Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Sos koperkowy

Opublikowany: 11 grudnia, 2011 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Sosik śmietanowo koperkowy jest bardzo prosty i tani :). Zamiast koperku można użyć pietruszki czy jakiejś innej mieszanki ziół np. do sałatek. Radzę poeksperymentować :).

 

 

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 15 min.

Koszt całej potrawy-ok. ?? zł

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • słoik,
  • patelnia.

Kilka praktycznych rad na początek…

Nie trzeba nic przygotowywać wcześniej. Nie należy również przesadzać z olejem w garnku.

Zdjęcie nr 1- składniki na sos

  • śmietana,
  • koperek,
  • cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz.

Zdjęcie nr2- podsmażenie cebuli 

Wcześniej smażyłam klopsiki i tłuszcz, który mi pozostał przelałam do garnka i właśnie na nim zrobiłam mo sos śmitanowo koperkowy. Ogólnie można usmażyć cebulkę na świeżym oleju. Chodzi o to, że tłuszcz po smażeniu mięsa jest po prostu smaczniejszy 🙂 o ile nie jest spalony, bo wtedy sos będzie gorzki. Należy zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę na oleju. U mnie cebula ma ciemny kolor, ale to przez tłuszcz ze smażenia mięsa. Nie należy się tym przejmować, ponieważ po dodaniu wody będzie miała normalny kolor.

Zdjęcie nr3- zalanie wrzątkiem zeszklonej cebuli

Kiedy cebula będzie robić się przeźroczysta należy zalać wszystko gorącą przegotowaną wodą. Ilość wody zależy od ilości sosu jaką chcemy otrzymać. Następnie wszystko zagotować. Przygotować sobie 2 łyżki mąki i pół słoiczka zimnej nieprzegotowanej wody. Dokładnie wymieszać mąkę w wodzie. Po zagotowaniu wlać powoli wodę z mąką i mieszać, aby nie powstały grudki. Wlać tyle, żeby sos zrobił się gęsty. W razie potrzeby czynność powtórzyć.

Zdjęcie nr4- gotowy sos

Na koniec wlać śmietanę 12 % i doprawić do smaku koperkiem solą i pieprzem.  Oczywiście świeży koper można zastąpić suszonym. Najlepiej jest rozetrzeć go w dłoni. Suszony koperek pod wpływem temperatury dłoni lepiej oddaje smak potrawie. Można dodać ewentualnie przyprawę typu ziarenka smaku, kucharek.

O czym należy pamiętać!!!

– nie przypalić cebuli, bo sos będzie gorzkawy,

– nie dodawać zbyt dużo śmietany, aby sos nie był zbyt ciężki/ tłusty.

 

Zobacz podobne przepisy

  • Makowiec zawijany Makowiec zawijany- fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).             Czas przygotowania- ok. […]
  • Pieczony kurczak w całości z ziemniakami Potrawa jest dość czasochłonna, ale wydaje mi się, że warto ją zrobić, tym bardziej, że opisuję wszystko krok po kroku i nie powinna sprawić trudności :). Teraz już coraz rzadziej gości na […]
  • Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
  • Jaja faszerowane Jaja faszerowane 🙂 Przestawiam tu przepisy na trzy różne farsze do jajek.  Tą potrawę zrobiłam na Wielkanoc. Oczywiście można ją zrobić na jakieś inne okazje, uroczystości. Jaja jak to […]
  • Sernik królewski Sernik królewski to prosty w wykonaniu placek w dodatku przedstawiony przez mnie krok po kroku. Pyszne ciasto wykonane na kruchym spodzie. Masa jest dość mokra, taka jaką lubię w […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Makowiec zawijany Makowiec zawijany- fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).             Czas przygotowania- ok. […]
  • Pieczony kurczak w całości z ziemniakami Potrawa jest dość czasochłonna, ale wydaje mi się, że warto ją zrobić, tym bardziej, że opisuję wszystko krok po kroku i nie powinna sprawić trudności :). Teraz już coraz rzadziej gości na […]
  • Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
  • Jaja faszerowane Jaja faszerowane :) Przestawiam tu przepisy na trzy różne farsze do jajek.  Tą potrawę zrobiłam na Wielkanoc. Oczywiście można ją zrobić na jakieś inne okazje, uroczystości. Jaja jak to […]
  • Sernik królewski Sernik królewski to prosty w wykonaniu placek w dodatku przedstawiony przez mnie krok po kroku. Pyszne ciasto wykonane na kruchym spodzie. Masa jest dość mokra, taka jaką lubię w […]


Dodaj komentarz