Sos pomidorowy to klasyczny dodatek do makaronu. Bardzo prosty w przyrządzeniu. Zajmuje mało czasu, więc nadaje się na szybki obiad czy też kolację. Sosik bardzo smaczny. Często gości na naszym stole.
Czas przygotowania- ok. 30 min.
Koszt całej potrawy-ok. ?? zł
Koszt na 1 os- ok. ?? zł
Ilość porcji z podanych składników- 3
Potrzebny sprzęt kuchenny:
- mikser,
- patelnia.
Kilka praktycznych rad na początek.
Nie trzeba nic przygotowywać wcześniej. Nie radzę dodawać za dużo tartej bułki. Nie należy również przesadzać z olejem na patelni.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
250 g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1,5 szklanki wody,
- 1 cebula,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego,
- 1-2 łyżki mąki,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz,
- makaron.
Zdjęcie nr2- mięso i przyprawy
250 g mięsa mielonego,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- sól pieprz.
Zdjęcie nr3- mięso z przyprawami
Mięso mielone, jajko, przyprawy i tartą bułkę przełożyć do jednej miski.
Zdjęcie nr4- przyprawione i wyrobione mięso
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Mięso powinno tworzyć zwięzłą masę, ale nie zbyt twardą. W razie potrzeby można dodać więcej tartej bułki.
Zdjęcie nr5- zeszklenie cebuli
Na lekko rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną w kostkę cebule i delikatnie podsmażyć.
Zdjęcie nr6- dodanie mięsa
Na patelnię wrzucić mięso i dalej smażyć na małym ogniu często mieszając, aby mięso nie przypaliło się, ale tłuszcz w nim zawarty się wytopił. Zajmuje to ok. 10-15 min.
Zdjęcie nr7- podsmażone mięso
Po 10-15 min (w zależności od tego jakie mamy mięso) mięso powinno być zarumienione ale nie przypalone. Tak jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr8- zalanie wodą
Do przysmażonego mięsa wlewamy odpowiednią ilość wody- wrzątku. W zależności kto jaki sos lubi. Ja dolewam ok. szklanki. Następnie doprowadzamy do wrzenia.
Zdjęcie nr9- dodanie koncentratu
Po ok. 1 min gotowania się mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy. Tutaj również według uznania. Ja lubię jak sos jest mocno czerwony dodaję ok. 2-3 łyżek. Znowu doprowadzić do wrzenia.
Zdjęcie nr 10 zagęszczenie sosu
Jeżeli mamy już satysfakcjonującą nas ilość sosu należy przystąpić do jego zagęszczenia. W pół szklanki wody należy dobrze rozprowadzić 2 łyżki mąki. Najwygodniej i najszybciej robić to w słoiku. Do sosu należy powoli wlewać zawartość słoika ciągle mieszając. Nie trzeba wykorzystywać całej zawartości!
Zdjęcie nr11 przyprawienie sosu
Gotowy sos należy doprawić do smaku. Proponuję bazylię. Ma ona słodki smak. Pasuje doskonale do kwaśnego smaku koncentratu.
Zdjęcie nr12- gotowanie makaronu
W tym czasie można zabrać się za gotowanie makaronu. Przygotować go wg przepisu na opakowaniu.
Zdjęcie nr13- danie na talerzu
Danie można przyozdobić listkiem bazylii.
O czym należy pamiętać!!!
– często mieszać mięso, aby się nie przypaliło, tylko równo usmażyło.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi