Ptasie mleczko to fajne proste ciasto uwielbiane chyba przez wszystkie dzieci. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Łączny czas pieczenia- ok 25-30 min
Czas przygotowania- 45 min
Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie)- ok. 75 min
Koszt składników- ok. ?? zł
Wielkość tortownicy- średnica 24 cm
Potrzebny sprzęt kuchenny
- mikser,
- miska.
Na początku trochę przygotowań…
Trzy galaretki można rozpuścić dużo wcześniej i dostawić do stężenia w chłodniejsze miejsce. Z żółtą trzeba poczekać, należy jej pilnować, aby miała płynną konsystencje w czasie wlewania jej do śnieżki. Biszkopt również można upiec wcześniej, bo musi przestygnąć.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 1 śnieżka,
- niepełna szklanka mleka,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 4-5 różnokolorowe galaretki,
- 2-3 jajka,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 szklanki mąki tortowej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.
dodatkowe składniki na polewę
- 40 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- 4 łyżki cukru pudru.
Zdjęcia nr2- składniki na biszkopt
- 2-3 jajka,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 szklanki mąki tortowej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- opcjonalnie 1 łyżka oleju.
Zdjęcie nr3- białka w misce
Białka oddzielić od żółtek i wlać do miski. Musi być ona całkowicie sucha, ponieważ białka w przeciwnym wypadku się nie ubiją, a biszkopt się nie uda i wyjdzie zakalec J. Do schłodzonych białek dodać szczyptę soli.
Zdjęcie nr4- piana z białek
Ubijać białka mikserem na sztywną piane stopniowo dodając cukru. Ja robie to w ten sposób, że jak białka zaczną robić się białe to wtedy zaczynam dodawać cukier. Nie może być ani ziarenka cukru w białkach.
Zdjęcie nr5- ubite białka
Piana z białek powinna być lśniąca tak jak na zdjęciu i tak sztywna, że po odwróceniu miski do góry nogami nie powinna się poruszyć.
Zdjęcie nr6- po dodaniu żółtek
Do tak ubitej piany z białek i cukru dodawać żółtka i dalej ubijać mikserem.
Zdjęcie nr7- masa jajeczna
Konsystencja ciasta powinna być bardziej płynna. Mówi się, że białka i żółtka są dobrze ubite, gdy po wyłączeniu miksera jak pianka spadnie z widełek do miski to zostają ślady. Nie łączy się zaraz z pozostałą masą.
Zdjęcie nr8- dodawanie porcjami mąki
Teraz odstawić mikser i wziąć łopatkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną.
Zdjęcie nr9- konsystencja masy z mąką
Ciasto biszkoptowe powinno być puszyste i dość gęste, jak na zdjęciu. Można dodać łyżkę oleju. Biszkopt w ten sposób będzie miał intensywniejszy kolor i będzie bardziej wilgotny.
Zdjęcie nr10- forma do pieczenia
Przygotować formę do pieczenia. Należy blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, bądź papierem śniadaniowym posmarowanym olejem, aby ciasto dobrze odeszło od dna formy.
Zdjęcie nr11- forma z ciastem
Do formy przełożyć 0,5 porcji ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni bez termoobiegu na ok. 30 min. Na kolejnych zdjęciach będzie widać kolor biszkoptu. Należy zwrócić na to uwagę, gdyż każdy piekarnik jest inny. Po upływie 15 min od wyłączenia piekarnika blachę i uderzyć nią kilka razy o blat stołu, aby ciasto nie opadło. Jak przestanie tzn. „syczeć” to znaczy, że już starczy i biszkopciki nie opadną.
Zdjęcie nr 12-trzy galaretki
Każdą z 3 różnobarwnych galaretek rozpuścić w szklance gorącej wody.
Zdjęcie nr13- rozmieszane galaretki
Dokładnie rozmieszane galaretki wstawić do zamrażalki aż całkowicie stężeją. Rozpuszczamy je w mniejszej ilości wody, bo wtedy mają intensywniejszy kolor i lepszy smak. Radzę dobrze je rozmieszać, bo jeżeli nie zrobimy tego dokładnie, to na dnie utworzy się twarda niesmaczna skorupka. Po około godzinie można zabrać się za rozpuszczanie galaretki żółtej w takiej samej ilości wody, czyli każda galaretkę zalać szklanką gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Zdjęcie nr14- biszkopt
Wystudzony biszkopt położyć na blat.
Zdjęcie nr15- ścięty wierzch
Należy ściąć wierzch placka. Jak na zdjęciu. Najlepiej zrobić to kiedy placek jest świeży, tego samego dnia, zaraz po wystygnięciu. Następnie przełożyć biszkopt z powrotem do tortownicy.
Zdjęcie nr16 -śnieżka
Śnieżkę zmiksować na sztywną pianę z zimnym mlekiem według przepisu na opakowaniu.
Zdjęcie nr17 – śnieżka z galaretką
Do śnieżki wlewamy powoli tężejącą żółtą galaretkę.
Zdjęcie nr18- galaretki w kostkę
Czerwoną, fioletową i zieloną galaretkę kroimy w kostkę. Zostawiamy połowę kostek do udekorowania wierzchu ciasta.
Zdjęcie nr19- galaretki w ptasim mleczku
Kosteczki galaretek wrzucamy do masy śnieżkowej i mieszamy.
Zdjęcie nr20- masa w formie
Następnie wylewamy całą masę na biszkopt.
Zdjęcie nr21- udekorowany wierzch
Pozostałą galaretką w kostkach udekorować wierzch ciasta.
Zdjęcie nr22- polewa na placku
Ciasto można polać polewą kupną lub zrobić ją samodzielnie. Poniżej podaje przepis.
Zdjęcie nr23- składniki na polewę
Zdjęcie nr24 – roztapianie masła
Zdjęcie nr25-gotowa polewa
Kiedy masło nie do końca nam się roztopi to już dodajemy kakao i cukier puder. W ten sposób nie powinny powstać żadne grudki. Kiedy jednak powstaną należy dodać 1-2 łyżki wrzątku. Jeżeli nawet to nie pomoże, to proponuję polewę przecedzić przez sitko. Z czasem można dojść do wprawy z robieniem polewy . Samodzielnie robiona polewa w smaku jest dużo lepsza niż kupna, na pewno dużo lepiej wygląda i łatwiej kroi się ciasto na kawałki, bo się nie kruszy.
O czym należy pamiętać!
– piec bez termoobiegu,
– białka muszą być dobrze schłodzone.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi