Bardzo fajny przepis i szybki przepis na makowca na kruchym cieście. Najlepiej lubi go robić moja babcia. Ciasto zawsze „wychodzi”. Polecam wszystkim ten placek :).
Łączny czas pieczenia- ok 65 min
Czas przygotowania- 45 min
Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie)- ok. 110 min
Koszt składników- ok. ?? zł
Wielkość blachy- 40×24 cm
Potrzebny sprzęt kuchenny
- mikser,
- maszynka do mielenia,
- wałek do ciasta,
- dodatkowe naczynie do składników u mnie miarka, bo wygodna w użyciu,
- miska.
Na początku trochę przygotowań…
Przygotowanie nie jest skomplikowane i samo mieszanie wszystkiego zajmuje mało czasu, dlatego łatwo tutaj o czymś zapomnieć. Proponuję przygotować sobie wszystkie potrzebne składniki w jednym miejscu. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Zawsze przed przygotowaniem czegokolwiek z jajek najpierw przelewam je wrzątkiem, aby zabić wszelkie bakterie, które mogą się znajdować na skorupkach. W pierwszej kolejności należy zmielić mak.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 350 g + 2 łyżki mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 g = ok. 1,5 szklanki cukru,
- 180 g masła,
- 5 jajek,
- 0,5 kg=4 szklanki maku,
- 125 g masła roślinnego,
- pół olejku migdałowego,
- ewentualnie rodzynki wcześniej sparzone.
Zdjęcie nr2- składniki na masę makową
- 0,5 kg= 4 szklanki maku,
- 125 g masła roślinnego,
- 1 szklanka cukru,
- pół olejku migdałowego,
- 2 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- ewentualnie rodzynki wcześniej sparzone.
Zdjęcie nr3- gotowanie maku
Dzień przed robieniem makowca zalać 0,5 kg maku wrzątkiem. Gotować 3 razy po 10 min w odstępach godzinnych. Następnie zostawić go w wodzie, w której się gotował, na noc, aby napęczniał.
Zdjęcie nr4- mak na durszlaku
Następnego dnia rano przecedzić na sitku o drobnych oczkach. Poczekać aż ocieknie z wody.
Zdjęcie nr5- roztapianie masła roślinnego
Kiedy mak ocieka na durszlaku można zająć się roztopieniem masła roślinnego. Trzeba bowiem czasu, aby troszkę ostygło.
Zdjęcie nr6- mielenie maku
Mak zmielić w maszynce do mięsa.
Zdjęcie nr7- doprawianie maku
Ciepły tłuszcz wlać do zmielonego maku. Następnie dodać pół dużego olejku migdałowego, 2 jajka i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Zdjęcie nr8- gotowa masa
Masa powinna lepić się do siebie jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr9– składniki na spód
- 350 g mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g = ok. 0,5 szklanki cukru,
- 180 g masła,
- 1 jajko + 2 żółtka.
Zdjęcia nr10- wszystkie składniki w misce
Do większej miski wsypujemy mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i jajko. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do masy. Białka można wyrzucić. Wszystko łączymy ze sobą, aby powstała jednolita masa. Zagniatamy ciasto dość szybko, bo kruche ciasto nie lubi zbyt długiego i dokładnego wyrabiania.
Takie ciasto można zrobić wcześniej i wstawić do lodówki. Mi wyrobienie ciasta zajmuje ok. 5 min i zawsze robie wszystko na chwile przed włożeniem do piekarnika.
Zdjęcie nr11- kula z ciasta kruchego
Tak powinno wyglądać wyrobione ciasto.
Cukier nie ma być rozpuszczony. Gdyby ciasto się kleiło do rąk, to proszę dodać więcej mąki.
Zdjęcie nr12- rozwałkowane ciasto na blasze
Następnie wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką blaszki (można położyć blachę na rozwałkowane ciasto i wykroić nożem potrzebną wielkość ciasta, następnie przy pomocy wałka do ciasta delikatnie przełożyć je do formy ). Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na ok. 15 min. Piekarnik nie musi być koniecznie nagrzany, ale wtedy czas pieczenia odpowiednio wydłuży się. Każdy piekarnik jest inny, więc należy obserwować ciasto, powinno mieć złocisty kolor, lekko przypieczony (będzie widać na następnym zdjęciu).
Zdjęcie nr13- podpieczony spód
Po 15 min zmniejszyć temperaturę pieca do 170 stopni oraz wyjąc podpieczony spód. Powinien mieć złocisty kolor jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr14- masa makowa na spodzie
przełożyć masę makową na podpieczony spód.
Zdjęcie nr15- rozwałkowane ciasto
Pozostałą część ciasta rozwałkować jak na zdjęciu. Wyciąć paski grubości 1,5 cm. Ja używałam takiego specjalnego nożyka do krojenia ciasta..
Zdjęcie nr16-paski na masie makowej
Wycięte paseczki w miarę równo położyć na masie makowej.
Zdjęcie nr17- upieczone ciasto
Po zarumienieniu się wierzchu ciasta tj. po ok. 50 min. Pieczenia wyciągnąć ciasto.
Zdjęcie nr18- polukrowany placek
Najlepiej jeszcze ciepły makowiec udekorować lukrem.
Zdjęcie nr19- na talerzyku
Makowiec na kruchym cieście jest równe i ładnie się prezentuje.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi