Mokry i kremowy sernik- wszystko się zgadza :). Jest jednak kilka rzeczy które chciałabym opisać. Sernik zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepły ma konsystencje bardziej jak ptasie mleczko niż sernik, nie należy się tym przejmować :). Najlepiej smakuje i łatwiej się go kroi, gdy placek jest mocno schłodzony. Jako że sernik jest bardzo mokry, to po posypaniu go cukrem pudrem zaraz robi się lukier :). Dlatego radzę jednak zrobić lukier, bo na pewno ciasto będzie się lepiej prezentować. Serniczek mimo, że podczas przyrządzania- masy wydaje się dużo, to po upieczeniu jest niski na blaszkę 33×22 ma ok 1,5-2 cm. Jeżeli zdecydują się Państwo wybrać mniejszą blaszkę lub np. podwoić składniki proszę również pamiętać o jednoczesnym wydłużeniu czasu pieczenia :). Sernik jest naprawdę bardzo dobry, dlatego gorąco go polecam :).
Czas przygotowania- ok. 25 min
Czas pieczenia- ok. 60 min
Koszt całej potrawy-ok. 20 zł
Wielkość blachy- 33×22 cm
Potrzebny sprzęt kuchenny
- Blacha 33×22 cm.
Kilka praktycznych rad na początek…
Serniczek jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Szybciej należy tylko ugotować w łupinkach ziemniaki i wystudzić je.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
1 kg serków homogenizowanych o smaku waniliowym,
- 2-3 ugotowane i przetarte ziemniaki,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 200 g roztopionego masła,
- 7 żółtek + 7 białek jaj,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- torebka cukru waniliowego.
Zdjęcie nr2- masło
Do rondelka wrzucamy masło i roztapiamy je na małym ogniu. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Zdjęcie nr3- składniki na pianę
Zdjęcie nr4- białka w misce
Do suchej miski wlewamy wcześniej schłodzone w lodówce białka i ubijamy je na sztywno, utrwalając cukrem.
Zdjęcie nr5- ubite białka
Białka powinny być lśniące i sztywne jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr6- składniki w misce
Serki, ziemniaki starte na tarce o małych oczkach, proszek budyniowy, lekko ostudzone masło, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia należy teraz wrzucić do większej miski.
Zdjęcie nr7- miksowanie składników
Wszystkie składniki na masę serową (oczywiście oprócz białek) miksujemy ok. 5 min.
Zdjęcie nr8- łączenie białek i masy
W tym momencie stopniowo dodajemy ubite białka do masy serowej.
Zdjęcie nr9- jednolita masa serowa
Białka z masą serową mieszamy delikatnie ale dokładnie, aby była jednolita konsystencja, tak jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr10- forma
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Blaszkę u mnie wymiary 22×33 cm wysmarować dokładnie masłem, obsypać mąką lub bułką tartą.
Zdjęcie nr11- do piekarnika
Wlać masę i wstawić do piekarnika na ok. 60 minut aż zbrązowieje.
Zdjęcie nr12- z piekarnika
Serniczek jest dobry kiedy zbrązowieje i popęka, jak na zdjęciu. Wtedy wiadomo, że się dopiekł :).
Zdjęcie nr13- do lodówki
Piekarnik wyłączyć, sernik zostawić aż troszkę wystygnie w środku. Przed podaniem zalecam włożyć ciasto na 2 godziny do lodówki. Ja już w tym momencie udekorował serniczek posypką (bo już próbowałam wypieku :)), ale zaleca się zrobić to później, bo gdy sernik będzie schładzał się w lodówce- roztopi cukier puder, gdyż jest bardzo wilgotny.
Zdjęcie nr14- z cukrem pudrem
Ja posypałam serniczek cukrem pudrem, bo miałam mało czasu, ale radzę polać je lukrem, wtedy będzie pewno lepiej się prezentował :). Danie gotowe- Smacznego :).
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi