Jedwabistość smaku i aromatu. Ciekawe danie wegetariańskie :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem na Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym. To drugi z kolei przepis z niedawno zakupionego e-booka „Gotowanie jest proste”. Jeżeli ktoś miałby ochotę takiego e-booka również zakupić podaje link- tutaj.
Czas przygotowania- ok. 50 min.
Koszt całej potrawy-ok. 15 zł
Koszt na 1 os- ok. 3 zł
Ilość porcji z podanych składników- 5 porcji
Potrzebny sprzęt kuchenny
- garnek,
- patelnia,
- tarka.
Kilka praktycznych rad na początek…
Na dobrą sprawę wszystko przygotowujemy na bieżąco. Można ewentualnie wcześniej ugotować makaron.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
makaron penne – paczka,
- 5 średniej wielkości cebul,
- garść parmezanu,
- 0,5 szklanki dobrego przecieru pomidorowego,
- śmietana – szklanka,
- czosnek – 4-5 ząbków,
- bazylia,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- oliwa.
Zdjęcie nr2- cebule
Cebule obieramy i kroimy niedbale, aczkolwiek bardzo szybko na niewielkie kawałki.
Zdjęcie nr3- cebule na patelni
Następnie pokrojone cebule wrzucamy na gorącą oliwę i smażymy przez dłuższą chwilę bardzo intensywnie, aż cebula nabierze pięknego szklistego koloru.
Zdjęcie nr4- zeszklona cebulka
Oliwy raczej nie żałujemy, cebulę cały czas mieszamy, by się ani odrobinę nie przypaliła, bo będzie gorzka.
Zdjęcie nr5- dolanie wody
Kiedy cebula się zeszkli, dolewamy do niej wody, przykrywamy i dusimy dosyć długo – do zupełnego zmięknięcia.
Zdjęcie nr6- rozpływająca się cebula
Jak cebulka pod widelcem zupełnie się rozpływa – znaczy się czas wrzucić do niej kilka dużych ząbków czosnku pokrojonego na plasterki, w tej chwili dorzucamy również suszoną bazylię, odrobinę oregano i odrobinę pieprzu.
Zdjęcie nr7- dodanie koncentratu pomidorowego i przypraw
Dodajemy następnie przecier pomidorowy [najczęściej] albo świeże, obrane ze skory pomidory [do tej potrawy nadają się tylko tzw. gruntowe, czerwone, mięsiste i oszałamiająco pachnące, a że z takim coraz częściej kłopot, więc zazwyczaj stosujemy przecier]. Przecieru dodajemy tyle, by potrawa nabrała naprawdę ciemnoczerwonego koloru. Przez chwilę jeszcze dusimy to wszystko razem – tak by wszystkie smaki przemieszały się dokładnie ze sobą.
Zdjęcie nr8- odstawienie do wystygnięcia
Odstawiamy sos z ognia – niech trochę przestygnie.
Zdjęcie nr9- śmietana z serem
W tym czasie tłustą śmietanę mieszamy ze startym parmezanem, jak nie mamy parmezanu, dodajemy jakiegoś ostrego sera. Potem trzemy jeszcze dosyć duży kawałek sera, którym danie zostanie zwieńczone, kiedy będzie już na talerzach.
Zdjęcie nr10- gładka masa
Dalej kiedy sos przestygnie miksujemy go blenderem na idealnie gładką masę. Zmienia wtedy barwę na jaśniejszą – jeszcze odrobinka cukru, dla poprawienia smaku.
Zdjęcie nr11- sos ze śmietaną
Ponownie stawiamy sos na ogniu i wlewamy śmietanę z serem – doprowadzając wszystko do wrzenia intensywnie mieszając – żeby ser nie przywarł do dna.
Zdjęcie nr12- makaron
Teraz można zabrać się szybko za ugotowanie makaronu al’dente oczywiście. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do sosu i pozwalamy mu przez jakąś minutę dokładnie się oblepić. Wcześniej należy odłożyć w oddzielnym naczyniu trochę sosu – kiedy wyłożymy makaron na talerze, na samą gorę wlewamy odrobinę sosu.
Zdjęcie nr13- gotowe danie
Penne z sosem na talerzach naprawdę obficie posypujemy parmezanem. Smacznego 🙂
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi