Dziś przedstawiam Wam prosty przepis na pyszny sos pieczarkowy z kawałkami kurczaka. Przyrządzenie zajmuje mało czasu. Obiad jest syty. Polecam Wszystkim opisany przeze mnie krok po kroku przepis :).
Czas przygotowania- ok. 40 min.
Koszt całej potrawy-ok. 13 zł
Koszt na 1 os- ok. 3 zł
Ilość porcji z podanych składników- 4
Potrzebny sprzęt kuchenny:
- patelnia,
- garnek.
Kilka praktycznych rad na początek.
Aby przygotowanie zajęło jak najmniej czasu proponuję najpierw pokroić kurczaka, pieczarki oraz cebulę. Pieczarki i kawałki kurczaka się kurczą podczas smażenia, więc przy doborze ilości składników należy o tym pamiętać. Nie przesadzać z ilością tłuszczu. Używać go jak najmniej. To samo jeżeli chodzi o śmietanę. Sos może być wtedy za ciężki/ tłusty.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 2 filety z kurczaka waga ok. 700 g,
- 300g pieczarek,
- 1 cebula,
- ok. 1-2 szklanek mleka,
- 0,5 szklanki słodkiej śmietany 12%,
- 1-2 łyżki mąki,
- pęczek pietruszki,
- serek śmietankowy typu hochland w pazłotku,
- przyprawa do kurczaka,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oleju.
Zdjęcie nr 2- pokrojony kurczak, przyprawy i olej
Piersi z kurczaka umyć oraz osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić w kostkę ok. 1,5×1,5 cm.
Zdjęcie nr 3- pieczarki pokrojone w plasterki, cebulka w kostkę
Opłukane pieczarki obrać a następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 1-2 mm. Cebulę obrać oraz pokroić w drobną kosteczkę.
Zdjęcie nr 4- kawałki kurczaka na patelni
Rozgrzać olej na patelni a następnie wrzucić kawałki kurczaka.
Zdjęcie nr 5- kurczak w przyprawach
Posypać przyprawą uniwersalną lub specjalną do kurczaka. Obsmażyć z każdej strony kawałki.
Zdjęcie nr 6- podsmażony kurczak
Kurczak nie powinien być zbyt przypieczony. Skórka powinna być delikatnie zarumieniona.
Zdjęcie nr 7- pieczarki
Przełożyć kurczaka z patelni na talerz. Jeżeli tłuszcz nie jest spalony to podsmażyć na nim pieczarki i cebulkę. W przeciwnym wypadku należy wylać olej, przetrzeć papierowym ręcznikiem patelnie oraz nalać ok. 1 łyżkę oleju. Przełożyć pieczarki i posiekaną cebulą na patelnie.
Zdjęcie nr 8- zeszklona cebula
Na wolnym ogniu podsmażyć wszystko aż do momentu zeszklenia cebuli. Tutaj trzeba uważać, aby nie spalić cebuli, bo potrawa będzie gorzka. Trzeba często mieszać aż cebulka zrobi się lekko przezroczysta. Następnie należy zmniejszyć ogień oraz przykryć pokrywką patelnie, aby pieczarki puściły sok.
Zdjęcie nr 9- sok pieczarkowy
Jak pieczarki puszczą sok należy wrzucić na nie kawałki kurczaka.
Zdjęcie nr 10- kurczak w soku pieczarkowym
Po przełożeniu kurczaka nakryć pokrywką. Kurczak powinien gotować się pod przykryciem z pieczarkami aż do mementu odparowania soku.
Zdjęcie nr 11- sos z patelni odparował
Kiedy sok odparuje tak jak widać na zdjęciu należy już zdjęć pokrywkę i dalej gotować bez.
Zdjęcie nr 12- podlanie mlekiem
Na patelnie wolno wlewać mleko, najlepiej gdyby pieczarki i kurczak nie przestawały się gotować. Mleka należy wlać tyle ile nam się podoba no i oczywiście tyle ile potrzeba . Ja lubię jak mięsko i pieczarki troszkę pływają w sosie.
Zdjęcie nr 13- serek śmietankowy w sosie
Kiedy wlejemy tyle mleka ile potrzebujemy można zwiększyć ogień pod patelnią. Następnie wrzucić serek pokrojony na kawałki. Kiedy się rozpuści należy sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeżeli tak można przejść do następnego etapu.
Zdjęcie nr 14- zagęszczenie sosu
W śmietanie rozpuścić ok. 1-2 łyżki mąki. Można dolać trochę zimnej wody, w ten sposób łatwiej mąka się rozpuści. Ja zawsze używam do tego słoika z nakrętką. Nie może być żadnej grudki w śmietanie, ponieważ będą one w sosie. Dla pewności można przecedzić wszystko przez sitko a następnie zaciągnąć sos. Równie dobrze można rozpuścić mąkę w zimnej wodzie a następnie dolać śmietanki do zaciągniętego wcześniej sosu. Śmietana nigdy nie zmieni konsystencji sosu. Gdyby wyszedł za gęsty należy dolać do sosu wrzątku.
Zdjęcie nr 15- doprawienie do smaku
Na końcu należy doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Można posypać pietruszką, ale nie jest to koniecznie. Zależy jak kto lubi. Obie opcje są sprawdzone i równie pyszne.
Zdjęcie nr 16- potrawa na talerzu
Sos można podawać z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.
O czym należy pamiętać!!!
– Nie obierać dużo wcześniej pieczarek, ponieważ ściemnieją,
– pieczarki zmniejszają swoją objętość podczas pieczenia,
– mięso również się kurczy podczas smażenia,
– jak sos ostygnie troszkę to zrobi się bardziej gęsty,
– nie przypalić cebuli, bo sos będzie miał gorzkawy smak,
– nie przykrywać patelni po dolaniu mleka, bo wykipi.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi
Muszę sama zrobić taki sosik, mniam mniam
Mam pytanie czy ten sos ze smietany to trzeba dolać do tego kurczaka z mlekiem tak i wszytsko wymieszac???
Tak 🙂 do gotującego się kurczaka w mleku wlewamy śmietanę z mąką cały czas mieszając, następnie wszystko należy zagotować, doprawić do smaku i sos gotowy :).