Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Kurczak pieczony w rękawie

Opublikowany: 16 lutego, 2011 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (5 głosów, średnia: 3,60 z 5)
Loading...

Kurczak pieczony :)- kurczaka pod każdą postacią jada się u nas w domu. To najpopularniejsze z mięs. Zawsze gości u nas w niedziele na stole. Kurczak pieczony w rękawie to miła odmiana. Zazwyczaj robi się u nas kotlety. Są prostsze i dużo szybciej się je przyrządza. Jeżeli chodzi o dobór przypraw do marynaty, to oczywiście można dodawać co się żywnie podoba. Każdy ma pewnie jakiś swój ulubiony zestaw. Jeżeli dopiero zaczynacie przygodę z kuchnią można skorzystać z mojego pomysłu. Polecam przygotowany przeze mnie przepis krok po kroku na kurczaka pieczonego. Kurczak jest soczysty i przepyszny :).

 

Czas przygotowania- ok. 30 min

Czas pieczenia  – 50-60 min

Czas pieczenia w tortownicy- 30-35  min.

Temperatura pieczenia- 190 stopni

Ilość porcji- 5

 

Koszt całości- ??

Koszt na 1 os- ??

Potrzebne narzędzia kuchenne

  • patelnia,
  • naczynie żaroodporne,
  • plastikowy pojemnik.

Kilka słów na początek…

Przed przystąpieniem do pieczenia dobrze oczyścić mięso, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Zdjęcie nr1- mięso

  • Mięso- 4 pałki + 4 podudzia.

Zdjęcie nr2- składniki na marynatę

  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki ziołowej przyprawy do grilla,
  • cytryna,
  • 2 cebule.

Zdjęcie nr3- mięso w pojemniku

Kawałki kurczaka dokładnie wymoczyć i oczyścić. Tak przygotowane mięso włożyć do pojemnika plastikowego.

Zdjęcie nr4- mięso w marynacie

Przyprawę wsypać do oliwy  i dokładnie wymieszać. Całość równomiernie rozprowadzić na kurczaku. Powinien być cały pokryty przyprawą. Jeżeli marynaty okazało się za mało można zrobić drugą porcję.  Na koniec pokroić cebulę w 1 cm krążki i położyć na mięso. Zamknąć pojemnik i włożyć do lodówki na minimum 2h.

Zdjęcie nr5- smażenie kurczaka

Po 2h wyjąć mięso z lodówki i usmażyć na złocisty kolor na patelni.

Zdjęcie nr6- mięso w rękawie

Podsmażone mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Najlepiej rękaw piecze się w naczyniu żaroodpornym. Do ciepłego ale nie gorącego piekarnika włożyć naczynie, aby nie pękło. Piec w temperaturze 190 stopni 50-60 min. Przez pierwsze 25 min piekłam z termoobiegiem. Później go wyłączyłam, bo mięso zaczęło mi się przypiekać. Ogólnie trzeba obserwować piekarnik. Czas pieczenia zależy od wielkości pałek. Na 10 min przed końcem pieczenia przeciąć rękaw i mięso polać sosem (2-3 razy), który się wytworzył podczas pieczenia, wtedy mięso będzie soczyste.

Zdjęcie nr7- kawałki kurczaka na talerzyku

Gotowe mięso powinno być przyrumienione i soczyste. Jak na zdjęciu.

O czym należy pamiętać!!!

– Po 40 min często zaglądać do mięsa i polewać je sosem, bo szybko się przypieka po takim czasie.

– Pieczemy w rękawie, aby mięso było soczyste.

 

 

Zobacz podobne przepisy

  • Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]
  • Sernik z rosą Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem […]
  • Pieczony kurczak w całości z ziemniakami Potrawa jest dość czasochłonna, ale wydaje mi się, że warto ją zrobić, tym bardziej, że opisuję wszystko krok po kroku i nie powinna sprawić trudności :). Teraz już coraz rzadziej gości na […]
  • Kurczak z sosem brokułowym Sos brokułowy jest bardzo zdrowy. Lubię go robić, bo szybko można go przyrządzić i zawiera dużo witamin :). Polecam sosik […]
  • Sałatka z fetą Sałatka z fetą :)- jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść i jeść :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem.             Czas […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]
  • Sernik z rosą Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem […]
  • Pieczony kurczak w całości z ziemniakami Potrawa jest dość czasochłonna, ale wydaje mi się, że warto ją zrobić, tym bardziej, że opisuję wszystko krok po kroku i nie powinna sprawić trudności :). Teraz już coraz rzadziej gości na […]
  • Kurczak z sosem brokułowym Sos brokułowy jest bardzo zdrowy. Lubię go robić, bo szybko można go przyrządzić i zawiera dużo witamin :). Polecam sosik […]
  • Sałatka z fetą Sałatka z fetą :)- jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść i jeść :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem.             Czas […]


Dodaj komentarz