Oryginalnie potrawa powinna być zrobiona z samych skrzydełek kurczaka, ja jednak postanowiłam troszkę ją zmodyfikować i dlatego dorzuciłam kilka pałek. Kurczaka na ryżu w bardzo prosty i szybki sposób się przygotowuje. Na prawdę gorąco polecam tą potrawę, zwłaszcza że ryż przyrządzony w ten sposób zachowuje wszystkie wartości odżywcze :).
Czas przygotowania- ok. 20 min
Czas pieczenia- ok. 60-80 min
Koszt całej potrawy-ok. 7 zł
Wielkość blachy- duża piekarnikowa
Potrzebny sprzęt kuchenny
- blacha.
Kilka praktycznych rad na początek…
Dużo wcześniej możemy zamarynować kurczaka, aby przeszedł spokojnie przyprawami w lodówce. Przepis można robić i na słodko i na bardziej pikantnie. Ja podaje tutaj przepis na pikantne kawałki kurczaka na ryżu, ale gdybyśmy zastąpili paprykę ostrą- słodką, użyli mniejszej ilości pieprzu czarnego i dodali nie 0,5 łyżki tylko całą cukru, wtedy wyszedł by nam kurczak na ryżu na słodko. Obydwu wersji próbowała i obie polecam :).
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- ok. 2 kg kurczaka (3 pałki+3 podudzia, 10 skrzydełek),
- 3 łyżki papryki ostrej,
- 12 łyżek oleju,
- 5 ząbków czosnku,
- 3-4 duże cebule,
- 2 szklanki ryżu (400g),
- 1 mały pikantny ketchup,
- pól kostki masła,
- 0,5 łyżka cukru,
- sól, pieprz czarny.
Zdjęcie nr2- kawałki kurczaka
Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Zdjęcie nr3- marynata
Do szklanki wlewamy 12 łyżek oleju, 2 łyżki sproszkowanej papryki ostrej i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Zdjęcie nr4- w plastikowym pojemniku
Oczyszczonego kurczaka układamy w plastikowym pojemniku i polewamy marynatą.
Zdjęcie nr5- do lodówki
Zamknięty plastikowy pojemnik ląduje w lodówce na przynajmniej godzinę czasu.
Zdjęcie nr6- cebula pokrojona w talarki
Kroimy cebulkę w talarki, grubości mniej więcej 0,5 cm.
Zdjęcie nr7- ryż
Następnie na blaszce wsypujemy 400g surowego ryżu.
Zdjęcie nr8- cebula
Na ryżu ląduje pokrojona cebulka.
Zdjęcie nr9- kurczak na cebuli
Na cebuli kładziemy zamarynowanego wcześniej kurczaka.
Zdjęcie nr10- roztapianie masła
W tym momencie możemy zabrać się za przygotowanie zalewy. W tym celu roztapiamy 1/2 kostki masła.
Zdjęcie nr11- gotowa zalewa
Dalej do masła dodajemy 1 łyżkę ostrej sproszkowanej papryki, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 0,5 łyżki cukru, sól, pieprz czarny i małe opakowanie ketchupu pikantnego.
Zdjęcie nr12- zalewa na blasze
Kiedy zalewę mamy już przygotowaną, to wylewamy ją głownie na kurczaka, resztę na ryż.
Zdjęcie nr13- danie do piekarnika
Na koniec na blaszkę wlewamy jeszcze 6 szklanek wody ( na 2 szklanki ryżu, czyli 400g ryżu wlewamy 6 szklanek wody, jeżeli np. chcielibyśmy użyć mniej np. 300g, to tej wody proponuję wlać mniej – tak ok. 5-5,5 szklanki).
Zdjęcie nr14- danie w piekarniku
Wszystko pieczemy w piekarniku ok. 60-80 min w temp. 180-190 st. (piekarnik nastawiony na góra/dół), na 10-15 min przed końcem pieczenia przestawiam piekarnik z opcji góra/dół na grillowanie (u mnie grillowanie to zygzak na pokrętle piekarnika) aż kawałki mięsa konkretnie się zarumienią, wtedy skórka jest chrupiąca.
Zdjęcie nr15- danie gotowe
Gotowe danie smakuje wyśmienicie i do tego jest proste w przygotowaniu. Smacznego 🙂
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi
potrawa wyśmienita