Zawsze szukałam przekąsek do piwa. Co postawić oprócz standardowych paluszków czy chipsów :). Ogórki kiszone w cieście oczywiście koniecznie z sosem czosnkowym, podawane na zimno, spotkały się na imprezie z dużym zainteresowaniem. Warto zrobić je chociaż na próbę. Polecam wszystkim :).
Czas przygotowania- 25 min
Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie)- ok. 45 min
Koszt składników- ok. 5,30 zł
Ilość – do piwka na 7-8 osób
Potrzebny sprzęt kuchenny
- miseczka,
- mikser,
- patelnia.
Na początku trochę przygotowań…
Wszystko robimy na bieżąco.
Zdjęcie nr1- Wszystkie składniki
ogórki kiszone- słoik litrowy,
- 2 jajka,
- ½ szklanki piwa,
- szczypta soli i pieprzu,
- ok. ¾ szklanki mąki,
- olej.
Dodatkowo sos czosnkowy
Zdjęcia nr2- jajka wymieszać z piwem
Do miseczki wbić 2 jajka, dodać piwa i wszystko razem wymieszać.
Zdjęcie nr3- dodawanie mąki
Dalej dodawać stopniowo mąki, aż masa mocno zgęstnieje. Ciasto musi być dość gęste, aby pokrywało kawałki ogórków, nie spływało z nich. Kiedy zrobi się za gęste należy dolać piwa. Następnie ciasto doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zdjęcie nr4- ogórki w plasterkach
Ogórki kiszone kroimy 0,5 centymetrowe plasterki.
Zdjęcie nr5- smażenie
Moczyć kawałki ogórka w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
Zdjęcie nr6- odsączanie na ręczniku papierowym
Po usmażeniu wszystkie kawałki ogórka układać na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Zdjęcie nr7- ogórki w miseczce
Tak przygotowane przekąski najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Polecam wszystkim do piwka J.
O czym należy pamiętać!
Należy uważać, aby ciasto się zbyt mocno nie spiekło na patelni.
Zobacz podobne przepisy
- Sernik z rosą Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem […]
- Pieczony kurczak w całości z ziemniakami Potrawa jest dość czasochłonna, ale wydaje mi się, że warto ją zrobić, tym bardziej, że opisuję wszystko krok po kroku i nie powinna sprawić trudności :). Teraz już coraz rzadziej gości na […]
- Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]
- Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw doskonale sprawdzają się w połączeniu z ziemniakami jak i makaronem. Oczywiście świeże pomidory można zastąpić takimi z puszki, a świeżą włoszczyznę- […]
- Krokiety z pieczrakami i kiszoną kapustą Od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na jakieś bardziej czasochłonne danie, dlatego dziś pozwoliłam sobie zrobić krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną. Zapraszam do zapoznania się z […]
Zobacz podobne przepisy
- Sernik z rosą Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem […]
- Pieczony kurczak w całości z ziemniakami Potrawa jest dość czasochłonna, ale wydaje mi się, że warto ją zrobić, tym bardziej, że opisuję wszystko krok po kroku i nie powinna sprawić trudności :). Teraz już coraz rzadziej gości na […]
- Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]
- Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw doskonale sprawdzają się w połączeniu z ziemniakami jak i makaronem. Oczywiście świeże pomidory można zastąpić takimi z puszki, a świeżą włoszczyznę- […]
- Krokiety z pieczrakami i kiszoną kapustą Od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na jakieś bardziej czasochłonne danie, dlatego dziś pozwoliłam sobie zrobić krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną. Zapraszam do zapoznania się z […]