Najlepsze ciasta robi się ze świeżych owoców, a że mamy teraz duży wybór świeżych jabłek to dziś postanowiłam podzielić się przepisem na jabłecznik na kruchym cieście :). Moim domownikom przypadło do gustu i mam nadzieję, że Wam również przepis się spodoba. Smacznego 🙂
Łączny czas pieczenia- ok 55 min
Czas przygotowania- 45 min
Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie)- ok. 100 min
Koszt składników- ok. 16 zł
Wielkość blachy- 40×24 cm
Potrzebny sprzęt kuchenny
– mikser,
– wałek do ciasta,
– miska.
Na początku trochę przygotowań…
Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Zawsze przed przygotowaniem czegokolwiek z jajek najpierw przelewam je wrzątkiem, aby zabić wszelkie bakterie, które mogą się znajdować na skorupkach.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
370 g + 2 łyżki mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250g = ok. 1,25 szklanki cukru,
- 7 jajek,
- 180 g masła,
- 5 jabłek,
- 1 łyżka cynamonu,
- cukier puder do smaku (ok. 3-4 łyżki),
- 2-3 łyżki sok z cytryny,
- garść rodzynków,
- tarta bułka i tłuszcz do formy.
Zdjęcie nr2- składniki na nadzienie
Zdjęcie nr3- jabłka w kostkę
Najpierw należy zalać rodzynki wrzątkiem i odstawić na 5-8 min, aby zmiękły następnie przecedzić je na sitku. Dalej jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Należy pamiętać że szybko ciemnieją, więc trzeba się pośpieszyć. Następnie wrzucić do garnka. Dodać sok z cytryny, sparzone rodzynki. Podlać wrzątkiem, minimalna ilość wody, tylko aby się nie przypaliły, dosłodzić do smaku i gotować jakieś 5 min.
Zdjęcie nr4– składniki na spód
350 g mąki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g = ok. 0,5 szklanki cukru,
- 150 g masła,
- 1 jajko + 4 żółtka,
Zdjęcia nr5- wszystkie składniki w 1 misce
Do większej miski wsypujemy mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i jajko. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do masy. Białka należy wlać do pojemnika plastikowego i wstawić do lodówki. Będą one potrzebne do przerzynki. Wszystko łączymy ze sobą, aby powstała jednolita masa. Zagniatamy ciasto dość szybko, bo kruche ciasto nie lubi zbyt długiego i dokładnego wyrabiania. Gdyby ciasto się kleiło do rąk, to proszę dodać więcej mąki. Takie ciasto można zrobić wcześniej i wstawić do lodówki lub też zamrażalki. Mi wyrobienie ciasta zajmuje ok. 5 min i zawsze robię wszystko na chwile przed włożeniem do piekarnika.
Zdjęcie nr6- blacha + ciasto
Teraz można rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i przełożyć je do wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką blaszki (można położyć blachę na rozwałkowane ciasto i wykroić potrzebną wielkość ciasta).
Zdjęcie nr7- wałek w cieście
Następnie przy pomocy wałka do ciasta delikatnie przełożyć je do formy.
Zdjęcie nr8- ciasto na blasze
Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na ok. 15 min. Piekarnik nie musi być koniecznie nagrzany, ale wtedy czas pieczenia odpowiednio wydłuży się. Każdy piekarnik jest inny, więc należy obserwować ciasto, powinno mieć złocisty kolor, lekko przypieczony (będzie widać na następnych zdjęciach).
Zdjęcie nr9- ciasto do zamrażalki
Resztę ciasta (skrawki pozostałe po spodzie) włożyć do woreczka plastikowego i wstawić do zamrażalki. Jest to zalecane, ponieważ w ten sposób łatwiej zetrze się ono na tarce. Potrzebna jest niewielka ilość ciasta, bo piana nie utrzyma dużej ilości i opadnie po upieczeniu.
Zdjęcie nr10- składniki na pianę
Zdjęcie nr11- ubijanie piany
Białka ubić z cukrem. Trwa to dość długo, bo na tyle białek jest dość duża ilość cukru, ale jest ona niezbędna.
Zdjęcie nr12- sztywna piana
Piana musi utrzymać jeszcze starte ciasto, więc powinna być mocno utrwalona dużą ilością cukru. Ubijanie trwa ok. 10 min. Cukier może być ewentualnie delikatnie wyczuwalny w białkach.
Zdjęcie nr13- podpieczony spód
Podpieczony spód powinien być delikatnie zarumieniony, jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr14- jabłka na spodzie
Przełożyć masę na podpieczony spód. Powinna mieć grubość ok. 1-1,5 cm. Kiedy puszczą za dużo soku to przecedzić je na sitku. Na spód przekładamy jabłka z jak najmniejszą ilością soku.
Zdjęcie nr15- z cynamonem
Jabłka posypujemy następnie cynamonem.
Zdjęcie nr16- pianka na jabłkach
Sztywną pianę przekładamy dalej na jabłka.
Zdjęcie nr17- starte ciasto na placku
Wyjąć resztę kruchego ciasta z zamrażalki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na placek. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min.
Zdjęcie nr18- upieczone ciasto
Kiedy wierzch ciasta zacznie się rumienić to znak, że ciasto jest już upieczone.
Zdjęcie nr19- z cukrem pudrem
Zdjęcie nr20- na talerzu
Szarlotka na kruchym cieście ładnie się prezentuje.
O czym należy pamiętać!!!
– kiedy ciasto będzie zbyt miękkie, będziemy mieli problem z tarciem na tarce,
– masło powinno mieć temperaturę pokojową,
– jabłka szybko ciemnieją.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi