Kurczak pieczony :)- kurczaka pod każdą postacią jada się u nas w domu. To najpopularniejsze z mięs. Zawsze gości u nas w niedziele na stole. Kurczak pieczony w rękawie to miła odmiana. Zazwyczaj robi się u nas kotlety. Są prostsze i dużo szybciej się je przyrządza. Jeżeli chodzi o dobór przypraw do marynaty, to oczywiście można dodawać co się żywnie podoba. Każdy ma pewnie jakiś swój ulubiony zestaw. Jeżeli dopiero zaczynacie przygodę z kuchnią można skorzystać z mojego pomysłu. Polecam przygotowany przeze mnie przepis krok po kroku na kurczaka pieczonego. Kurczak jest soczysty i przepyszny :).
Czas przygotowania- ok. 30 min
Czas pieczenia – 50-60 min
Czas pieczenia w tortownicy- 30-35 min.
Temperatura pieczenia- 190 stopni
Ilość porcji- 5
Koszt całości- ??
Koszt na 1 os- ??
Potrzebne narzędzia kuchenne
- patelnia,
- naczynie żaroodporne,
- plastikowy pojemnik.
Kilka słów na początek…
Przed przystąpieniem do pieczenia dobrze oczyścić mięso, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Zdjęcie nr1- mięso
Zdjęcie nr2- składniki na marynatę
Zdjęcie nr3- mięso w pojemniku
Kawałki kurczaka dokładnie wymoczyć i oczyścić. Tak przygotowane mięso włożyć do pojemnika plastikowego.
Zdjęcie nr4- mięso w marynacie
Przyprawę wsypać do oliwy i dokładnie wymieszać. Całość równomiernie rozprowadzić na kurczaku. Powinien być cały pokryty przyprawą. Jeżeli marynaty okazało się za mało można zrobić drugą porcję. Na koniec pokroić cebulę w 1 cm krążki i położyć na mięso. Zamknąć pojemnik i włożyć do lodówki na minimum 2h.
Zdjęcie nr5- smażenie kurczaka
Po 2h wyjąć mięso z lodówki i usmażyć na złocisty kolor na patelni.
Zdjęcie nr6- mięso w rękawie
Podsmażone mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Najlepiej rękaw piecze się w naczyniu żaroodpornym. Do ciepłego ale nie gorącego piekarnika włożyć naczynie, aby nie pękło. Piec w temperaturze 190 stopni 50-60 min. Przez pierwsze 25 min piekłam z termoobiegiem. Później go wyłączyłam, bo mięso zaczęło mi się przypiekać. Ogólnie trzeba obserwować piekarnik. Czas pieczenia zależy od wielkości pałek. Na 10 min przed końcem pieczenia przeciąć rękaw i mięso polać sosem (2-3 razy), który się wytworzył podczas pieczenia, wtedy mięso będzie soczyste.
Zdjęcie nr7- kawałki kurczaka na talerzyku
Gotowe mięso powinno być przyrumienione i soczyste. Jak na zdjęciu.
O czym należy pamiętać!!!
– Po 40 min często zaglądać do mięsa i polewać je sosem, bo szybko się przypieka po takim czasie.
– Pieczemy w rękawie, aby mięso było soczyste.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi