Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Sałatka śledziowa

Opublikowany: 7 kwietnia, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Jak co roku na święta postanowiłam zrobić sałatkę śledziową zwaną również sałatką pod pierzynką :).  Gorąco polecam przepis, ponieważ jest szybki i bardzo prosty. Myślę, ze dość efektowny biorąc pod pod uwagę stopień trudności :). Bardzo fajna i lekka  potrawa nie tylko na świąteczny stół.

 

 

 

 

Łączny czas pieczenia- –

Czas przygotowania- 20 min

Łączny czas na wykonanie potrawy ok. 20 min (+2-3h na wystygnięcie warzyw)

Koszt składników- ok.  9 zł

Wielkość naczynia- średnica 22cm, głębokość 7cm

 

Potrzebny sprzęt kuchenny

– tarka,

– miska przeźroczysta średnica 22cm, głębokość 7cm.

Na początku trochę przygotowań…

Marchewkę i ziemniaki należy ugotować w łupinkach dużo wcześniej, aby w międzyczasie wystygły. Śledzie należy wcześniej wymoczyć w zimnej nieprzegotowanej wodzie tak ok. 2h, aby pozbyć się nadmiaru soli. Tak naprawdę trzeba je wysmakować. Ja po godzinie moczenia zmieniam wodę na świeżą.

Zdjęcie nr1- Wszystkie składniki

  • 250g filetów śledziowych a’la matias (u mnie 3 sztuki),
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • mała cebula,
  • 3 jajka,
  • ¾ szklanki majonezu,
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego.

Dodatkowo:

  • Rzeżucha lub pietruszka do dekoracji.

Zdjęcia nr2- śledzie i cebula

Śledzie należy pokroić w paseczki o grubości 0,5 cm, a cebulkę w drobną kosteczkę

Zdjęcia nr3- miska i śledzie

Do przezroczystej miski wkładamy śledzie z cebulką. Wszystko powinno być dobrze wymieszane jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr4- majonez i jogurt naturalny

W tym momencie można zabrać się za przygotowanie „jogo-majo”- majonez do sałatki pod pierzynką łączymy z jogurtem naturalny. Tyle ile majonezu tyle potrzeba również jogurtu naturalnego.

Zdjęcie nr5- warstwa jogo-majo

Na śledzie i cebulkę nakładamy 4 łyżki „jogo-majo” i rozprowadzamy go równomiernie.

Zdjęcie nr6- starte ziemniaki

3 wcześniej ugotowane w łupinkach i obrane ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach.

Zdjęcie nr7- warstwy

Warstwa ziemniaków powinna być 2 razy grubsza niż śledzi.

Zdjęcie nr8- starta marchew

Również wcześniej ugotowane w łupinkach marchewki ściemy na tarce o grubych oczkach.

Zdjęcie nr9- „jogo-majo”

Na startą marchewką łyżkami wykładamy resztę „jogo-majo” i równomiernie go rozprowadzamy.

Zdjęcie nr10- warstwy

Warstwy sałatki śledziowej pod pierzynką powinny być wyrównane, żeby były dobrze widoczne w przeźroczystej misce.

Zdjęcie nr11- udekorowana potrawa

Na koniec ścieramy na tarce białka jaj, a żółtka kroimy w ćwiartki. Sałatkę śledziową pod pierzynką można udekorować rzeżuchą, tak jak ja to zrobiłam lub pietruszką czy też zupełnie inaczej.

 

 

O czym należy pamiętać!

– warzywa muszą być zimne, aby nie wchłaniały „jogo-majo”,

– należy wymoczyć śledzie, aby nie były zbyt słone.

Zobacz podobne przepisy

  • Kurczak pieczony w rękawie Kurczak pieczony :)- kurczaka pod każdą postacią jada się u nas w domu. To najpopularniejsze z mięs. Zawsze gości u nas w niedziele na stole. Kurczak pieczony w rękawie to miła odmiana. […]
  • Krokiety z pieczrakami i kiszoną kapustą Od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na jakieś bardziej czasochłonne danie, dlatego dziś pozwoliłam sobie zrobić krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną. Zapraszam do zapoznania się z […]
  • Szarlotka na kruchym cieście Najlepsze ciasta robi się ze świeżych owoców, a że mamy teraz duży wybór świeżych jabłek to dziś postanowiłam podzielić się przepisem na jabłecznik na kruchym cieście :). Moim domownikom […]
  • Makowiec na kruchym cieście Bardzo fajny przepis i szybki przepis na makowca na kruchym cieście. Najlepiej lubi go robić moja babcia. Ciasto zawsze "wychodzi". Polecam wszystkim ten placek […]
  • Makowiec zawijany Makowiec zawijany- fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).             Czas przygotowania- ok. […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Kurczak pieczony w rękawie Kurczak pieczony :)- kurczaka pod każdą postacią jada się u nas w domu. To najpopularniejsze z mięs. Zawsze gości u nas w niedziele na stole. Kurczak pieczony w rękawie to miła odmiana. […]
  • Krokiety z pieczrakami i kiszoną kapustą Od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na jakieś bardziej czasochłonne danie, dlatego dziś pozwoliłam sobie zrobić krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną. Zapraszam do zapoznania się z […]
  • Szarlotka na kruchym cieście Najlepsze ciasta robi się ze świeżych owoców, a że mamy teraz duży wybór świeżych jabłek to dziś postanowiłam podzielić się przepisem na jabłecznik na kruchym cieście :). Moim domownikom […]
  • Makowiec na kruchym cieście Bardzo fajny przepis i szybki przepis na makowca na kruchym cieście. Najlepiej lubi go robić moja babcia. Ciasto zawsze "wychodzi". Polecam wszystkim ten placek […]
  • Makowiec zawijany Makowiec zawijany- fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).             Czas przygotowania- ok. […]


Dodaj komentarz