Kurczaka zapiekanego z serem i pieczarkami bardzo łatwo i szybko się przyrządza. Wypróbujcie go koniecznie, bo na prawdę warto :).
Łączny czas pieczenia- ok 20-30 min
Czas przygotowania-30 min
Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie)- ok.50 min
Koszt składników- ok. ?? zł
Wielkość naczynia żaroodpornego- w zależności od wielkości piersi z kurczaka
Potrzebny sprzęt kuchenny
- naczynie żaroodporne,
- tarka.
Na początku trochę przygotowań…
Nic nie trzeba szybciej przyrządzać.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 2 filety z kurczaka,
- 300g pieczarek,
- 300g sera,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka ketchupu,
- 2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
- 1-2 łyżki oleju,
- sól,
- masło do wysmarowania formy.
Zdjęcia nr2- pieczarki
Pieczarki dokładnie myjemy. Następnie obieramy i kroimy w plasterki. Wydaje się, że jest ich dużo, ale w czasie smażenia puszczą sok i zmniejszą dość konkretnie swoją objętość.
Zdjęcie nr3- patelnia
Zdjęcie nr4- pieczarki na patelni
Następnie wrzucamy wszystkie pieczarki często mieszając. Najlepiej jak na początku się troszkę podsmażą, a nie zaraz puszczą sok. Mają wtedy lepszy smak.
Zdjęcie nr5- usmażone pieczarki
Kiedy sok odparuje wtedy solimy pieczarki do smaku.
Zdjęcie nr6- wysmarowana forma żaroodporna
Formę do zapiekania smarujemy masłem. Jeżeli chodzi o jej wielkość, to kawałki kurczaka powinny leżeć obok siebie. Tak jak na zdjęciach poniżej.
Zdjęcie nr7- kurczak i przyprawa
Można teraz zabrać się (lub też w między czasie, jak pieczarki się smażą) za przygotowanie mięsa z kurczaka.
Zdjęcie nr8- kawałki kurczaka
Kurczaka kroimy w taki sam sposób jak na kotlety, a następnie rozbijamy go tłuczkiem na cienkie plastry.
Zdjęcie nr9- piersi z kurczaka w przyprawie
Następnie nacieramy mięso przyprawą uniwersalną z obu stron.
Zdjęcie nr10- mięso w naczyniu żaroodpornym
Tak przygotowane kawałki kurczaka układamy jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym, tak jak na zdjęciu. Należy pamiętać, że mięso podczas pieczenia zmniejszy swoją objętość.
Zdjęciu nr11- pieczarki na kurczaku
Na plastry mięsa nakładamy po porcji podsmażonych pieczarek.
Zdjęcie nr12- starty żółty ser
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Zdjęcie nr13- kurczak z serem
Na koniec posypujemy potrawę serem i wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę na ok. 180 stopni i pieczemy ok 20-30 min.
Zdjęcie nr14- upieczone danie
Kurczak dość szybko się zapieka, zwłaszcza jak są cienkie plasterki.
Zdjęcie nr15-sos majonezowo-ketchupowy
Zdjęcie nr16- kurczak z sosem
Kawałki kurczaka po wyjęciu z piekarnika smarujemy sosikiem.
Zdjęcie nr17- porcja kurczaka
O czym należy pamiętać!
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi