Stefanka– ciasto o zabawnej nazwie jak dla mnie :). Szczerze mówiąc postanowiłam je zrobić, bo miałam nadmiar miodu i kaszy manny :). Przyznam się, że nie lubię kaszy. Mimo wszystko postanowiłam zrobić z niej krem do Stefanki. Ciasto jest troszkę czasochłonne, ale byłam mile zaskoczona, kiedy spróbowałam je po raz pierwszy. Krem jest lekki i po prostu pyszny. Gorąco polecam przepis. Sam krem ma doskonałe zastosowanie również jako krem do tortów. Serdecznie polecam :).
Czas przygotowania- ok. 50 min.
Koszt całej potrawy-ok. 13 zł
Koszt na 1 os- ok. 3 zł
Ilość porcji z podanych składników- 28 kawałków (zależy od wielkości)
Potrzebny sprzęt kuchenny
- mikser,
- sitko,
- miska,
- garnek.
Kilka praktycznych rad na początek…
Warto na samym początku rozpuścić masło i miód, aby sobie spokojnie ostygły do czasu, kiedy zaczniemy przygotowywać ciasto, aby nie tracić czasu. To samo z ugotowaniem kaszki. Wszystko później pójdzie nam szybko.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
3 łyżki miodu,
- 3 łyżki masła,
- 0,5 kg mąki,
- 0,5 szklanki + 3 łyżki cukru pudru,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody,
- 0,5 szklanki mleka,
- 4 łyżki kaszy manny,
- kostka masła (200g).
Zdjęcie nr2- składniki na spód
Zdjęcie nr3- połączenie miodu i masła
Rozpuścić masło i miód w garnku. Podgrzać do momentu jednolitej konsystencji. Ostudzić wszystko do temperatury pokojowej.
Zdjęcie nr4- przesiewanie mąki
Przesiać mąkę i sodę oczyszczoną do miski, aby była bardziej puszysta.
Zdjęcie nr5- połączenie wszystkich składników na spody
Do mąki, sody i jajek powoli wlewać rozpuszczone masło i miód. Wszystko razem zagnieść w ciasto. Nie powinno się lepić. W razie potrzeby dodać więcej mąki.
Zdjęcie nr6- wałek z ciasta
Uformować wałek z ciasta, bo tak najlepiej podzielić ciasto na 4 równe części.
Zdjęcie nr7- dopasowanie ciasta do blachy
Rozwałkować pierwszą część ciasta na grubość ok. 0,5 cm. Następnie położyć na nie blachę i odkroić niepotrzebną część.
Zdjęcie nr8- ciasto na blaszce
Przenieść ciasto na wałku do ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub papierem śniadaniowym posmarowanym olejem. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 5-10 bez termoobiegu.
W ten sposób należy postąpić z drugą trzecią i czwartą częścią ciasta. Z każdego kawałka pozostały mi skrawki, które po wyrobieniu dały mi piątą część ciasta.
Wszystkie część należy piec w tej samej temperaturze bez termoobiegu. Następnie wszystko wystudzić.
Zdjęcie nr 9- składniki na krem
Zdjęcie nr10- gotowanie kaszki
Odlać szklankę mleka a resztę wlać do garnka i zagotować. Kaszę manną rozpuścić w szklance mleka a następnie wlać do gotującego się w garnku (postępowanie jak w przypadku budyniu lub kisielu). Najlepiej rozpuścić kaszkę w mleku, aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu całości trzeba ciągle mieszać, żeby kaszka się nie przypaliła. Gotować tak wszystko ok. 2-5 min.
Zdjęcie nr 11- studzenie kaszki
Kaszkę ostudzić. Najlepiej w garnku z zimną wodą. Od czasu do czasu przemieszać całość.
Zdjęcie nr 12- masło w temperaturze pokojowej
Do miski w pierwszej kolejności wkładamy masło i spieniamy je mikserem.
Zdjęcie nr 13- spienione masło
Do spienionego masła dodać cukier puder i chwilkę jeszcze ucierać mikserem. Następnie należy dodać olejek cytrynowy. Można też skropić krem sokiem z cytryny. Masa będzie wtedy bielsza.
Zdjęcie nr14- przestudzona gęsta kaszka
Wyjąć z wody kaszkę. Powinna być gęsta jak na zdjęciu powyżej.
Zdjęcie nr15- łączenie kaszki z masłem
Do utartego masła dodawać po łyżce kaszki i dalej ucierać.
Zdjęcie nr16- gotowy krem
Kaszka manna w kremie jest wyczuwalna. Nie należy się tym przejmować, ponieważ w cieście nie będzie tego czuć. Można krem oczywiście potraktować blenderem.
Zdjęcie nr 17- wystudzone kruche ciasto na blaszce
Wystudzone kruche ciasto włożyć na większą blachę, aby lepiej później się je kroiło.
Zdjęcie nr 18- przełożenie ciasta kremem
Posmarować kremem pierwszą część . Tak na grubość ok. 2-3 mm. Przykryć następną część placka i znowu posmarować. W ten sposób postąpić z resztą ciasta.
Zdjęcie nr 19- polana polewą
Ciasto z kremem polać polewą czekoladową. Przenieść w chłodniejsze miejsce aby wszystko ładnie stężało.
Zdjęcie nr20 –kawałki ciasta
Następnie pokroić na kawałki. można udekorować kawałeczki wg uznania . Ja użyłam pisaków cukrowych.
O czym należy pamiętać!!!
– Ciasto szybko się piecze więc należy pilnować piekarnika,
– kaszka i masło z miodem powinny mieć temperaturę pokojową, bo się nie uda,
– przekładać kremem wystudzone części ciasta,
– piec bez termoobiegu.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi
Jak duża powinna być blaszka do pieczenia ciasta?
Mnie starczyło na 3 cienkie spody na małej blaszce z tego przepisu….
Ja używam blaszki 40×24 cm. Ciasto robiłam kilkukrotnie i zawsze wychodziło mi 5 spodów.
Witam, czytałam Twój przepis i muszę przyznać, że jest mega trudny, ja często piekę stefankę, moja rodzina ją uwielbia ale znalazłam nieco łatwiejszą wersję. Moje ciasto robię tak: do miski przesiewam 2,5 szklanki mąki, dodaję niecałą kostkę margaryny, 2 jaja, 3/4 szklani cukru, łyżeczkę sody, 2 łyżki miodu całość mieszam, przyznaję, że powstałą masę bardzo trudno nanieść na blachę (wyłożoną uprzednio pergaminem) ale pomagam sobie mocząc rękę w ciepłej wodzie. Ciasto piekę ok. 15 min, temper.160 st. w ten sposób piekę 3 placki. Masa: z litra mleka odlewam okolo szklanki, dodając 9 łyżek kaszy manny, pozostałe mleko gotuję dodając kostkę margaryny, 3/4 szkl. cukru, cukier waniliowy, kiedy mleko zaczyna się gotować dodaję mleko z kaszą manną. Gotuję aż masa zaczyna gęstnieć, pod koniec gotowania dodaję sok z 2 cytryn. To wszystko, lekko ostudzoną masą przekładam wystudzone placki. Na koniec polewa czekoladowa. Pycha!!!
10,5 kg mąki to trochę sporo jak na jedno ciasto:P
Faktycznie trochę za dużo. Już poprawione. Dzięki 🙂