Gofry są jednym z moich ulubionych dań między innymi dlatego, że szybko się je robi i przepis jest bardzo prosty, zwłaszcza że ten jak i każdy przepis na stronie jest opatrzony dużą ilością zdjęć :).
Czas przygotowania- ok. 15 min.
Koszt całej potrawy-ok. 12 zł
Koszt na 1 os- ok. 3 zł
Ilość porcji z podanych składników- 14 gofrów
Kilka praktycznych rad na początek.
Wszystkie czynności wykonujemy na bieżąco.
Potrzebny sprzęt kuchenny:
– mikser,
– gofrownica.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 15 łyżek mąki,
- 6 dużych jajek,
- 0,5 szklanki cukru
- ok. 1,5 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego (na 1 kg mąki) ,
- olej (ok. 1/3 szklanki).
Dodatki
- truskawki,
- lentilki,
- czekolada,
- bita śmietana.
Zdjęcie nr2- składniki na ciasto
- 15 łyżek mąki,
- 6 jajek,
- 0,5 szklanki cukru,
- ok. 1,5 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego (na 1 kg mąki) ,
- 3 łyżki oleju.
Zdjęcie nr3- jajka
Zdjęcie nr4- jajka z cukrem
Do jajek wsypujemy cukier i cukier waniliowy.
Zdjęcie nr5- roztrzepanie jajek
Trzepaczką należy rozmącić teraz jajka z cukrem. Mieszać ok 1min., cukier nie ma być rozpuszczony.
Zdjęcie nr6- miska
Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski/garnka. Następnie wlewamy do suchych składników jajka z cukrem i mleko.
Zdjęcie nr7- miksowanie
Wszystkie składniki miksujemy ok 2-4 min.
Zdjęcie nr8 – konsystencja ciasta
Ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki, wtedy będą nam wychodziły chrupiące gofry.
Zdjęcie nr9- gofrownica
Przed nalaniem ciasta, gofrownicę należy dobrze nagrzać i wysmarować olejem. (Moja gofrownica ma już ładnych parę lat, teflon wiele przeżył 🙂 więc przed każdym gofrem smaruje dokładnie teflon olejem, aby ciasto się nie przyklejało).
Zdjęcie nr10- gofrownica z ciastem
Jeżeli mamy już dobrze nagrzaną i dokładnie wysmarowaną olejem gofrownicę możemy zabrać się za wlewanie ciasta. U mnie niepełna chochla na 1 gofr.
Zdjęcie nr11- gofry
Po upieczeniu najlepiej położyć gofry na kratce piekarnikowej (wtedy się nie sparują i są dłużej chrupkie z dwóch stron). Oczywiście najlepiej jest zaraz je zjeść :).
Powyższe czynności powtarzamy z kolejnymi goframi, aż do wyczerpania ciasta.
Zdjęcie nr12 – udekorowane
Oczywiście należy w tym momencie uruchomić wyobraźnie i działać :). Gofry podajemy z bitą śmietaną, ulubionymi owocami polane czekoladą. Ja truskawki pokroiłam w plasterki, a czekoladę roztopiłam na parze. A oto moje propozycje 🙂
Smacznego 🙂
Uwagi
Z takiej porcji ciasta wyszło mi 14 gofrów.
O czym należy pamiętać!!!
– aby gofry były chrupiące należy zjeść je zaraz po upieczeniu albo pozostawić na kratce, a nie jeden na drugim,
– kiedy gofry są zbyt twarde powodem może być zbyt gęste ciasto, należy po prostu dolać mleka.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi