Dziś przedstawiam Wam przepis na gołąbki domowe w sosie pomidorowym :). Przepis jest prosty i opatrzony, jak zresztą wszystkie przepisy na stronie, dużą ilością zdjęć :). Zapraszam do wypróbowania przepisu i późniejszego skomentowania go.
Czas przygotowania- ok. 1h
Czas gotowania- ok. 50 min
Koszt całej potrawy-ok. 20zł
Koszt na 1 os- < 1 zł
Ilość porcji z podanych składników- ok. 30 gołąbków
Kilka praktycznych rad na początek.
Wszystkie czynności wykonujemy na bieżąco.
Potrzebny sprzęt kuchenny:
– patelnia.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 800g mięsa mielonego (może być z łopatki, karkówki, wołowe),
- 300g ryżu,
- 1 duża cebula lub 2 małe,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka tartej bułki,
- duża główka kapusty,
- ewentualnie 2 łyżki mąki,
- ok. 180g koncentrat pomidorowy,
- ok. 500 ml bulionu,
- olej.
Zdjęcie nr2- składniki na farsz
- 800g wieprzowego mięsa mielonego,
- 300g ryżu,
- 1 duża cebula lub 2 małe,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka tartej bułki,
- ewentualnie 2 łyżki mąki,
- olej.
Zdjęcie nr3 – gotowanie ryżu
Gotujemy ryż w osolonej wodzie ok. 15min. Ryż będzie niedogotowany, ale dogotuje się w gołąbkach.
Zdjęcie nr4 – cebula w kostkę
Kiedy ryż się gotuje możemy pokroić w drobną kostkę cebule.
Zdjęcie nr5- patelnia
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju.
Zdjęcie nr6- cebula na patelni
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulkę pokrojoną w kostkę.
Zdjęcie nr7- zeszklona cebulka
Często mieszając należy ją zeszklić (tzn. smażyć do momentu, kiedy zrobi się przezroczysta, jak na zdjęciu). Nie należy za bardzo spiekać cebuli, bo będzie miała gorzkawy smak.
Zdjęcie nr8- ryż
Po 15 min gotowania ryżu przecedzamy go na durszlaku i odstawiamy w chłodniejsze miejsce do wystygnięcia.
Zdjęcie nr9- kapusta
W czasie kiedy ryż się studzi można zabrać się za kapustę.
Zdjęcie nr10- pierwsze liście
Pierwsze liście zdejmujemy i płuczemy. Kiedy nie da się już ściągnąć liści, bo kapusta jest bardziej ścisła, to należy sparzyć ją.
Zdjęcie nr11- garnek
Do garnka wkładamy kapustę jak na zdjęciu głąbem do góry.
Zdjęcie nr12- garnek, kapusta i wrzątek
Następnie polewamy ją wrzątkiem. I zostawiamy kapustę na kilka chwil w gorącej wodzie.
Zdjęcie nr13– kapusta na blacie
Sparzone liście kapusty łatwo dają się ściągać z główki.
Zdjęcie nr14- góra liści
Kiedy liście będą znowu mocno przylegać to należy ponownie sparzyć główkę w garnku i tak zdejmując wszystkie liście.
Zdjęcie nr15- brytfanna
W tym momencie należy przygotować naczynie, w którym będziemy nasze gołąbki gotować :). U mnie jest to brytfanna, bo ma najgrubsze dno ze wszystkich garnków jakie posiadam. Gołąbki gotuje się ok. 50 min, więc garnek musi mieć grube dno, aby się wszystko nie przypaliło.
Zdjęci ne16- brytfanna z liściem kapusty
Dno brytfanny wykładamy dużym, grubym liściem kapusty albo kilkoma małymi.
Zdjęcie nr17- mięso mielone
Do większej miski wrzucamy mięso mielone.
Zdjęcie nr18- mięso z dodatkami
Do mięsa mielonego dodajemy zeszkloną ostudzoną cebulkę, sól, pieprz, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ostudzony ryż i 3 jajka.
Zdjęcie nr19- wyrobiony farsz do gołąbków
Wszystkie składniki łączymy ze sobą rękoma.
Zdjęcie nr20- liść sałaty
No to zabieramy się za zawijanie :). Na talerzu kładziemy liść kapusty.
Zdjęcie nr21- liść z farszem
Na średniej wielkości liść nakładamy tak ok. 1 łyżki farszu.
Zdjęcie nr22- zawijanie boków
Po nałożeniu farszu zawijamy boki liści do środka jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr23- zwijanie gołąbka
Teraz zaczynając od twardszej części liścia zwijamy ciasno gołąbka w rulon, tak jak widać to na zdjęciu. Powyższe czynności powtarzamy do wykorzystania całego farszu.
Zdjęcie nr24- rada
Kiedy kupiliśmy dużą kapustę i mam duże liście do zawijania, to proponuje rozsmarować farsz szerzej na liściu.
Zdjęcie nr25- zawijanie boków
Boki zawijamy do środka tak jak wcześniej.
Zdjęcie nr26- zwijanie dużego liścia w gołąbek
Później zawijamy go w ciasny rulon.
Zdjęcie nr27- brytfanna
Jeżeli mamy dużo gołąbków to układamy je ciasno i na „stojąco” w garnku.
Zdjęcie nr-28- bulion
Mi został rosołek z dnia poprzedniego, więc użyłam go do podlania gołąbków. Jeżeli akurat nie posiadamy takiego, to proponuję rozpuścić kostkę rosołową w 0,5l wrzątku.
Zdjęcie nr29- rosół z koncentratem
W 0,5 l wywaru rozpuszczamy 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Zdjęcie nr30- zalanie bulionem gołąbków
W zależności od tego jaki mamy garnek. Ja musiałam podzielić gołąbki na 2 tury i gotować 2 razy, więc potrzebowałam łącznie ok. 800ml bulionu. Gołąbki zalewamy tak do połowy wysokości.
Zdjęcie nr31- nakrycie
Wszystkie gołąbki nakrywamy jeszcze liśćmi kapusty.
Zdjęcie nr32- przykrycie pokrywką
Na koniec przykrywamy wszystko pokrywką, stawiamy na małym ogniu i gotujemy ok. 50min. Czas gotowania zależy od wielkości liści w jakie zawijamy farsz. Te większe potrzebują więcej czasu- tak ok. 70-80min.
Zdjęcie nr33- ugotowane gołąbki
A tak wyglądają ugotowane gołąbki.
Zdjęcie nr34- gołąbek
Gołąbki podajemy np. z ziemniakami. Wszystko możemy polać pomidorowym sosem pozostałym z gotowania gołąbków. Smacznego … 🙂
Uwagi
Z takiej porcji ciasta wyszło mi ok. 30 gołąbków.
O czym należy pamiętać!!!
– gołąbki gotujemy na małym ogniu, aby się nie przypaliły.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi