Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Zupa pieczarkowa

Opublikowany: 14 grudnia, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Zupa pieczarkowa z makaronem to pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla wszystkich, którzy uwielbiają pieczarki. Jeżeli Ty również lubisz pieczarki, to jestem pewna, że to danie przypadnie Ci do gustu.

 

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 45-55 min

Koszt całej potrawy-ok. 12 zł

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • Duży garnek (najlepiej z grubym dnem)

Kilka praktycznych rad na początek…

Zupkę przygotowuje się dość szybko, wszystkie czynności wykonujemy na bieżąco.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 70 dag pieczarek,
  • 2-3 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 30 dag makaronu np. łazanki,
  • 2-4 łyżki śmietany,
  • natka pietruszki,
  • ok. 6-7 szklanek wody.

Zdjęcie nr2- cebula

2-3 cebulki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

Zdjęcie nr3- pieczarki

Teraz przyszedł czas na pieczarki. Je równie obieramy, ale kroimy w plasterki.

Zdjęcie nr4 masło i cebula

Do większego garnka (najlepiej z grubym dnem) wrzucamy 2 łyżki masła i szklimy cebulę.

Zdjęcie nr5- dodanie pieczarek

Kiedy cebula delikatnie nam się podsmażyła na maśle dodajemy pieczarki i wszystko dość często mieszamy.

Zdjęcie nr6- sok z pieczarek

Po ok. 5-10 min pieczarki puszczają sok, wtedy przykrywamy garnek pokrywką i dusimy wszystko ok. 15 min.

Zdjęcie nr7- dolewanie wody

Kiedy pieczarki są już miękkie, do garnka wlewamy ok. 6-7 szklanek wody. Wrzucamy teraz pokrojony w kawałki serek śmietankowy. Dalej doprawiamy solą i pieprzem (można użyć gałki muszkatołowej, czy przyprawy uniwersalnej, jak kto lubi). Wszystko gotujemy do rozpuszczenia serka, tj. ok 2-3 min.

Zdjęcie nr8- makaron

Do gotującej zupy wrzucamy następnie 5 garści makaronu. I gotujemy go al’dente. W gorącej zupie makaron i tak osiągnie w niedługim czasie odpowiednią miękkość.

Zdjęcie nr9- śmietana

Mój makaron gotował się 4-5 min. Po tym czasie łączymy w szklance 4 łyżki śmietany z kilkoma łyżkami gorącej zupy.

Zdjęcie nr10- zupa

Następnie wlewamy wszystko do zupy i mieszamy. Na koniec doprawiamy pietruszką i gotowe :).

Zobacz podobne przepisy

  • Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym Jedwabistość smaku i aromatu. Ciekawe danie wegetariańskie :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem na Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym. To drugi z kolei przepis z niedawno […]
  • Ciasto czekoladowe Zawsze chciałam zrobić ciasto czekoladowe. Co prawda sprawiło mi trochę trudności, jednak smak wart jest wysiłku :). Z wszystkimi wpadkami można sobie poradzić. Proszę czytać wskazówki, […]
  • Domowe gofry z owocami i bitą śmietaną Gofry są jednym z moich ulubionych dań między innymi dlatego, że szybko się je robi i przepis jest bardzo prosty, zwłaszcza że ten jak i każdy przepis na stronie jest opatrzony dużą […]
  • Królewiec Królewiec- ulubione ciasto mojej babci. Właśnie u niej pierwszy raz je jadłam. Lubię ciasta tzw. przekładańce. Placek niby nie jest skomplikowany, ale troszkę wprawy trzeba mieć, żeby […]
  • Pierniki Jak w domu pachną pierniczki to znak, że święta zbliżają się wielkimi krokami. Ciasteczka są miękkie już po ok 24h, już nie trzeba czekać tygodniami :). Ciasto robi się bardzo prosto. […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym Jedwabistość smaku i aromatu. Ciekawe danie wegetariańskie :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem na Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym. To drugi z kolei przepis z niedawno […]
  • Ciasto czekoladowe Zawsze chciałam zrobić ciasto czekoladowe. Co prawda sprawiło mi trochę trudności, jednak smak wart jest wysiłku :). Z wszystkimi wpadkami można sobie poradzić. Proszę czytać wskazówki, […]
  • Domowe gofry z owocami i bitą śmietaną Gofry są jednym z moich ulubionych dań między innymi dlatego, że szybko się je robi i przepis jest bardzo prosty, zwłaszcza że ten jak i każdy przepis na stronie jest opatrzony dużą […]
  • Królewiec Królewiec- ulubione ciasto mojej babci. Właśnie u niej pierwszy raz je jadłam. Lubię ciasta tzw. przekładańce. Placek niby nie jest skomplikowany, ale troszkę wprawy trzeba mieć, żeby […]
  • Pierniki Jak w domu pachną pierniczki to znak, że święta zbliżają się wielkimi krokami. Ciasteczka są miękkie już po ok 24h, już nie trzeba czekać tygodniami :). Ciasto robi się bardzo prosto. […]


Dodaj komentarz