Babeczki 🙂 Wszyscy uwielbiamy babeczki 🙂 Ja również przepadam za bananami, więc postanowiłam zrobić bananowy krem do babeczek. Przepis jest łatwy. Do smarowania tłuszczem foremek i wyklejania ich ciastem radzę zaangażować rodzinkę :). Nie jest to skomplikowane, ale czasochłonne na pewno. Co do dekoracji, to można wykorzystać wszystko, co się ma akurat w domu.
Łączny czas pieczenia- ok 40 min
Czas przygotowania- 45 min
Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie+30 min w lodówce)- ok. 90 min, bo wykonujemy część czynności w czasie pieczenia.
Koszt składników- ok. 27,80 zł
Ilość babeczek z podanych składników- ok 50 szt.
Wielkość blachy- foremki do babeczek min 23 sztuki
Potrzebny sprzęt kuchenny
- mikser,
- blender,
- foremki min ok. 23 na 500g mąki,
- miska,
- woreczki foliowe do ciasta.
Od czego zacząć i o czym należy pamiętać.
Wyjąć masło z lodówki, bo musi mieć temperaturę pokojową. W pierwszej kolejności należy zrobić ciasto. Musi ono poleżeć w lodówce ok. 30 min. Po wyrobieniu ciasta można ugotować budyń, bo musi ostygnąć.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 500 g mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka + 4 łyżki cukru,
- 300 g masła,
- 5 żółtek,
- 2 budynie waniliowe,
- 2 szklanki mleka,
- posypka kakaowa lub polewa,
- ok. 4 łyżki wiórków kokosowych,
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%,
- ponad 2 kg bananów.
Zdjęcie nr2- Składniki na ciasto
- 500 g mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- 200 g masła,
- 5 żółtek,
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%,
Zdjęcie nr3- wszystkie produkty w misce
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Kolejność nie ma znaczenia. Zagniatamy w jedną kulkę. Należy postarać się w miarę szybko to zrobić, nie bawić się, bo kruche ciasto nie lubi zbyt intensywnego wyrabiania.
Zdjęcie nr4- kula z ciasta kruchego
Ciasto powinno być miękkie, ale nie za bardzo lepkie. Powinno mieć jednolitą konsystencje tak jak na zdjęciu. Ciasto podzielić na 3 części. Zapakować do foliowych woreczków i włożyć do lodówki na 30 min.
Zdjęcie nr5- składniki na krem i dekoracje
- 4 łyżki cukru,
- 100 g masła,
- 2 budynie waniliowe,
- 2 szkl. mleka,
- ponad 2 kg bananów,
- posypka kakaowa lub polewa,
- ok. 4 łyżki wiórków kokosowych.
Zdjęcie nr 6- gotowanie mleka z cukrem
Teraz należy zabrać się za budyń. Aby krem był gęsty 2 budynie należy ugotować w ½ porcji mleka podanego na opakowaniu. Cukier pozostaje bez zmian. Należy zagotować 1,5 szklanki mleka z 4 łyżkami cukru.
Zdjęcie nr7- proszek budyniowy i 0,5 szklanki mleka
Dokładnie wymieszać mleko i proszek budyniowy. Nie może być żadnych grudek, bo będą wyczuwalne w kremie.
Zdjęcie nr8- połączenie składników na budyń
Jak mleko zacznie się gotować należy wlać wcześniej przygotowany roztwór z mleka i proszku budyniowego. Należy szybko mieszać, żeby nie powstały grudki.
Zdjęcie nr9- gęstość budyniu
Budyń powinien być bardzo gęsty, aby krem miał odpowiednią konsystencje. Mniej więcej taki jak na zdjęciu. Następnie należy odstawić do wystudzenia.
Zdjęcie nr10- wiórki kokosowe na patelni bez dodatku tłuszczu
Wrzucić wiórki na patelnie bez dodatku tłuszczu.
Zdjęcie nr11- zarumienione wiórki kokosowe
Często potrząsać patelnią, aby wiórki równomiernie zarumieniły się, ale nie przypaliły. Następnie zdjęć z ognia i odłożyć do wystygnięcia.
Zdjęcie nr12- foremki+ ciasto
Wyjąć ciasto z lodówki. Dobrze wysmarowane masłem foremki wykleić ciastem. Należy pamiętać, że ciasto jeszcze wyrośnie, więc nie za grubo.
Zdjęcie nr13- wszystkie foremki napełnione
Tak przygotowane foremki wystawić do nagrzanego do temperatury 200 st piekarnika na ok. 15-20 min.
Zdjęcie nr14- upieczone babeczki
Wyjąć babeczki i pozostawić do wystygnięcia. Następnie wyjąć z foremek.
Zdjęcie nr15- ucieranie masła
Wrzucić miękkie masło do miski i ucierać.
Zdjęcie nr16- spienione masło
Masło powinno być puszyste, zwiększyć swoją objętość i zbieleć.
Zdjęcie nr17- łączenie z budyniem
Do masła małymi porcjami należy wrzucać wystudzony budyń. Jeżeli budyń okazał się zbyt gęsty należy użyć blendera.
Zdjęcie nr18- miksowanie bananów
Teraz należy zrobić koktajl z bananów.
Zdjęcie nr19- koktajl bananowy
Włączyć mikser na najwyższe obroty i miksować ok. 2-3 min.
Zdjęcie nr20- krem budyniowo- bananowy
Wlać koktajl do masła z budyniem i wszystko razem zmiksować.
Zdjęcie nr21- babeczki+ dekoracje
Na babeczki najpierw położyć 2-3 plasterki banana następnie położyć krem. Wierzch można udekorować według uznania. Ja położyłam 2 plasterki banana skropionego cytryną, aby nie ścieniał. Posypałam uprażonymi wcześniej wiórkami kokosowymi.
Zdjęcie nr22- babeczki+ dekoracje 2
W zależności od gustu, można również babeczki polać czekoladą. Bez różnicy jak się je udekoruje. I tak babeczki prezentują się smakowicie.
O czym należy pamiętać!
– wyciągnąć odpowiednio wcześniej masło, aby miało temp. pokojową,
– piec bez termoobiegu,
– szybko zagnieść ciasto, aby było kruche,
– w czasie pieczenia zaglądać do babeczek, bo szybko się rumienią.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi