Potrawa jest dość czasochłonna, ale wydaje mi się, że warto ją zrobić, tym bardziej, że opisuję wszystko krok po kroku i nie powinna sprawić trudności :). Teraz już coraz rzadziej gości na stołach. Wcale nie trzeba przy przygotowaniu szczególnych zdolności. Polecam pieczonego kurczaka z ziemniakami :). Obiad na pewno będzie troszkę bardziej uroczysty niż zwykle :).
Łączny czas pieczenia- 1kg kurczaka 85 min.
Czas przygotowania- ok. 35 min
Łączny czas- przygotowanie+ pieczenie (przy minimalnym pobycie kurczaka w lodówce 2h)= ok. 4h
Ilość porcji- 1kg kurczak + 12-15 małych ziemniaczków= ok. 3-4 osoby
Koszt- ok. 16 zł
Koszt na 1 os- ok. 4-5 zł
Wielkość blachy- zależna od ilości ziemniaków i wielkości kurczaka. Wszystko musi luźno leżeć.
Potrzebny sprzęt kuchenny
- garnek do gotowania ziemniaków,
- plastikowy pojemnik do kurczaka,
- blaszka do pieczenia.
Kilka przydatnych informacji.
Kurczak musi być dokładnie wymoczony, oczyszczony oraz osuszony przed przyprawieniem. Warto natrzeć go przyprawami dużo wcześniej. Najlepiej na kilka godzin przed pieczeniem lub też dnia poprzedniego. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, lecz przygotowanie wymaga czasu .
Zdjęcia nr1 – wszystkie składniki
- kurczak,
- sól ok. 1 łyżka,
- czarny pieprz- ok. 1 łyżka,
- młode ziemniaki ok. 1 kg,
- 1 cytryna,
- 1 cala główka czosnku, podzielona na ząbki,
- tymianek 1-1,5 łyżki,
- oliwa 4 łyżki,
- zioła do sałatek 1 łyżka,
- słodka papryka lub przyprawa uniwersalna do grilla 1 łyżka.
Zdjęcie nr2- kurczak w plastikowym pojemniku
Wcześniej wymoczonego i dobrze oczyszczonego kurczaka natrzeć dokładnie solą i pieprzem na zewnątrz i w wewnątrz. Tak przygotowanego ptaka przełożyć do plastikowego pojemnika i delikatnie polać oliwą. Kurczak powinien spędzić w takim pojemniku w lodówce przynajmniej 2h, aby przeszedł przyprawami.
Zdjęcie nr3- ziemniaki cytryna i czosnek
Ziemniaki obrać, całą główkę czosnku również i dokładnie wyszorować cytrynę.
Zdjęcie nr4- w garnku
Wszystkie składniki przełożyć do garnka i razem gotować pod przykryciem Ja użyłam młodych ziemniaków. Jeżeli nie macie młodych to można również użyć zeszłorocznych.
Zdjęcie nr5- gotowanie
Ziemniaki zalać wrzątkiem. Gotować ok. 10 min. W przypadku zeszłorocznych 12-15 min. Po ugotowaniu należy wyjąc cytrynę i czosnek- zostawić nie wyrzucać, bo będą potrzebne do kurczaka. Następnie dokładnie odcedzić ziemniaki i zostawić do odparowanie bez pokrywki.
Zdjęcie nr6- blacha
Przygotować blaszkę. Wyłożyć papierem do pieczenia bądź folią aluminiową tak jak na zdjęciu. Trzeba pamiętać, że wymiar blachy zależy od ilości ziemniaków i wielkości kurczaka. Wszystkie ziemniaki muszą leżeć luźno, aby ładnie się zarumieniły.
Zdjęcie nr7- kurczak w tymianku
Cytrynę nakłóć wykałaczką ok. 10 razy. Wyjąć z lodówki kurczaka natrzeć tymiankiem. Włożyć do środka czosnek oraz cytrynę- powinna wystawać tak jak na zdjęciu. Delikatnie polać oliwą.
Zdjęcie nr8- kurczak na blaszce
Tak przygotowanego kurczaka włożyć na blachę. Gdyby skóra była przerwana na piersi np. tak jak u mnie, to należy spiąć ją wykałaczką, ponieważ w czasie pieczenia skóra się kurczy, więc pęknięcie by się powiększyło. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180-190 st. bez termoobiegu na ok. 45 min.
Zdjęcie nr9- mięso na talerzu
Wyjąc kurczaka z piekarnika, przełożyć go na talerz. Skórka powinna być lekko przyrumieniona.
Zdjęcie nr10- ziemniaki+ blacha
Na blaszce pozostał tłuszcz po pieczeniu, należy przełożyć tam ziemniaki. Dokładnie obtoczyć je w pozostałym tłuszczu.
Zdjęcie nr11- ziemniaki w przyprawach
A następnie posypać przyprawą ze wszystkich stron. Proponuję użyć ulubionych ziół. Ja użyłam ziół do sałatek i troszkę klasycznej przyprawy do grilla.
Zdjęcie nr12- mięso i ziemniaki na blasze
Ziemniaki rozgarnąć a na środku umieścić kurczaka. Wszystko ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. na kolejne 45 min. Na ostatnie 10 min pieczenia zmienić temperaturę na 250 st. aby wszystko ładnie się przypiekło.
Zdjęcie nr 13- upieczony kurczak i ziemniaki
Kurczak jest chrupiący i soczysty. Ziemniaczki doskonale pasują do kurczaka. Danie jest gotowe, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest przezroczysty.
O czym należy pamiętać!
– Czas pieczenia zależy od wielkości naszego ptaszka. Mój kurczak miał ok. 1 kg i łączny czas pieczenia był równy 85 min. Średni- ok. 1,5 kg należy piec ok. 90-100 min a duży ok. 2 kg ok. 120-130 min.,
– ziemniaki powinny mieć wielkość piłeczki golfowej,
– wielkość blachy zależna od ilości ziemniaków i wielkości kurczaka,
– temp. podana jest bez opcji termoobiegu.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi