Naleśniki robiłam kilka razy z różnych przepisów. Muszę przyznać, że nie zawsze mi wychodziły. Jednak znalazłam w końcu odpowiedni przepis. Troszkę go zmodyfikowałam i wreszcie naleśniki zawsze mi się udają 🙂 Przepis jest bardzo prosty. Danie szybko się przyrządza. Przy dekoracji można się wykazać inwencją twórczą 🙂 Gorąco polecam :).
Czas przygotowania- ok. 40 min.
Koszt całej potrawy-ok. 24 zł
Koszt na 1 os- ok. 3 zł
Ilość porcji z podanych składników- 8 cienkich naleśników.
Kilka praktycznych rad na początek.
Wszystkie czynności wykonujemy na bieżąco.
Potrzebny sprzęt kuchenny:
– mikser,
– opcjonalnie tarka,
– patelnia.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 250 g mąki (niecałe 1,5 szklanki),
- 1 jajko,
- ok. 2 szklanki mleka,
- 50 ml przegotowane zimnej wody,
- 1/2 łyżeczki oleju,
- szczypta soli,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (na 1 kg mąki) ,
- olej do smażenia.
Składniki na farsz
Zdjęcie nr2- składniki na ciasto w misce
Wszystkie składniki wrzucamy do miski/garnka i miksujemy ok. 5 min.
Zdjęcie nr3 – konsystencja ciasta
Ciasto powinno być rzadkie, wtedy będą nam wychodziły cieniutkie naleśniki. Należy poczekać aż bąbelki zginą i dopiero wtedy zacząć smażyć naleśniki.
Zdjęcie nr4- patelnia
Na patelni można teraz rozgrzać olej.
Zdjęcie nr5- naleśnik na patelni
Wlać powoli ciasto (u mnie 1 chochla na patelnie o średnicy 26cm) obracając nią, aby wyszedł cieniutki naleśnik.
Zdjęcie nr6- naleśnik na ręczniku
Po 1-2 min (w zależności od tego jaką mamy grubość naleśnika) przewracamy placek na drugą stronę. Naleśniki można odsączać na ręcznikach papierowych.
Zdjęcie nr7- usmażone placki naleśnikowe
Powyższą czynność powtarzamy z kolejnymi naleśnikami, aż do wyczerpania ciasta.
Zdjęcie nr8- owoce
Owoce kroimy w kostkę, a czekoladę roztapiamy na parze wodnej.
Zdjęcie nr9- naleśnik z serkiem
Aby przyrządzić naleśniki z owocami należy położyć naleśnik na talerzu i posmarować serkiem.
Zdjęcie nr10 – owoce na placku
Na serek należy wrzucić owoce. U mnie brzoskwinie, ananasy, kiwi, banany.
Zdjęcie nr11- zwijany naleśnik
Naleśnika należy następnie zwinąć w rulon.
Zdjęcie nr12- 3 naleśniki
To samo wykonać z kolejnymi plackami.
Zdjęcie nr13 -naleśniki udekorowany
Następnie udekorować bitą śmietaną i czekoladą. Ogólnie rzecz ujmując jak kto lubi 🙂 Smacznego … 🙂
O czym należy pamiętać!!!
– naleśniki szybko się smażą więc należy je przerzucać po ok. 1-2 min, aby się nie przypaliły.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi