Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Kurczak zapiekany z pieczarkami

Opublikowany: 16 lutego, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...


Kurczaka zapiekanego z serem i pieczarkami bardzo łatwo i szybko się przyrządza. Wypróbujcie go koniecznie, bo na prawdę warto :).

 

 

 

 

 

 

Łączny czas pieczenia- ok 20-30 min

Czas przygotowania-30 min

Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie)- ok.50 min

Koszt składników- ok.  ?? zł

Wielkość naczynia żaroodpornego- w zależności od wielkości piersi z kurczaka

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • naczynie żaroodporne,
  • tarka.

Na początku trochę przygotowań…

Nic nie trzeba szybciej przyrządzać.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 2 filety z kurczaka,
  • 300g pieczarek,
  • 300g sera,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • sól,
  • masło do wysmarowania formy.

Zdjęcia nr2- pieczarki

Pieczarki dokładnie myjemy. Następnie obieramy i kroimy w plasterki. Wydaje się, że jest ich dużo, ale w czasie smażenia puszczą sok i zmniejszą dość konkretnie swoją objętość.

Zdjęcie nr3- patelnia

Na patelni rozgrzewamy olej.

Zdjęcie nr4- pieczarki na patelni

Następnie wrzucamy wszystkie pieczarki często mieszając. Najlepiej jak na początku się troszkę podsmażą, a nie zaraz puszczą sok. Mają wtedy lepszy smak.

Zdjęcie nr5- usmażone pieczarki

Kiedy sok odparuje wtedy solimy pieczarki do smaku.

Zdjęcie nr6- wysmarowana forma żaroodporna

Formę do zapiekania smarujemy masłem. Jeżeli chodzi o jej wielkość, to kawałki kurczaka powinny leżeć obok siebie. Tak jak na zdjęciach poniżej.

Zdjęcie nr7- kurczak i przyprawa

Można teraz zabrać się (lub też w między czasie, jak pieczarki się smażą) za przygotowanie mięsa z kurczaka.

Zdjęcie nr8- kawałki kurczaka


Kurczaka kroimy w taki sam sposób jak na kotlety, a następnie rozbijamy go tłuczkiem na cienkie plastry.

Zdjęcie nr9- piersi z kurczaka w przyprawie

Następnie nacieramy mięso przyprawą uniwersalną z obu stron.

 Zdjęcie nr10- mięso w naczyniu żaroodpornym

Tak przygotowane kawałki kurczaka układamy jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym, tak jak na zdjęciu. Należy pamiętać, że mięso podczas pieczenia zmniejszy swoją objętość.

Zdjęciu nr11- pieczarki na kurczaku

Na plastry mięsa nakładamy po porcji podsmażonych pieczarek.

Zdjęcie nr12- starty żółty ser 

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Zdjęcie nr13- kurczak z serem

Na koniec posypujemy potrawę serem i wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę na ok. 180 stopni i pieczemy ok 20-30 min.

Zdjęcie nr14- upieczone danie

Kurczak dość szybko się zapieka, zwłaszcza jak są cienkie plasterki.

Zdjęcie nr15-sos majonezowo-ketchupowy

Majonez mieszany z ketchupem.

Zdjęcie nr16- kurczak z sosem

Kawałki kurczaka po wyjęciu z piekarnika smarujemy sosikiem.

Zdjęcie nr17- porcja kurczaka

Danie gotowe :). Smacznego…

O czym należy pamiętać!

– Nie spalić pieczarek, będą jeszcze zapiekane, więc nie trzeba ich mocno podsmażać.

Zobacz podobne przepisy

  • Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]
  • Ptasie mleczko Ptasie mleczko to fajne proste ciasto uwielbiane chyba przez wszystkie dzieci. Zachęcam do wypróbowania przepisu.             Łączny […]
  • Sałatka z fetą Sałatka z fetą :)- jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść i jeść :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem.             Czas […]
  • Babka łaciata Dziś przedstawiam Wam przepis na babkę łaciatą.  Jeżeli nie dodamy kakaa do połowy ciasta, będziemy mieli przepis na babkę piaskową. Jest to ulubione ciasto mojej siostry. Zawsze uważałam, […]
  • Pleśniak Pleśniak to ciasto, które wymaga troszkę pracy, ale efekt jest piorunujący :). Na prawdę gorąco polecam ten placek wszystkim :).  Warto choć raz je wykonać, mogę się założyć, że to nie […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]
  • Ptasie mleczko Ptasie mleczko to fajne proste ciasto uwielbiane chyba przez wszystkie dzieci. Zachęcam do wypróbowania przepisu.             Łączny […]
  • Sałatka z fetą Sałatka z fetą :)- jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść i jeść :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem.             Czas […]
  • Babka łaciata Dziś przedstawiam Wam przepis na babkę łaciatą.  Jeżeli nie dodamy kakaa do połowy ciasta, będziemy mieli przepis na babkę piaskową. Jest to ulubione ciasto mojej siostry. Zawsze uważałam, […]
  • Pleśniak Pleśniak to ciasto, które wymaga troszkę pracy, ale efekt jest piorunujący :). Na prawdę gorąco polecam ten placek wszystkim :).  Warto choć raz je wykonać, mogę się założyć, że to nie […]


Dodaj komentarz