Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Ogórki kiszone w cieście

Opublikowany: 2 stycznia, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Zawsze szukałam przekąsek do piwa. Co postawić oprócz standardowych paluszków czy chipsów :). Ogórki kiszone w cieście oczywiście koniecznie z sosem czosnkowym, podawane na zimno, spotkały się na imprezie z dużym zainteresowaniem.  Warto zrobić je chociaż na próbę. Polecam wszystkim :).

 

 

 

Czas przygotowania- 25 min

Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie)- ok. 45 min

Koszt składników- ok.  5,30  zł

Ilość – do piwka na 7-8 osób

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • miseczka,
  • mikser,
  • patelnia.

Na początku trochę przygotowań…

Wszystko robimy na bieżąco.

Zdjęcie nr1- Wszystkie składniki

  • ogórki kiszone- słoik litrowy,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki piwa,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • ok. ¾ szklanki mąki,
  • olej.

Dodatkowo sos czosnkowy

Zdjęcia nr2- jajka wymieszać z piwem

Do miseczki wbić 2 jajka, dodać piwa i wszystko razem wymieszać.

Zdjęcie nr3- dodawanie mąki

Dalej dodawać stopniowo mąki, aż masa mocno zgęstnieje. Ciasto musi być dość gęste, aby pokrywało kawałki ogórków, nie spływało z nich. Kiedy zrobi się za gęste należy dolać piwa. Następnie ciasto doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcie nr4- ogórki w plasterkach

Ogórki kiszone kroimy 0,5 centymetrowe plasterki.

Zdjęcie nr5-  smażenie

Moczyć kawałki ogórka w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.

Zdjęcie nr6- odsączanie na ręczniku papierowym

Po usmażeniu wszystkie kawałki ogórka układać na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Zdjęcie nr7- ogórki w miseczce

Tak przygotowane przekąski najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Polecam wszystkim do piwka J.

O czym należy pamiętać!

Należy uważać, aby ciasto się zbyt mocno nie spiekło na patelni.

Zobacz podobne przepisy

  • Sos pomidorowy do spaghetti Sos pomidorowy to klasyczny dodatek do makaronu. Bardzo prosty w przyrządzeniu. Zajmuje mało czasu, więc nadaje się na szybki obiad czy też kolację. Sosik bardzo smaczny. Często gości na […]
  • Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym Jedwabistość smaku i aromatu. Ciekawe danie wegetariańskie :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem na Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym. To drugi z kolei przepis z niedawno […]
  • Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]
  • Kurczak z sosem brokułowym Sos brokułowy jest bardzo zdrowy. Lubię go robić, bo szybko można go przyrządzić i zawiera dużo witamin :). Polecam sosik […]
  • Sernik królewski Sernik królewski to prosty w wykonaniu placek w dodatku przedstawiony przez mnie krok po kroku. Pyszne ciasto wykonane na kruchym spodzie. Masa jest dość mokra, taka jaką lubię w […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Sos pomidorowy do spaghetti Sos pomidorowy to klasyczny dodatek do makaronu. Bardzo prosty w przyrządzeniu. Zajmuje mało czasu, więc nadaje się na szybki obiad czy też kolację. Sosik bardzo smaczny. Często gości na […]
  • Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym Jedwabistość smaku i aromatu. Ciekawe danie wegetariańskie :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem na Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym. To drugi z kolei przepis z niedawno […]
  • Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]
  • Kurczak z sosem brokułowym Sos brokułowy jest bardzo zdrowy. Lubię go robić, bo szybko można go przyrządzić i zawiera dużo witamin :). Polecam sosik […]
  • Sernik królewski Sernik królewski to prosty w wykonaniu placek w dodatku przedstawiony przez mnie krok po kroku. Pyszne ciasto wykonane na kruchym spodzie. Masa jest dość mokra, taka jaką lubię w […]


Dodaj komentarz