Sosik śmietanowo koperkowy jest bardzo prosty i tani :). Zamiast koperku można użyć pietruszki czy jakiejś innej mieszanki ziół np. do sałatek. Radzę poeksperymentować :).
Czas przygotowania- ok. 15 min.
Koszt całej potrawy-ok. ?? zł
Potrzebny sprzęt kuchenny
- słoik,
- patelnia.
Kilka praktycznych rad na początek…
Nie trzeba nic przygotowywać wcześniej. Nie należy również przesadzać z olejem w garnku.
Zdjęcie nr 1- składniki na sos
Zdjęcie nr2- podsmażenie cebuli
Wcześniej smażyłam klopsiki i tłuszcz, który mi pozostał przelałam do garnka i właśnie na nim zrobiłam mo sos śmitanowo koperkowy. Ogólnie można usmażyć cebulkę na świeżym oleju. Chodzi o to, że tłuszcz po smażeniu mięsa jest po prostu smaczniejszy 🙂 o ile nie jest spalony, bo wtedy sos będzie gorzki. Należy zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę na oleju. U mnie cebula ma ciemny kolor, ale to przez tłuszcz ze smażenia mięsa. Nie należy się tym przejmować, ponieważ po dodaniu wody będzie miała normalny kolor.
Zdjęcie nr3- zalanie wrzątkiem zeszklonej cebuli
Kiedy cebula będzie robić się przeźroczysta należy zalać wszystko gorącą przegotowaną wodą. Ilość wody zależy od ilości sosu jaką chcemy otrzymać. Następnie wszystko zagotować. Przygotować sobie 2 łyżki mąki i pół słoiczka zimnej nieprzegotowanej wody. Dokładnie wymieszać mąkę w wodzie. Po zagotowaniu wlać powoli wodę z mąką i mieszać, aby nie powstały grudki. Wlać tyle, żeby sos zrobił się gęsty. W razie potrzeby czynność powtórzyć.
Zdjęcie nr4- gotowy sos
Na koniec wlać śmietanę 12 % i doprawić do smaku koperkiem solą i pieprzem. Oczywiście świeży koper można zastąpić suszonym. Najlepiej jest rozetrzeć go w dłoni. Suszony koperek pod wpływem temperatury dłoni lepiej oddaje smak potrawie. Można dodać ewentualnie przyprawę typu ziarenka smaku, kucharek.
O czym należy pamiętać!!!
– nie przypalić cebuli, bo sos będzie gorzkawy,
– nie dodawać zbyt dużo śmietany, aby sos nie był zbyt ciężki/ tłusty.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi