Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Makowiec zawijany

Opublikowany: 26 grudnia, 2011 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (6 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Makowiec zawijany– fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).

 

 

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 40 min.

Czas pieczenia- 60 min

Wielkość blachy- duża

Koszt całej potrawy-ok. ?? zł

Ilość porcji z podanych składników- 4 x 40 kawałków

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • wałek,
  • duża blacha,
  • miska polewana,
  • miska

Kilka praktycznych rad na początek…

Dzień wcześniej należy przegotować 3 razy mak. Przed przygotowaniem ciasta- topielca masę makową powinniśmy mieć już gotową- doprawioną itp.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 0,5 kg + 4 łyżki mąki,
  • 375g masła roślinnego,
  • 0,5 szklanki + 3 łyżki cukru,
  • 10 dag drożdży świeżych,
  • 4 jajka,
  • duży olejek migdałowy ,
  • ewentualnie rodzynki.

Zdjęcie nr2- składniki na masę makową

  • 0,6 kg= 5 szklanek maku,
  • 125 g masła roślinnego,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • pół olejku migdałowego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • ewentualnie rodzynki wcześniej sparzone.

Zdjęcie nr3- mak we wrzątku

Dzień przed robieniem makowca zalać 0,6 kg maku wrzątkiem. Gotować 3 razy po 10 min w odstępach  godzinnych. Następnie zostawić w wodzie, w której się gotował, na noc.

Zdjęcie nr4- mak na durszlaku

Następnego dnia rano przecedzić na sitku o drobnych oczkach. Poczekać aż ocieknie z wody.

Zdjęcie nr5- roztopienie masła roślinnego

Kiedy mak ocieka na durszlaku można zająć się roztopieniem masła roślinnego. Trzeba bowiem czasu, aby troszkę ostygło.

Zdjęcie nr6- mielenie maku

Mak zmielić w maszynce do mięsa.

Zdjęcie nr7- doprawienie maku

Ciepły tłuszcz wlać do zmielonego maku. Następnie dodać pół dużego olejku migdałowego, 2 jajka i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać łyżką.

Zdjęcie nr8- gotowa masa

Masa powinna być mokra jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr9- składniki na ciasto- topielec

  • 0,5 kg + 2łyżki mąki tortowej,
  • 250 g masła roślinnego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 10 dag drożdży świeżych,
  • 9 łyżek mleka,
  • 2 jajka,
  • pół olejku migdałowego.

Zdjęcie nr10- miska polewana

Do tzw. „polewanej” miski pokruszyć drożdże. Moja miseczka ma ok. 15 cm średnicy. Używam zawsze tej miski, bo rozczyn drożdżowy jest gotowy, kiedy urośnie na całą jej objętość.

Zdjęcie nr11-rozczyn w  misce

Pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, 2 mąki i zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem- 9  łyżkami. Wszystko wymieszać łyżką tak, aby nie było większych grudek. Tak jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr12- rozczyn na parze wodnej

Tak przygotowaną miseczkę z rozczynem postawić na garnku z wrzącą wodą. Dno miski nie może dotykać wrzątku, bo utworzy się skorupa na dnie.

Zdjęcie nr13- roztapianie masła

W tym czasie można roztopić masło roślinne. Do garnka wrzucamy 250g masła. Stawiamy na małym ogniu i czekamy aż się roztopi. Nie ma się zagotować, tylko zmienić konsystencję na płynną. Kiedy masło całkowicie nam się roztopi, należy garnek odstawić w chłodniejsze miejsce do wystygnięcia.

Zdjęcie nr14- objętość drożdży

Można teraz wrócić do rozczynu. Kiedy drożdże wypełnią całą miskę (trwa to ok.15 min) to znak, że możemy przystąpić do dalszego działania.

Zdjęcie nr15- miska z ciastem

Do miski wsypać mąkę, cukier. Następnie dodajemy 2 jajka i rozczyn. Wszystko delikatnie mieszamy. Na końcu należy dodać ciepły (musi być ciepły bo ciasto nie wypłynie) ale nie gorący! roztopiony tłuszcz i pół olejku migdałowego.

Zdjęcie nr16- kula topielca

Najpierw wszystko mieszamy łyżką. Później należy wyrobić masę rękoma. Ciasto lepi się do dłoni, nie należy się tym jednak przejmować, bo i tak trzeba będzie je jeszcze raz wyrabiać.

Zdjęcie nr17- garnek z wodą

Przygotować duży garnek z zimną wodą.

Zdjęcie nr18- ciasto w wodzie

Wrzucić tam kule ciasta i czekać wypłynie. Wtedy będzie można przejść do kolejnego etapu.

Zdjęcie nr19- wynurzone ciasto

Po około 15 min ciasto powinno wypłynąć, jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr20- wyrabianie ciasta

Topielca wyjąć z wody i wyrobić z mąką.

Zdjęcie nr21- kulę dzielimy na cztery części 

Ciasto przełożyć do miski i podzielić na 4 równe części.

Zdjęcie nr22- rozwałkowane ciasto

Posypać blat dużą ilością mąki. Wziąć pierwszą część i rozwałkować na grubość 8 mm. Ciasto powinno mieć w miarę regularny kształt. Należy pamiętać, że jak będziemy rozsmarowywać mak, to ciasto też nam się jeszcze trochę rozejdzie- zmniejszy swoją grubość.

Zdjęcie nr23- mak na cieście

Mak również podzielić na 4 części. Pierwszą rozsmarować na cieście.

Zdjęcie nr24- zwijanie

Teraz można przystąpić do zwijania makowca. Robić to jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr25- zwinięty makowiec

Ciasto delikatnie zwijać kontrolując jego kształt. Troszkę z góry przyklepać, aby zrobił się bardziej płaski. Następnie owinąć papierem do pieczenia.

Zdjęcie nr26- na blaszce

Tak przygotowane ciasto w papierze łatwo przekłada się na blachę. Czynności te należy powtórzyć jeszcze 3 razy.

Zdjęcie nr27- owinięte papierem

Makowce ułożyć na dużej blasze w równych odstępach. Należy bowiem pamiętać, że jeszcze urosną. Często zdarza się, że kiedy makowce rosną w piecu tworzą się w środku przerwy, między ciastem a makiem i kruszy się w trakcie krojenia. Dobrym sposobem jest owinięcie każdego papierem do pieczenia. Nie należy zbyt ciasno owijać ciasta, trzeba zostawić mu troszkę miejsca na wzrost.

Zdjęcie nr28- upieczone makowce

Po ok. godzinie wyjmujemy makowce i lukrujemy.

Zdjęcie nr29- polukrowane

Jeszcze ciepłe ciasto należy polukrować. Ja rozwałkowałam ciasto dość mocno, dlatego troszkę mi popękało. Napisałam wcześniej, że najlepiej to właśnie rozwałkować na grubość ok. 8 mm., wtedy nie powinno być pęknięć. Ja moje wałkowałam na grubość 5 mm.

 Zdjęcie nr30- kawałki ciasta

Ciasto ładnie prezentuje się, nawet takie cieniutkie.

O czym należy pamiętać!

– zmielić mak wcześniej,

– piec bez termoobiegu.

 

 

Zobacz podobne przepisy

  • Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym Jedwabistość smaku i aromatu. Ciekawe danie wegetariańskie :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem na Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym. To drugi z kolei przepis z niedawno […]
  • Sałatka warzywna Tradycyjna sałatka jarzynowa :)- zawsze wychodzi pyszna. Potrzeba troszkę czasu na jej przygotowanie, ale warto :). Gorąco polecam wszystkim przepis na tę […]
  • Zupa pieczarkowa Zupa pieczarkowa z makaronem to pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla wszystkich, którzy uwielbiają pieczarki. Jeżeli Ty również lubisz pieczarki, to jestem pewna, że to danie […]
  • Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
  • Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym Jedwabistość smaku i aromatu. Ciekawe danie wegetariańskie :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem na Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym. To drugi z kolei przepis z niedawno […]
  • Sałatka warzywna Tradycyjna sałatka jarzynowa :)- zawsze wychodzi pyszna. Potrzeba troszkę czasu na jej przygotowanie, ale warto :). Gorąco polecam wszystkim przepis na tę […]
  • Zupa pieczarkowa Zupa pieczarkowa z makaronem to pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla wszystkich, którzy uwielbiają pieczarki. Jeżeli Ty również lubisz pieczarki, to jestem pewna, że to danie […]
  • Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
  • Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest […]


Dodaj komentarz