Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Ciasto z ananasami i kremem bydyniowym

Opublikowany: 8 lutego, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 3,00 z 5)
Loading...

Ciasto z ananasami to jedno z mich ulubionych ciast. Co prawda jego przygotowanie jest dość czasochłonne ale zapewniam, ze warto się troszkę postarać.

 

 

 

 

 

Łączny czas pieczenia- ok 60 min

Czas przygotowania- 45 min

Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie)- ok. 105 min

Koszt składników- ok.  ?? zł

Wielkość blachy- 40×24 cm

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • mikser,
  • blacha 40x24cm,
  • miska.

Na początku trochę przygotowań…

Jeżeli zależy Państwu na czasie, to radzę wszystko przygotowywać w kolejności takiej, jaką ja opisałam poniżej. Do podanego czasu należy doliczyć czas potrzebny na wystygnięcie budyniu czy wiórek z bezą.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 9 jajek,
  • ¼ szklanki mąki tortowej,
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5-6 plastrów ananasa w puszce (u mnie w lekkim syropie),
  • 2,5 szklanki mleka,
  • duży budyń waniliowy,
  • ok. 2 szklanek cukru,
  • ok. 6 garści wiórków kokosowych,
  • polewa czekoladowa.

dodatkowe składniki na polewę

  • 40 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Zdjęcia nr2- składniki na biszkopt

  • 3 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka oleju.

Zdjęcie nr3- białka w misce

Białka oddzielić od żółtek i wlać do miski. Musi być ona całkowicie sucha, ponieważ białka w przeciwnym wypadku się nie ubiją, a biszkopt się nie uda i wyjdzie zakalec :).

Zdjęcie nr4- spienione białka

Do schłodzonych białek można dodać szczyptę soli. Należy ubijać białka mikserem na sztywną piane stopniowo dodając cukru. Ja robie to w ten sposób, że jak białka zaczną robić się białe to wtedy zaczynam dodawać cukier. Nie może być ani ziarenka cukru w białkach.

Zdjęcie nr5- ubite białka

Piana z białek powinna być lśniąca tak jak na zdjęciu i tak sztywna, że po odwróceniu miski do góry nogami nie powinna się poruszyć.

Zdjęcie nr6- żółtka do białek

Do tak ubitej piany należy dodać żółtka i dalej ubijać mikserem. Konsystencja ciasta powinna być bardziej płynna. Mówi się, że białka i żółtka są dobrze ubite,  gdy po wyłączeniu miksera jak pianka spadnie z widełek do miski to zostają ślady. Nie łączy się zaraz z pozostałą masą.

Zdjęcie nr7- dodanie mąki do masy jajecznej

Teraz odstawić mikser i wziąć łopatkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną.

Zdjęcie nr8- konsystencja masy z mąką

Ciasto biszkoptowe powinno być puszyste i dość gęste, jak na zdjęciu. Można dodać łyżkę oleju. Biszkopt w ten sposób będzie miał intensywniejszy kolor no i będzie wilgotniejszy.

Zdjęcie nr9- forma do pieczenia

Przygotować  formę do pieczenia. Należy blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, bądź papierem śniadaniowym posmarowanym olejem, aby ciasto dobrze odeszło od dna formy.

 Zdjęcie nr10- wykładanie porcjami ciasta na blachę

Na blachę porcjami przekładać ciasto łyżką.

Zdjęcie nr11- wyrównane ciasto

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni bez termoobiegu na ok. 25-30 min.

Zdjęciu nr12- upieczone ciasto

Po 15 min od wyłączenia piekarnika blachę wyjąć z pieca i uderzyć nią kilka razy o blat stołu, aby ciasto nie opadło. Jak przestanie tzw „syczeć” to znaczy, że już starczy i biszkopt nie opadnie.

Zdjęcie nr13- składniki na budyń

  • 4 łyżki cukru,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 2  małe budynie waniliowe (lub jeden duży na 1l mleka),
  • 250g masła.

Zdjęcie nr14- mleko i cukier w garnku

Do garnka wlać 2 szklanki mleka i cukier. Wszystko zagotować

Zdjęcie nr15- zawiesina budyniowa

W pół szklanki rozpuścić proszki budyniowe.

Zdjęcie nr16- budyń

Do gotującego się mleka powoli wlewać budyń, szybko mieszając, aby nie powstały grudki.

Zdjęcie nr 17- konsystencja gorącego budyniu

Budyń jest dość gęsty, ale jak ostygnie jeszcze bardziej zgęstnieje. Musi mieć taką konsystencje, bo w przeciwnym wypadku krem by spłynąć z ciasta. Później garnek należy odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając.

Zdjęcie nr18- składniki na bezę z wiórkami kokosowymi

  • 6 białek,
  • niepełna szklanka cukru,
  • ok. 6 garści wiórków kokosowych.

Zdjęcie nr19- białka w misce

Zimne białka należy wlać do suchej miski i zmiksować z cukrem na sztywną pianę.

Zdjęcie nr20- sztywna piana z białek

Miksować pianę ok. 10-15 min, musi być dobrze ubita, aby utrzymała wiórki kokosowe.

Zdjęcie nr21- dodawanie wiórków do bezy

Wiórki delikatnie wymieszać szpatułką z pianą. Należy uważać, aby pianka nie opadła. Wiórki kokosowe należy dodawać porcjami.

Zdjęcie nr 22- konsystencja bezy z wiórkami

Tak powinna wyglądać pianka po dodaniu wiórek.

Zdjęcie nr23- blacha

Blachę, takiej samej wielkości jak do biszkoptu, wyłożyć papierem do pieczenia.

Zdjęcie nr24- masa wiórkowa na blasze

Masę przełożyć na blachę i porobić „wyżyny i doliny”. Włożyć blaszkę do nagrzanego do 170 st piekarnika na 25 min na niższy poziomie niż środkowy. Następnie zarumienione wiórki odstawić do wystygnięcia.

Zdjęcie nr25- masło w temperaturze pokojowej

Do miski wrzucić masło w temperaturze pokojowej i przygotować zimny budyń. Dobrze go wymieszać i podzielić łyżką na porcje. W ten sposób będzie się nam łatwiej łączyło go ze spienionym masłem.

Zdjęcie nr26- spienione masło

Mikserem spieniamy jest na puszystą masę, jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr27- masło z budyniem

Dalej ucierając dodajemy porcjami ostudzony gęsty budyń.

Zdjęcie nr28- krem budyniowy

Tak powinien wyglądać krem budyniowy. Gdyby masa budyniowa weszła zbyt gęsta, to krem można potraktować blenderem.

Zdjęcie nr29- ananasy w kostkę

Ananasy pokroić w kostkę i dodać do kremu budyniowego.

Zdjęcie nr30- krem z ananasami

Ananasy powinny być widoczne w kremie.

Zdjęcie nr31- biszkopt

Wystudzony biszkopt położyć na blat.

Zdjęcie nr32- ścięty wierzch

Należy ściąć wierzch placka. Jak na zdjęciu. Najlepiej zrobić to kiedy placek jest świeży, tego samego dnia, zaraz po wystygnięciu.

Zdjęcie nr33- krem na biszkopcie

Teraz można zabrać się, za układanie placka :). W pierwszej kolejności biszkopt smarujemy  kremem budyniowo-ananasowym. Ja zużyłam cały krem, który zrobiłam.

Zdjęcie nr34- z bezą i polewą

Następnie przykryć bezą z wiórkami (musi mieć temperaturę pokojową, aby nie roztopiła kremu budyniowego) i udekorować polewą czekoladową. Placek można udekorować polewą kupną lub zrobioną samodzielnie. Przepis podaje poniżej. Ja użyłam domowej.

Zdjęcie nr35- składniki na polewę

  • 40 g masła,
  • 2 łyżki ciemnego prawdziwego kakao,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Zdjęcie nr36 – roztapianie masła

Do garnka wrzucamy masło.

Zdjęcie nr37-gotowa domowa polewa czekoladowa

Kiedy masło nie do końca nam się roztopi to już dodajemy kakao i cukier puder. W ten sposób nie powinny powstać żadne grudki. Kiedy jednak powstaną należy dodać 1-2 łyżki wrzątku. Jeżeli nawet to nie pomoże, to proponuję polewę przecedzić przez sitko. Z czasem można dojść do wprawy z robieniem polewy :). Samodzielnie robiona polewa w smaku jest dużo lepsza niż kupna, na pewno dużo lepiej wygląda i łatwiej kroi się ciasto na kawałki, bo się nie kruszy.

Zdjęcie nr38- kawałek ciasta

Kiedy polewa zastygnie można pokroić ciasto i częstować gości.

O czym należy pamiętać!

– wyciągnąć odpowiednio wcześniej masło, aby miało temp. pokojową,

– piec bez termoobiegu,

– białka muszą być dobrze schłodzone.

Zobacz podobne przepisy

  • Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
  • Królewiec Królewiec- ulubione ciasto mojej babci. Właśnie u niej pierwszy raz je jadłam. Lubię ciasta tzw. przekładańce. Placek niby nie jest skomplikowany, ale troszkę wprawy trzeba mieć, żeby […]
  • Stefanka Stefanka- ciasto o zabawnej nazwie jak dla mnie :). Szczerze mówiąc postanowiłam je zrobić, bo miałam nadmiar miodu i kaszy manny :). Przyznam się, że nie lubię kaszy. Mimo wszystko […]
  • Gołąbki domowe Dziś przedstawiam Wam przepis na gołąbki domowe w sosie pomidorowym :). Przepis jest prosty i opatrzony, jak zresztą wszystkie przepisy na stronie, dużą ilością zdjęć :). Zapraszam do […]
  • Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
  • Królewiec Królewiec- ulubione ciasto mojej babci. Właśnie u niej pierwszy raz je jadłam. Lubię ciasta tzw. przekładańce. Placek niby nie jest skomplikowany, ale troszkę wprawy trzeba mieć, żeby […]
  • Stefanka Stefanka- ciasto o zabawnej nazwie jak dla mnie :). Szczerze mówiąc postanowiłam je zrobić, bo miałam nadmiar miodu i kaszy manny :). Przyznam się, że nie lubię kaszy. Mimo wszystko […]
  • Gołąbki domowe Dziś przedstawiam Wam przepis na gołąbki domowe w sosie pomidorowym :). Przepis jest prosty i opatrzony, jak zresztą wszystkie przepisy na stronie, dużą ilością zdjęć :). Zapraszam do […]
  • Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]


Dodaj komentarz