernik-pianka-bo ten przepis mam juz opanowany chyba dobrze-ale marzy mi sie wlasnie taki maselkowy sernik