Makowiec zawijany– fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).
Czas przygotowania- ok. 40 min.
Czas pieczenia- 60 min
Wielkość blachy- duża
Koszt całej potrawy-ok. ?? zł
Ilość porcji z podanych składników- 4 x 40 kawałków
Potrzebny sprzęt kuchenny
- wałek,
- duża blacha,
- miska polewana,
- miska
Kilka praktycznych rad na początek…
Dzień wcześniej należy przegotować 3 razy mak. Przed przygotowaniem ciasta- topielca masę makową powinniśmy mieć już gotową- doprawioną itp.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 0,5 kg + 4 łyżki mąki,
- 375g masła roślinnego,
- 0,5 szklanki + 3 łyżki cukru,
- 10 dag drożdży świeżych,
- 4 jajka,
- duży olejek migdałowy ,
- ewentualnie rodzynki.
Zdjęcie nr2- składniki na masę makową
- 0,6 kg= 5 szklanek maku,
- 125 g masła roślinnego,
- 0,5 szklanki cukru,
- pół olejku migdałowego,
- 2 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- ewentualnie rodzynki wcześniej sparzone.
Zdjęcie nr3- mak we wrzątku
Dzień przed robieniem makowca zalać 0,6 kg maku wrzątkiem. Gotować 3 razy po 10 min w odstępach godzinnych. Następnie zostawić w wodzie, w której się gotował, na noc.
Zdjęcie nr4- mak na durszlaku
Następnego dnia rano przecedzić na sitku o drobnych oczkach. Poczekać aż ocieknie z wody.
Zdjęcie nr5- roztopienie masła roślinnego
Kiedy mak ocieka na durszlaku można zająć się roztopieniem masła roślinnego. Trzeba bowiem czasu, aby troszkę ostygło.
Zdjęcie nr6- mielenie maku
Mak zmielić w maszynce do mięsa.
Zdjęcie nr7- doprawienie maku
Ciepły tłuszcz wlać do zmielonego maku. Następnie dodać pół dużego olejku migdałowego, 2 jajka i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Zdjęcie nr8- gotowa masa
Masa powinna być mokra jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr9- składniki na ciasto- topielec
- 0,5 kg + 2łyżki mąki tortowej,
- 250 g masła roślinnego,
- 3 łyżki cukru,
- 10 dag drożdży świeżych,
- 9 łyżek mleka,
- 2 jajka,
- pół olejku migdałowego.
Zdjęcie nr10- miska polewana
Do tzw. „polewanej” miski pokruszyć drożdże. Moja miseczka ma ok. 15 cm średnicy. Używam zawsze tej miski, bo rozczyn drożdżowy jest gotowy, kiedy urośnie na całą jej objętość.
Zdjęcie nr11-rozczyn w misce
Pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, 2 mąki i zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem- 9 łyżkami. Wszystko wymieszać łyżką tak, aby nie było większych grudek. Tak jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr12- rozczyn na parze wodnej
Tak przygotowaną miseczkę z rozczynem postawić na garnku z wrzącą wodą. Dno miski nie może dotykać wrzątku, bo utworzy się skorupa na dnie.
Zdjęcie nr13- roztapianie masła
W tym czasie można roztopić masło roślinne. Do garnka wrzucamy 250g masła. Stawiamy na małym ogniu i czekamy aż się roztopi. Nie ma się zagotować, tylko zmienić konsystencję na płynną. Kiedy masło całkowicie nam się roztopi, należy garnek odstawić w chłodniejsze miejsce do wystygnięcia.
Zdjęcie nr14- objętość drożdży
Można teraz wrócić do rozczynu. Kiedy drożdże wypełnią całą miskę (trwa to ok.15 min) to znak, że możemy przystąpić do dalszego działania.
Zdjęcie nr15- miska z ciastem
Do miski wsypać mąkę, cukier. Następnie dodajemy 2 jajka i rozczyn. Wszystko delikatnie mieszamy. Na końcu należy dodać ciepły (musi być ciepły bo ciasto nie wypłynie) ale nie gorący! roztopiony tłuszcz i pół olejku migdałowego.
Zdjęcie nr16- kula topielca
Najpierw wszystko mieszamy łyżką. Później należy wyrobić masę rękoma. Ciasto lepi się do dłoni, nie należy się tym jednak przejmować, bo i tak trzeba będzie je jeszcze raz wyrabiać.
Zdjęcie nr17- garnek z wodą
Przygotować duży garnek z zimną wodą.
Zdjęcie nr18- ciasto w wodzie
Wrzucić tam kule ciasta i czekać wypłynie. Wtedy będzie można przejść do kolejnego etapu.
Zdjęcie nr19- wynurzone ciasto
Po około 15 min ciasto powinno wypłynąć, jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr20- wyrabianie ciasta
Topielca wyjąć z wody i wyrobić z mąką.
Zdjęcie nr21- kulę dzielimy na cztery części
Ciasto przełożyć do miski i podzielić na 4 równe części.
Zdjęcie nr22- rozwałkowane ciasto
Posypać blat dużą ilością mąki. Wziąć pierwszą część i rozwałkować na grubość 8 mm. Ciasto powinno mieć w miarę regularny kształt. Należy pamiętać, że jak będziemy rozsmarowywać mak, to ciasto też nam się jeszcze trochę rozejdzie- zmniejszy swoją grubość.
Zdjęcie nr23- mak na cieście
Mak również podzielić na 4 części. Pierwszą rozsmarować na cieście.
Zdjęcie nr24- zwijanie
Teraz można przystąpić do zwijania makowca. Robić to jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr25- zwinięty makowiec
Ciasto delikatnie zwijać kontrolując jego kształt. Troszkę z góry przyklepać, aby zrobił się bardziej płaski. Następnie owinąć papierem do pieczenia.
Zdjęcie nr26- na blaszce
Tak przygotowane ciasto w papierze łatwo przekłada się na blachę. Czynności te należy powtórzyć jeszcze 3 razy.
Zdjęcie nr27- owinięte papierem
Makowce ułożyć na dużej blasze w równych odstępach. Należy bowiem pamiętać, że jeszcze urosną. Często zdarza się, że kiedy makowce rosną w piecu tworzą się w środku przerwy, między ciastem a makiem i kruszy się w trakcie krojenia. Dobrym sposobem jest owinięcie każdego papierem do pieczenia. Nie należy zbyt ciasno owijać ciasta, trzeba zostawić mu troszkę miejsca na wzrost.
Zdjęcie nr28- upieczone makowce
Po ok. godzinie wyjmujemy makowce i lukrujemy.
Zdjęcie nr29- polukrowane
Jeszcze ciepłe ciasto należy polukrować. Ja rozwałkowałam ciasto dość mocno, dlatego troszkę mi popękało. Napisałam wcześniej, że najlepiej to właśnie rozwałkować na grubość ok. 8 mm., wtedy nie powinno być pęknięć. Ja moje wałkowałam na grubość 5 mm.
Zdjęcie nr30- kawałki ciasta
Ciasto ładnie prezentuje się, nawet takie cieniutkie.
O czym należy pamiętać!
– zmielić mak wcześniej,
– piec bez termoobiegu.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi