Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują doskonale.
Czas przygotowania- ok. 40 min.
Koszt całej potrawy-ok. ?? zł
Koszt na 1 os- ok. 3 zł
Ilość porcji z podanych składników- 6 szaszłyków bardzo sytych 10 porcji.
Potrzebny sprzęt kuchenny
- mikser,
- 6 patyków do szaszłyków,
- patelnia.
Kilka praktycznych rad na początek…
Należy wcześniej przygotować ciasto, ponieważ musi ona postać 30 min przed smażeniem. Nie należy przesadzać z olejem na patelni.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 szklanka mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- natka pietruszki,
- 4-5 łyżek oleju,
- 8 parówek drobiowych,
- opcjonalnie 2-3 łyżki wody.
Zdjęcie nr2- składniki na naleśniki w misce
Do miski wsypać mąkę, mleko, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i odstawić na 30 min.
Zdjęcie nr3- podział ciasta
Ciasto podzielić na 2 równe części. Radzę zrobić to chochlą. W ten sposób będziemy wiedzieć ile naleśników nam wyjdzie. Jedna chochla to mniej więcej 1 naleśnik.
Zdjęcie nr4- 2 kolorowe miseczki
Do jednej miseczki dodać koncentrat pomidorowy, a do drugiej natkę pietruszki i zmiksować.
Zdjęcie nr5- patelnia
Moja patelnia ma 26 cm, patyki do szaszłyków również. Posmarować patelnię olejem. Najlepiej zrobić to pędzelkiem, aby tego oleju była minimalna ilość.
Zdjęcie nr6- patelnia z naleśnikiem
Na patelnię wlać powoli ciasto obracając nią, aby wyszedł cienki naleśnik.
Zdjęcie nr7- usmażony naleśnik
Po 2-3 min (w zależności od tego jaką mamy grubość naleśnika) przewracamy placek na drugą stronę.
Zdjęcie nr8- naleśnik z -pietruszką
Tą samą czynność wykonujemy z naleśnikami z pietruszką.
Zdjęcie nr9- gotowa potrawa
Parówki zawijamy w naleśniki. Kroimy w 2-3 cm kawałki i nabijamy na patyk do szaszłyków.
Uwagi
Z takiej porcji ciasta wyszły mi po 4 naleśniki z każdego rodzaju i ok. 6 szaszłyków.
O czym należy pamiętać!!!
– naleśniki szybko się smażą, więc należy je przerzucać po ok. 2-3 min, aby się nie przypaliły.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi
Ekstra! ja robiłam w całości, tzn. całą parówę zawijałam z naleśnikiem dodając w środek żółty ser i podsmażałam, aby ser się roztopił. Z ketchupem rewelacyjne studenckie jedzonko:)
Ten pomysł na pewno wypróbuję także!!!