Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast :). Rzeczywiście troszkę czasu potrzeba, aby ją przygotować, ale na prawdę warto to zrobić choć raz. Bardzo polecam to ciasto :).
Czas przygotowania- ok. 60 min
Czas pieczenia- ok. 25-35 min
Koszt całej potrawy-ok. 15 zł
Wielkość blachy- duża piekarnikowa
Potrzebny sprzęt kuchenny
- duża blacha piekarnikowa,
- mikser.
Kilka praktycznych rad na początek…
Wcześniej możemy ugotować budyń, bo musi wystygnąć do kremu, tak jak zresztą ciasto :). Pamiętajmy, że jajka do ciasta muszą mieć temperaturę pokojową, bo jeżeli w cieście będą grudki, góry-Karpaty nie pojawią się :(. No i masło koniecznie powinno mieć temperaturę pokojową. Pamiętajmy również, aby nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia, ponieważ góry opadną.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 1 szklanka wody,
- ½ kostki margaryny,
- 1,2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 2 budynie śmietankowe,
- 275 g masła,
- niepełna szklanka cukru pudru,
- 4 łyżki cukru do budyniu.
Zdjęcie nr2- woda z margaryną
W pierwszej kolejności należy zagotować wodę z margaryną.
Zdjęcie nr3- dodanie mąki
Dalej do gotującej się wody dodajemy mąkę i energicznie mieszając prażymy ok. 5 minut. Tak przygotowaną masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
Zdjęcie nr4– mleko na budyń
Budyń na krem do karpatki również musi wystygnąć, więc w następnej kolejności zajmiemy się właśnie nim. W tym celu w rondelku zagotujemy 2 szklanki mleka z cukrem (ilość podana na opakowaniu zazwyczaj 2 łyżki na 1 budyń).
Zdjęcie nr5- proszek budyniowy
Dalej rozpuszczamy proszek budyniowy w 0,5 szklanki mleka i wlewamy wszystko do gotującego mleka.
Zdjęcie nr6- budyń
Budyń będzie bardzo gęsty, ze względu na zmniejszoną ilość mleka, dlatego trzeba w czasie wlewania zawiesiny budyniowej bardzo szybko mieszać, aby nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.
Zdjęcie nr7- dodanie jajek do ciasta
Kiedy ciasto osiągnie temperaturę pokojową dodajemy do niego po 1 jajku i ucieramy mikserem
Zdjęcie nr8- konsystencja ciasta
Ciasto powinno stanowić gładką i gęstą masę (jajka również muszą mieć temperaturę pokojową, bo inaczej ciasto będzie grudkowate i nie urośnie).
Zdjęcie nr9- ciasto na blasze
Kolejno smarujemy blachę grubą warstwą tłuszczu. Dalej na niej rozsmarowujemy ciasto. Ciasto najlepiej się rozsmarowuje gorącą łyżką, wystarczy co jakiś czas moczyć ją we wrzątku kilka sekund.
Zdjęcie nr10- do piekarnika
Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do (koniecznie nagrzanego!) piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 170-175 °C.
Zdjęcie nr11- masło
Kiedy ciasto się piecze, a budyń wystygł można zacząć ucierać masło na krem.
Zdjęcie nr12- utarte masło
Kiedy masło zbieleje i zwiększy swoją objętość można dodać 2-3 łyżki cukru pudru. Oczywiście cukier puder można również pominąć, ale krem na maśle i budyniu jest raczej mdły. Ewentualnie dosłodzić krem można po dodaniu budyniu.
Zdjęcie nr13- dodawanie gęstego budyniu
Nadal ucierając kolejno dodajemy ostudzony gęsty budyń.
Zdjęcie nr14- gotowy krem
Krem powinien być dość gęsty, aby nie spływał z ciasta.
Zdjęcie nr15- kolor wypieku
Ciasto powinno mieć lekko zarumieniony kolor. Wystudzone ciasto dzielimy na 2 równe części.
Zdjęcie nr16- krem na spodzie
W tym momencie dwa spody Karpatki przekładamy kremem.
Zdjęcie nr17- posypane cukrem pudrem
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i schładzamy w lodówce. Smacznego 🙂
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi
Ile to jest 1,2 szklanki mąki?
Jedna cała szklanka i jedna piąta kolejnej.
A proszek do pieczenia?
Nie dodaję proszku do pieczenia :).