Zawsze chciałam zrobić ciasto czekoladowe. Co prawda sprawiło mi trochę trudności, jednak smak wart jest wysiłku :). Z wszystkimi wpadkami można sobie poradzić. Proszę czytać wskazówki, a wszystko powinno być w porządku :). Placek jest dość słodki. Ciasto nie należy do najprostszych, więc radzę dokładnie czytać przepis i stosować się do uwag. Życzę powodzenia :).
Czas przygotowania- ok. 100 min.
Czas pieczenia- 60 min
Temperatura pieczenia- 160 st
Koszt całej potrawy-ok. ?? zł
Koszt na 1 os- ok. ?? zł
Ilość porcji z podanych składników- ??
Potrzebny sprzęt kuchenny:
- mikser,
- tortownica.
Kilka praktycznych rad na początek.
Przed przystąpieniem do roboty radzę w pierwszej kolejności masło roztopić z 110 g gorzkiej czekolady na ciasto, bo to musi ostygnąć. Osobno roztopić też czekoladę na krem. Śmietana 36% musi być przynajmniej 24h w lodówce, bo się nie ubije.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
130 g mąki pszennej,
- 25 g kakao,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 100 g cukru,
- 80 ml wody,
- 4 łyżeczki oleju roślinnego,
- 2 jajka,
- 60 ml maślanki lub mleka,
- 110 g masła,
- 360 g czekolady gorzkiej,
- 500 g śmietany 36%.
Zdjęcie nr2- składniki na krem czekoladowy
Zdjęcie nr3- mieszanie suchych i mokrych składników
Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę i cukier następnie wszystko wymieszać. Wodę, olej, mleko i jajka wlać do szklanki, również wymieszać.
Zdjęcie nr4- łączenie z czekoladą
Połączyć wcześniej przygotowaną czekoladę z suchymi składnikami.
Zdjęcie nr5-połączenie wszystkich składników
Kiedy wszystko połączymy możemy przystąpić do wlania zawartości szklanki.
Zdjęcie nr6- konsystencja ciasta
Zdjęcie nr7- jednolita masa
Powinno powstać jednolita, czekoladowa masa. Tak jak na zdjęciu. Nagrzać piekarnik do temperatury 160 stopni.
Zdjęcie nr8- masa w formie
Formę (ja mam tortownicę o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub papierem śniadaniowym posmarowanym olejem. Wlać masę do formy i wstawić na ok. godzinę do nagrzanego piekarnika.
Zdjęcie nr9- upieczone ciasto
Po upieczeniu ciasto powinno być delikatnie przypieczone. Po wyjęciu z formy przewrócić do góry dnem. Położyć na kratkę od piekarnika i wysuszyć.
Zdjęcie nr10- placek przełożony kremem czekoladowym
Teraz możemy zająć się kremem. Wyjąć śmietanę z lodówki wlać do miski. Sprawdzić czy roztopiona czekolada ma odpowiednią temperaturę. Jeżeli śmietana nie będzie miała takiej samej temperatury co czekolada to krem się zważy. Po ubiciu śmietany należy bardzo powoli wlewać czekoladę i ubijać.
Kiedy ciasto się zważy należy nad kąpielową wodną połączyć składniki. Będzie wodnisty, więc później trzeba włożyć go do lodówki, aby zgęstniał. Krem zmniejszy swoją objętość, ale będzie równie pyszny. Ciasto przekroić i przełożyć kremem.
Zdjęcie nr11- ciasto udekorowane startą czekoladą
Ja całość posmarowałam kremem i posypałam startą czekoladą. Ale udekorować można według uznania.
O czym należy pamiętać!!!
– śmietana powinna być zaraz co wyciągnięta z lodówki, bo się nie ubije,
– szybciej roztopić czekoladę.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi