Zupa pieczarkowa z makaronem to pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla wszystkich, którzy uwielbiają pieczarki. Jeżeli Ty również lubisz pieczarki, to jestem pewna, że to danie przypadnie Ci do gustu.
Czas przygotowania- ok. 45-55 min
Koszt całej potrawy-ok. 12 zł
Potrzebny sprzęt kuchenny
- Duży garnek (najlepiej z grubym dnem)
Kilka praktycznych rad na początek…
Zupkę przygotowuje się dość szybko, wszystkie czynności wykonujemy na bieżąco.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 70 dag pieczarek,
- 2-3 cebule,
- 2 łyżki masła,
- 30 dag makaronu np. łazanki,
- 2-4 łyżki śmietany,
- natka pietruszki,
- ok. 6-7 szklanek wody.
Zdjęcie nr2- cebula
2-3 cebulki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Zdjęcie nr3- pieczarki
Teraz przyszedł czas na pieczarki. Je równie obieramy, ale kroimy w plasterki.
Zdjęcie nr4– masło i cebula
Do większego garnka (najlepiej z grubym dnem) wrzucamy 2 łyżki masła i szklimy cebulę.
Zdjęcie nr5- dodanie pieczarek
Kiedy cebula delikatnie nam się podsmażyła na maśle dodajemy pieczarki i wszystko dość często mieszamy.
Zdjęcie nr6- sok z pieczarek
Po ok. 5-10 min pieczarki puszczają sok, wtedy przykrywamy garnek pokrywką i dusimy wszystko ok. 15 min.
Zdjęcie nr7- dolewanie wody
Kiedy pieczarki są już miękkie, do garnka wlewamy ok. 6-7 szklanek wody. Wrzucamy teraz pokrojony w kawałki serek śmietankowy. Dalej doprawiamy solą i pieprzem (można użyć gałki muszkatołowej, czy przyprawy uniwersalnej, jak kto lubi). Wszystko gotujemy do rozpuszczenia serka, tj. ok 2-3 min.
Zdjęcie nr8- makaron
Do gotującej zupy wrzucamy następnie 5 garści makaronu. I gotujemy go al’dente. W gorącej zupie makaron i tak osiągnie w niedługim czasie odpowiednią miękkość.
Zdjęcie nr9- śmietana
Mój makaron gotował się 4-5 min. Po tym czasie łączymy w szklance 4 łyżki śmietany z kilkoma łyżkami gorącej zupy.
Zdjęcie nr10- zupa
Następnie wlewamy wszystko do zupy i mieszamy. Na koniec doprawiamy pietruszką i gotowe :).
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi