Pleśniak to ciasto, które wymaga troszkę pracy, ale efekt jest piorunujący :). Na prawdę gorąco polecam ten placek wszystkim :). Warto choć raz je wykonać, mogę się założyć, że to nie będzie ostatni raz :).
Czas przygotowania- ok. 1h
Czas pieczenia- ok. 30-35 +20(spód) min
Koszt całej potrawy-ok. 10 zł
Wielkość blachy- 25x40cm
Kilka praktycznych rad na początek.
Ciasto możemy przygotować wcześniej i wrzucić do lodówki.
Potrzebny sprzęt kuchenny:
– tarka,
– blaszka 25x40cm.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
250g palmy,
- 3 szklanki mąki,
- 6 jajek,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 700g wiśni,
- tarta bułka + tłuszcz do blaszki.
Zdjęcie nr2- wypestkowane wiśnie
W pierwszej kolejności należy wypestkować wszystkie wiśnie.
Zdjęcie nr3- białka
Po oddzieleniu żółtek od białek- białka lądują w plastikowym (koniecznie suchym!) pojemniku i koniecznie w lodówce. Białka będą potrzebne do białej przerzynki.
Zdjęcie nr4- wszystkie składniki na ciasto w misce
Do większej miski wsypujemy mąkę, palmę, 0,5 szklanki cukru, proszek do pieczenia i wszystkie żółtka. Wszystko łączymy ze sobą, aby powstała jednolita masa. Zagniatamy ciasto dość szybko, bo kruche ciasto nie lubi zbyt długiego i dokładnego wyrabiania. Takie ciasto można zrobić wcześniej i wstawić do lodówki lub też zamrażalki. Mi wyrobienie ciasta zajmuje ok. 5 min i zawsze robię wszystko na chwile przed włożeniem do piekarnika.
Zdjęcie nr5- wałek ciasta
Tak powinno wyglądać wyrobione ciasto. Cukier nie ma być rozpuszczony. Gdyby ciasto się kleiło do rąk, to proszę dodać więcej mąki.
Zdjęcie nr6 – podział
Kruche ciasto zwijamy w wałek, aby łatwiej było nam podzielić je na 3 części. Jedna cześć ta na wierzch ciasta będzie zrobiona z mniejszej ilości ciasta, 2 pozostałe powinny być mnie więcej równe.
Zdjęcie nr7- blacha
Teraz smarujemy dokładnie spód blaszki margaryną i wysypujemy ją tartą bułką.
Zdjęcie nr8- większa część
Bierzemy 2 kawałki ciasta- mniejszy i większy.
Zdjęcie nr9- blacha i ciasto
Teraz można rozwałkować ciasto na taką grubość, aby można było wykroić z niego spód. Blacha minimalnie powinna mieścić się na rozwałkowanym spodzie. Te skrawki które zostaną na pewno starczą na wierzch ciasta.
Zdjęcie nr10- spód na blasze
W tym momencie przekładamy rozwałkowany spód na blaszkę (można położyć blachę na rozwałkowane ciasto i wykroić nożem potrzebną wielkość ciasta, następnie przy pomocy wałka do ciasta delikatnie przełożyć je do formy ). Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na ok. 15 min. Piekarnik nie musi być koniecznie nagrzany, ale wtedy czas pieczenia odpowiednio wydłuży się. Każdy piekarnik jest inny, więc należy obserwować ciasto, powinno mieć złocisty kolor, lekko przypieczony (będzie widać na następnych zdjęciach).
Zdjęcie nr11- skrawki
Skrawki ciasta które zostaną po odkrojeniu spodu w zupełności wystarczą na wierzch ciasta.
Zdjęcie nr12- ciasto do zamrażalki
Resztę jasnego ciasta (pozostałe skrawki ze spodu) włożyć do woreczka plastikowego i wstawić do zamrażalki. Jest to zalecane, ponieważ w ten sposób łatwiej zetrze się ono na tarce.
Zdjęcie nr13- ostatnia część ciasta
Do ostatniej część ciasta dodajemy łyżkę kakao.
Zdjęcie nr14- ciemne ciasto
Szybko wyrabiamy ostatnią część placka.
Zdjęcie nr15- do zamrażalki
Ciasto można włożyć w woreczek plastikowy i umieścić w zamrażalce, wtedy łatwiej będzie się je tarło na tarce.
Zdjęcie nr16- składniki na pianę
Zdjęcie nr17- ubijanie piana
Białka ubić z cukrem. Trwa to dość długo, bo na tyle białek jest dość duża ilość cukru, ale jest ona niezbędna.
Zdjęcie nr18- sztywna piana
Piana musi utrzymać jeszcze starte ciasto, więc powinna być mocno utrwalona dużą ilością cukru. Ubijanie trwa ok. 10 min.
Zdjęcie nr19- spód
Podpieczony spód powinien być lekko zarumieniony jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr20- spód z wiśniami
W pierwszej kolejności na spód wykładamy owoce.
Zdjęcie nr21- na owocach ciemna masa
Następną warstwą będzie starta na tarce o grubych oczkach kakaowa masa.
Zdjęcie nr22– na ciemnej masie białka ubite
Sztywną pianę przełożyć na wiśnie.
Zdjęcie nr23- starte ciasto na placku
Wyjąć resztę kruchego ciasta z zamrażalki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na placek. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min.
Zdjęcie nr24- upieczone ciasto
Kiedy wierzch ciasta zacznie się rumienić to znak, że ciasto jest już upieczone.
Zdjęcie nr25- z polewą
Ciasto proponuję udekorować własnoręcznie zrobioną polewą.
Zdjęcie nr26- na talerzu
Pleśniak ładnie się prezentuje. Smacznego … 🙂
O czym należy pamiętać!!!
– Pianę należy ubijać w suchym naczyniu, bo białka inaczej się nie ubiją.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi