Jak co roku na święta postanowiłam zrobić sałatkę śledziową zwaną również sałatką pod pierzynką :). Gorąco polecam przepis, ponieważ jest szybki i bardzo prosty. Myślę, ze dość efektowny biorąc pod pod uwagę stopień trudności :). Bardzo fajna i lekka potrawa nie tylko na świąteczny stół.
Łączny czas pieczenia- –
Czas przygotowania- 20 min
Łączny czas na wykonanie potrawy ok. 20 min (+2-3h na wystygnięcie warzyw)
Koszt składników- ok. 9 zł
Wielkość naczynia- średnica 22cm, głębokość 7cm
Potrzebny sprzęt kuchenny
– tarka,
– miska przeźroczysta średnica 22cm, głębokość 7cm.
Na początku trochę przygotowań…
Marchewkę i ziemniaki należy ugotować w łupinkach dużo wcześniej, aby w międzyczasie wystygły. Śledzie należy wcześniej wymoczyć w zimnej nieprzegotowanej wodzie tak ok. 2h, aby pozbyć się nadmiaru soli. Tak naprawdę trzeba je wysmakować. Ja po godzinie moczenia zmieniam wodę na świeżą.
Zdjęcie nr1- Wszystkie składniki
- 250g filetów śledziowych a’la matias (u mnie 3 sztuki),
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- mała cebula,
- 3 jajka,
- ¾ szklanki majonezu,
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego.
Dodatkowo:
- Rzeżucha lub pietruszka do dekoracji.
Zdjęcia nr2- śledzie i cebula
Śledzie należy pokroić w paseczki o grubości 0,5 cm, a cebulkę w drobną kosteczkę
Zdjęcia nr3- miska i śledzie
Do przezroczystej miski wkładamy śledzie z cebulką. Wszystko powinno być dobrze wymieszane jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr4- majonez i jogurt naturalny
W tym momencie można zabrać się za przygotowanie „jogo-majo”- majonez do sałatki pod pierzynką łączymy z jogurtem naturalny. Tyle ile majonezu tyle potrzeba również jogurtu naturalnego.
Zdjęcie nr5- warstwa jogo-majo
Na śledzie i cebulkę nakładamy 4 łyżki „jogo-majo” i rozprowadzamy go równomiernie.
Zdjęcie nr6- starte ziemniaki
3 wcześniej ugotowane w łupinkach i obrane ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach.
Zdjęcie nr7- warstwy
Warstwa ziemniaków powinna być 2 razy grubsza niż śledzi.
Zdjęcie nr8- starta marchew
Również wcześniej ugotowane w łupinkach marchewki ściemy na tarce o grubych oczkach.
Zdjęcie nr9- „jogo-majo”
Na startą marchewką łyżkami wykładamy resztę „jogo-majo” i równomiernie go rozprowadzamy.
Zdjęcie nr10- warstwy
Warstwy sałatki śledziowej pod pierzynką powinny być wyrównane, żeby były dobrze widoczne w przeźroczystej misce.
Zdjęcie nr11- udekorowana potrawa
Na koniec ścieramy na tarce białka jaj, a żółtka kroimy w ćwiartki. Sałatkę śledziową pod pierzynką można udekorować rzeżuchą, tak jak ja to zrobiłam lub pietruszką czy też zupełnie inaczej.
O czym należy pamiętać!
– warzywa muszą być zimne, aby nie wchłaniały „jogo-majo”,
– należy wymoczyć śledzie, aby nie były zbyt słone.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi