Placki ziemniaczane to fajny pomysł na obiad. Dość szybko i w prosty sposób się je robi i taki obiad naprawdę niewiele kosztuje :). Stare ziemniaki dużo lepiej smakują w postaci placków, niż tradycyjnie gotowane w słonej wodzie.
Czas przygotowania- ok. 15 min.
Koszt całej potrawy-ok. 4 zł
Koszt na 1 os- < 1 zł
Ilość porcji z podanych składników- 15 placków
Kilka praktycznych rad na początek.
Wszystkie czynności wykonujemy na bieżąco.
Potrzebny sprzęt kuchenny:
– tarka,
– patelnia.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
Dodatkowo
- gęsta kwaśna śmietana.
Zdjęcie nr2- ziemniaki i cebula
Wszystkie ziemniaki obieramy ze skórki oraz oczyszczamy cebulę.
Zdjęcie nr3 – starte ziemniaki i cebula
Następnie ścieramy je na tarte o grubych oczkach. W między czasie należy też zetrzeć na tarce cebulę. Nadaje ona smak plackom i powoduje, że ziemniaki tak szybko nie ciemnieją.
Zdjęcie nr4 – starte ziemniaki i cebula
Pamiętajmy, że ziemniaki szybko ciemnieją, wiec radzę się pośpieszyć z tarciem. Kiedy mamy już wszystko starte możemy przystąpić do robienia ciasta.
Zdjęcie nr5- ziemniaki, jajka i sól
Do startych ziemniaków dodajemy całe jajka i szczyptę soli.
Zdjęcie nr6- konsystencja
Zdjęcie nr7- mąka
W dalszej kolejności dodajemy 2 łyżki mąki.
Zdjęcie nr8- konsystencja caista
Mieszamy i ciasto na placki ziemniaczane mamy przygotowane :).
Zdjęcie nr9- patelnia
Zdjęcie nr10- placki na patelni
Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką ciasto, przyklepując je lekko. Jeżeli nasze placki będą zbyt grube mogą się nie dopiec.
Zdjęcie nr11- placek na drugą stronę
Kiedy jedna strona placka się spiecze należy przewrócić placek na drugą. Nie należy tego zbyt wcześnie robić, bo placek ziemniaczany się rozpadnie.
Zdjęcie nr12- placki na ręczniku
Na talerzu/misce proponuję umieścić ręczniczek papierowy (ewentualnie może być chusteczka higieniczna), aby odsączyć nasze placuszki z nadmiaru oleju. Kiedy coś smażę, czy to jest mięso, czy nawet frytki, zawsze odsączam wszystko na ręczniku papierowym.
Zdjęcie nr13 – gotowe placuszki
Placki ziemniaczane podajemy np. z kwaśną śmietaną. Smacznego życzę … 🙂
Uwagi
Z takiej porcji ciasta wyszło mi ok. 15 placków ziemniaczanych o średnicy ok 10cm.
O czym należy pamiętać!!!
– przewracamy placki na drugą stronę wtedy kiedy się lekko spieką, w przeciwnym wypadku będą się rozpadać na patelni.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi