Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Naleśniki z owocami i serkiem waniliowym

Opublikowany: 2 marca, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (8 głosów, średnia: 3,75 z 5)
Loading...

Naleśniki robiłam kilka razy z różnych przepisów. Muszę przyznać, że nie zawsze mi wychodziły. Jednak znalazłam w końcu odpowiedni przepis. Troszkę go zmodyfikowałam i wreszcie naleśniki zawsze mi się udają 🙂 Przepis jest bardzo prosty. Danie szybko się przyrządza. Przy dekoracji można się wykazać inwencją twórczą 🙂 Gorąco polecam :).

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 40 min.

Koszt całej potrawy-ok. 24 zł

Koszt na 1 os-  ok. 3 zł

Ilość porcji z podanych składników- 8 cienkich naleśników.

Kilka praktycznych rad na początek.

Wszystkie czynności wykonujemy na bieżąco.

Potrzebny sprzęt kuchenny:

– mikser,

– opcjonalnie tarka,

– patelnia.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 250 g mąki (niecałe 1,5 szklanki),
  • 1 jajko,
  • ok. 2 szklanki mleka,
  • 50 ml przegotowane zimnej wody,
  • 1/2 łyżeczki oleju,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (na 1 kg mąki) ,
  • olej do smażenia.

Składniki na farsz

  • brzoskwinie w syropie,
  • ananasy w syropie,
  • banany,
  • kiwi,
  • serek waniliowy,
  • czekolada,
  • bita śmietana.

Zdjęcie nr2- składniki na ciasto w misce

Wszystkie składniki wrzucamy do miski/garnka i miksujemy ok. 5 min.

Zdjęcie nr3 – konsystencja ciasta

Ciasto powinno być rzadkie, wtedy będą nam wychodziły cieniutkie naleśniki. Należy poczekać aż bąbelki zginą i dopiero wtedy zacząć smażyć naleśniki.

Zdjęcie nr4- patelnia

Na patelni można teraz rozgrzać olej.

Zdjęcie nr5- naleśnik na patelni

Wlać powoli ciasto (u mnie 1 chochla na patelnie o średnicy 26cm) obracając nią, aby wyszedł cieniutki naleśnik.

Zdjęcie nr6- naleśnik na ręczniku

Po 1-2 min (w zależności od tego jaką mamy grubość naleśnika) przewracamy placek na drugą stronę. Naleśniki można odsączać na ręcznikach papierowych.

Zdjęcie nr7- usmażone placki naleśnikowe

Powyższą czynność powtarzamy z kolejnymi naleśnikami, aż do wyczerpania ciasta.

Zdjęcie nr8- owoce

Owoce kroimy w kostkę, a czekoladę roztapiamy na parze wodnej.

Zdjęcie nr9- naleśnik z serkiem

Aby przyrządzić naleśniki z owocami należy położyć naleśnik na talerzu i posmarować serkiem.

Zdjęcie nr10 – owoce na placku

Na serek należy wrzucić owoce. U mnie brzoskwinie, ananasy, kiwi, banany.

Zdjęcie nr11- zwijany naleśnik

Naleśnika należy następnie zwinąć w rulon.

Zdjęcie nr12- 3 naleśniki

To samo wykonać z kolejnymi plackami.

Zdjęcie nr13 -naleśniki udekorowany

Następnie udekorować bitą śmietaną i czekoladą. Ogólnie rzecz ujmując jak kto lubi 🙂 Smacznego … 🙂

O czym należy pamiętać!!!

– naleśniki szybko się smażą więc należy je przerzucać po ok. 1-2 min, aby się nie przypaliły.

 

Zobacz podobne przepisy

  • Stefanka Stefanka- ciasto o zabawnej nazwie jak dla mnie :). Szczerze mówiąc postanowiłam je zrobić, bo miałam nadmiar miodu i kaszy manny :). Przyznam się, że nie lubię kaszy. Mimo wszystko […]
  • Kawałki kurczaka na ryżu Oryginalnie potrawa powinna być zrobiona z samych skrzydełek kurczaka, ja jednak postanowiłam troszkę ją zmodyfikować i dlatego dorzuciłam kilka pałek. Kurczaka na ryżu w bardzo prosty i […]
  • Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest […]
  • Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]
  • Ciasto z ananasami i kremem bydyniowym Ciasto z ananasami to jedno z mich ulubionych ciast. Co prawda jego przygotowanie jest dość czasochłonne ale zapewniam, ze warto się troszkę […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Stefanka Stefanka- ciasto o zabawnej nazwie jak dla mnie :). Szczerze mówiąc postanowiłam je zrobić, bo miałam nadmiar miodu i kaszy manny :). Przyznam się, że nie lubię kaszy. Mimo wszystko […]
  • Kawałki kurczaka na ryżu Oryginalnie potrawa powinna być zrobiona z samych skrzydełek kurczaka, ja jednak postanowiłam troszkę ją zmodyfikować i dlatego dorzuciłam kilka pałek. Kurczaka na ryżu w bardzo prosty i […]
  • Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest […]
  • Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]
  • Ciasto z ananasami i kremem bydyniowym Ciasto z ananasami to jedno z mich ulubionych ciast. Co prawda jego przygotowanie jest dość czasochłonne ale zapewniam, ze warto się troszkę […]


Dodaj komentarz