Ciasto z ananasami to jedno z mich ulubionych ciast. Co prawda jego przygotowanie jest dość czasochłonne ale zapewniam, ze warto się troszkę postarać.
Łączny czas pieczenia- ok 60 min
Czas przygotowania- 45 min
Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie)- ok. 105 min
Koszt składników- ok. ?? zł
Wielkość blachy- 40×24 cm
Potrzebny sprzęt kuchenny
- mikser,
- blacha 40x24cm,
- miska.
Na początku trochę przygotowań…
Jeżeli zależy Państwu na czasie, to radzę wszystko przygotowywać w kolejności takiej, jaką ja opisałam poniżej. Do podanego czasu należy doliczyć czas potrzebny na wystygnięcie budyniu czy wiórek z bezą.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 9 jajek,
- ¼ szklanki mąki tortowej,
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5-6 plastrów ananasa w puszce (u mnie w lekkim syropie),
- 2,5 szklanki mleka,
- duży budyń waniliowy,
- ok. 2 szklanek cukru,
- ok. 6 garści wiórków kokosowych,
- polewa czekoladowa.
dodatkowe składniki na polewę
- 40 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- 4 łyżki cukru pudru.
Zdjęcia nr2- składniki na biszkopt
- 3 jajka,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 szklanki mąki tortowej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka oleju.
Zdjęcie nr3- białka w misce
Białka oddzielić od żółtek i wlać do miski. Musi być ona całkowicie sucha, ponieważ białka w przeciwnym wypadku się nie ubiją, a biszkopt się nie uda i wyjdzie zakalec :).
Zdjęcie nr4- spienione białka
Do schłodzonych białek można dodać szczyptę soli. Należy ubijać białka mikserem na sztywną piane stopniowo dodając cukru. Ja robie to w ten sposób, że jak białka zaczną robić się białe to wtedy zaczynam dodawać cukier. Nie może być ani ziarenka cukru w białkach.
Zdjęcie nr5- ubite białka
Piana z białek powinna być lśniąca tak jak na zdjęciu i tak sztywna, że po odwróceniu miski do góry nogami nie powinna się poruszyć.
Zdjęcie nr6- żółtka do białek
Do tak ubitej piany należy dodać żółtka i dalej ubijać mikserem. Konsystencja ciasta powinna być bardziej płynna. Mówi się, że białka i żółtka są dobrze ubite, gdy po wyłączeniu miksera jak pianka spadnie z widełek do miski to zostają ślady. Nie łączy się zaraz z pozostałą masą.
Zdjęcie nr7- dodanie mąki do masy jajecznej
Teraz odstawić mikser i wziąć łopatkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną.
Zdjęcie nr8- konsystencja masy z mąką
Ciasto biszkoptowe powinno być puszyste i dość gęste, jak na zdjęciu. Można dodać łyżkę oleju. Biszkopt w ten sposób będzie miał intensywniejszy kolor no i będzie wilgotniejszy.
Zdjęcie nr9- forma do pieczenia
Przygotować formę do pieczenia. Należy blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, bądź papierem śniadaniowym posmarowanym olejem, aby ciasto dobrze odeszło od dna formy.
Zdjęcie nr10- wykładanie porcjami ciasta na blachę
Na blachę porcjami przekładać ciasto łyżką.
Zdjęcie nr11- wyrównane ciasto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni bez termoobiegu na ok. 25-30 min.
Zdjęciu nr12- upieczone ciasto
Po 15 min od wyłączenia piekarnika blachę wyjąć z pieca i uderzyć nią kilka razy o blat stołu, aby ciasto nie opadło. Jak przestanie tzw „syczeć” to znaczy, że już starczy i biszkopt nie opadnie.
Zdjęcie nr13- składniki na budyń
- 4 łyżki cukru,
- 2,5 szklanki mleka,
- 2 małe budynie waniliowe (lub jeden duży na 1l mleka),
- 250g masła.
Zdjęcie nr14- mleko i cukier w garnku
Do garnka wlać 2 szklanki mleka i cukier. Wszystko zagotować
Zdjęcie nr15- zawiesina budyniowa
W pół szklanki rozpuścić proszki budyniowe.
Zdjęcie nr16- budyń
Do gotującego się mleka powoli wlewać budyń, szybko mieszając, aby nie powstały grudki.
Zdjęcie nr 17- konsystencja gorącego budyniu
Budyń jest dość gęsty, ale jak ostygnie jeszcze bardziej zgęstnieje. Musi mieć taką konsystencje, bo w przeciwnym wypadku krem by spłynąć z ciasta. Później garnek należy odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając.
Zdjęcie nr18- składniki na bezę z wiórkami kokosowymi
Zdjęcie nr19- białka w misce
Zimne białka należy wlać do suchej miski i zmiksować z cukrem na sztywną pianę.
Zdjęcie nr20- sztywna piana z białek
Miksować pianę ok. 10-15 min, musi być dobrze ubita, aby utrzymała wiórki kokosowe.
Zdjęcie nr21- dodawanie wiórków do bezy
Wiórki delikatnie wymieszać szpatułką z pianą. Należy uważać, aby pianka nie opadła. Wiórki kokosowe należy dodawać porcjami.
Zdjęcie nr 22- konsystencja bezy z wiórkami
Tak powinna wyglądać pianka po dodaniu wiórek.
Zdjęcie nr23- blacha
Blachę, takiej samej wielkości jak do biszkoptu, wyłożyć papierem do pieczenia.
Zdjęcie nr24- masa wiórkowa na blasze
Masę przełożyć na blachę i porobić „wyżyny i doliny”. Włożyć blaszkę do nagrzanego do 170 st piekarnika na 25 min na niższy poziomie niż środkowy. Następnie zarumienione wiórki odstawić do wystygnięcia.
Zdjęcie nr25- masło w temperaturze pokojowej
Do miski wrzucić masło w temperaturze pokojowej i przygotować zimny budyń. Dobrze go wymieszać i podzielić łyżką na porcje. W ten sposób będzie się nam łatwiej łączyło go ze spienionym masłem.
Zdjęcie nr26- spienione masło
Mikserem spieniamy jest na puszystą masę, jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr27- masło z budyniem
Dalej ucierając dodajemy porcjami ostudzony gęsty budyń.
Zdjęcie nr28- krem budyniowy
Tak powinien wyglądać krem budyniowy. Gdyby masa budyniowa weszła zbyt gęsta, to krem można potraktować blenderem.
Zdjęcie nr29- ananasy w kostkę
Ananasy pokroić w kostkę i dodać do kremu budyniowego.
Zdjęcie nr30- krem z ananasami
Ananasy powinny być widoczne w kremie.
Zdjęcie nr31- biszkopt
Wystudzony biszkopt położyć na blat.
Zdjęcie nr32- ścięty wierzch
Należy ściąć wierzch placka. Jak na zdjęciu. Najlepiej zrobić to kiedy placek jest świeży, tego samego dnia, zaraz po wystygnięciu.
Zdjęcie nr33- krem na biszkopcie
Teraz można zabrać się, za układanie placka :). W pierwszej kolejności biszkopt smarujemy kremem budyniowo-ananasowym. Ja zużyłam cały krem, który zrobiłam.
Zdjęcie nr34- z bezą i polewą
Następnie przykryć bezą z wiórkami (musi mieć temperaturę pokojową, aby nie roztopiła kremu budyniowego) i udekorować polewą czekoladową. Placek można udekorować polewą kupną lub zrobioną samodzielnie. Przepis podaje poniżej. Ja użyłam domowej.
Zdjęcie nr35- składniki na polewę
Zdjęcie nr36 – roztapianie masła
Zdjęcie nr37-gotowa domowa polewa czekoladowa
Kiedy masło nie do końca nam się roztopi to już dodajemy kakao i cukier puder. W ten sposób nie powinny powstać żadne grudki. Kiedy jednak powstaną należy dodać 1-2 łyżki wrzątku. Jeżeli nawet to nie pomoże, to proponuję polewę przecedzić przez sitko. Z czasem można dojść do wprawy z robieniem polewy :). Samodzielnie robiona polewa w smaku jest dużo lepsza niż kupna, na pewno dużo lepiej wygląda i łatwiej kroi się ciasto na kawałki, bo się nie kruszy.
Zdjęcie nr38- kawałek ciasta
Kiedy polewa zastygnie można pokroić ciasto i częstować gości.
O czym należy pamiętać!
– wyciągnąć odpowiednio wcześniej masło, aby miało temp. pokojową,
– piec bez termoobiegu,
– białka muszą być dobrze schłodzone.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi