Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Placki ziemniaczane

Opublikowany: 29 czerwca, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (4 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Placki ziemniaczane to fajny pomysł na obiad. Dość szybko i w prosty sposób się je robi i taki obiad naprawdę niewiele kosztuje :). Stare ziemniaki dużo lepiej smakują w postaci placków, niż tradycyjnie gotowane w słonej wodzie.

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 15 min.

Koszt całej potrawy-ok. 4 zł

Koszt na 1 os-  < 1 zł

Ilość porcji z podanych składników- 15 placków

Kilka praktycznych rad na początek.

Wszystkie czynności wykonujemy na bieżąco.

Potrzebny sprzęt kuchenny:

– tarka,

– patelnia.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 7 starych ziemniaków,
  • cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • olej.

Dodatkowo

  • gęsta kwaśna śmietana.

Zdjęcie nr2- ziemniaki i cebula

Wszystkie ziemniaki obieramy ze skórki oraz oczyszczamy cebulę.

Zdjęcie nr3 – starte ziemniaki i cebula

Następnie ścieramy je na tarte o grubych oczkach. W między czasie należy też zetrzeć na tarce cebulę. Nadaje ona smak plackom i powoduje, że ziemniaki tak szybko nie ciemnieją.

Zdjęcie nr4 – starte ziemniaki i cebula

Pamiętajmy, że ziemniaki szybko ciemnieją, wiec radzę się pośpieszyć z tarciem. Kiedy mamy już wszystko starte możemy przystąpić do robienia ciasta.

Zdjęcie nr5- ziemniaki, jajka i sól

Do startych ziemniaków dodajemy całe jajka i szczyptę soli.

Zdjęcie nr6- konsystencja

Wszystko dokładnie mieszamy.

Zdjęcie nr7- mąka

W dalszej kolejności dodajemy 2 łyżki mąki.

Zdjęcie nr8- konsystencja caista

Mieszamy i ciasto na placki ziemniaczane mamy przygotowane :).

Zdjęcie nr9- patelnia

Na patelni rozgrzewamy olej.

Zdjęcie nr10- placki na patelni

Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką ciasto, przyklepując je lekko. Jeżeli nasze placki będą zbyt grube mogą się nie dopiec.

Zdjęcie nr11- placek na drugą stronę

Kiedy jedna strona placka się spiecze należy przewrócić placek na drugą. Nie należy tego zbyt wcześnie robić, bo placek ziemniaczany się rozpadnie.

Zdjęcie nr12- placki na ręczniku

Na talerzu/misce proponuję umieścić ręczniczek papierowy (ewentualnie może być chusteczka higieniczna), aby odsączyć nasze placuszki z nadmiaru oleju. Kiedy coś smażę, czy to jest mięso, czy nawet frytki, zawsze odsączam wszystko na ręczniku papierowym.

Zdjęcie nr13 – gotowe placuszki

Placki ziemniaczane podajemy np. z kwaśną śmietaną. Smacznego życzę … 🙂

Uwagi

Z takiej porcji ciasta wyszło mi ok. 15 placków ziemniaczanych o średnicy ok 10cm.

O czym należy pamiętać!!!

– przewracamy placki na drugą stronę wtedy kiedy się lekko spieką, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać na patelni.

Zobacz podobne przepisy

  • Krokiety z pieczrakami i kiszoną kapustą Od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na jakieś bardziej czasochłonne danie, dlatego dziś pozwoliłam sobie zrobić krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną. Zapraszam do zapoznania się z […]
  • Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]
  • Kurczak zapiekany z pieczarkami Kurczaka zapiekanego z serem i pieczarkami bardzo łatwo i szybko się przyrządza. Wypróbujcie go koniecznie, bo na prawdę warto […]
  • Makowiec zawijany Makowiec zawijany- fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).             Czas przygotowania- ok. […]
  • Sałatka śledziowa Jak co roku na święta postanowiłam zrobić sałatkę śledziową zwaną również sałatką pod pierzynką :).  Gorąco polecam przepis, ponieważ jest szybki i bardzo prosty. Myślę, ze dość efektowny […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Krokiety z pieczrakami i kiszoną kapustą Od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na jakieś bardziej czasochłonne danie, dlatego dziś pozwoliłam sobie zrobić krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną. Zapraszam do zapoznania się z […]
  • Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]
  • Kurczak zapiekany z pieczarkami Kurczaka zapiekanego z serem i pieczarkami bardzo łatwo i szybko się przyrządza. Wypróbujcie go koniecznie, bo na prawdę warto […]
  • Makowiec zawijany Makowiec zawijany- fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).             Czas przygotowania- ok. […]
  • Sałatka śledziowa Jak co roku na święta postanowiłam zrobić sałatkę śledziową zwaną również sałatką pod pierzynką :).  Gorąco polecam przepis, ponieważ jest szybki i bardzo prosty. Myślę, ze dość efektowny […]


Dodaj komentarz