Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Gyros z piersi kurczaka

Opublikowany: 5 października, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa ciekawych przepisów, za niewielkie moim zdaniem pieniądze. Dużym plusem w kupowaniu ebooków jest błyskawiczny dostęp do dopiero co zakupionych książek. Myślę, że warto sprawić sobie czasem taki mały prezent 🙂 (jeżeli ktoś miałby ochotę na taki podarunek podaje link do ebooka- tutaj.

Gyros– bo pod takim tytułem znajdziemy sposób przygotowania mięsa w książce. Wiadomo, że powinien zawierać jeszcze cebulkę, ogórki konserwowe i zapewne wiele innych składników. Ja natomiast postawiłam na minimalizm i szybkość wykonania.  Gyros przygotowywałam wiele razy. Chyba każdy się ze  mną zgodzi, że najważniejsze tutaj jest doprawienie mięsa.

 

 

Czas przygotowania- ok. 40 min.

Koszt całej potrawy-ok. 14 zł

Koszt na 1 os-  ok. 3-4 zł

Ilość porcji z podanych składników- 3-4 porcje

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • miska,
  • patelnia.

Kilka praktycznych rad na początek…

Na dobrą sprawę wszystko przygotowujemy na bieżąco.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 2 piersi kurczaka – o łącznej wadze około 60 dag,
  • łyżka oliwy,

Marynata:

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • po 0,5 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku,
  • spora szczypta pieprzu cayenne,
  • szczypta tymianku,
  • 2 łyżki oleju.

Dodatkowo:

  • kapusta pekińska,
  • 50g sera żółtego,
  • grzanki,
  • bagietka.

Zdjęcie nr2- mięso

Filety z kurczaka myję i dokładnie osuszam. Dalej mięso należy oczyścić z tzw. tłuścinek- wszystkie tłuste, niepotrzebne kawałki usuwamy nożem.

Zdjęcie nr3- pokrojone mięso

Mięso kroimy na cienkie i długie paski. Cienkie dlatego, że krótko marynujemy go w przyprawach, a chcielibyśmy, aby całe mięso szybko przeszło przyprawami.

Zdjęcie nr4- marynata

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy.

Zdjęcie nr5- mięso w marynacie

Następnie należy marynatę przełożyć do mięsa i dokładnie wymieszać. Wszystko odstawiamy w chłodniejsze miejsce na 10 minut.

Zdjęcie nr6- patelnia

Na patelni rozgrzewam silnie łyżkę oliwy. Kiedy oliwa zaczyna dymić, wrzucamy mięso razem z marynatą na patelnie. Smażymy wszystko na dużym ogniu, mieszając co jakiś czas, ok. 20-30 min. Moi domownicy lubią, kiedy mięso jest mocno przypieczone, dlatego samo smażenie zajęło mi nieco więcej czasu, niż było to przewidziane w książce.

Zdjęcie nr7- przypieczone mięsko

Kawałki mięsa powinny zacząć się lekko przypalać- wtedy zaś z przypraw wydobędzie się ich cały aromat.

Zdjęcie nr8- danie gotowe

Mięso w oryginalnym przepisie z ebooka „Gotowanie jest proste” wyłożone jest na talerze, polane zimnym jogurtem i udekorowane szczypiorkiem. Ja natomiast postanowiłam zrobić to troszkę inaczej. Pyszne danie podajemy z bagietką lub chlebkiem pita. Smacznego 🙂

Zobacz podobne przepisy

  • Makowiec na kruchym cieście Bardzo fajny przepis i szybki przepis na makowca na kruchym cieście. Najlepiej lubi go robić moja babcia. Ciasto zawsze "wychodzi". Polecam wszystkim ten placek […]
  • Sałatka z fetą Sałatka z fetą :)- jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść i jeść :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem.             Czas […]
  • Domowe gofry z owocami i bitą śmietaną Gofry są jednym z moich ulubionych dań między innymi dlatego, że szybko się je robi i przepis jest bardzo prosty, zwłaszcza że ten jak i każdy przepis na stronie jest opatrzony dużą […]
  • Królewiec Królewiec- ulubione ciasto mojej babci. Właśnie u niej pierwszy raz je jadłam. Lubię ciasta tzw. przekładańce. Placek niby nie jest skomplikowany, ale troszkę wprawy trzeba mieć, żeby […]
  • Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Makowiec na kruchym cieście Bardzo fajny przepis i szybki przepis na makowca na kruchym cieście. Najlepiej lubi go robić moja babcia. Ciasto zawsze "wychodzi". Polecam wszystkim ten placek […]
  • Sałatka z fetą Sałatka z fetą :)- jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść i jeść :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem.             Czas […]
  • Domowe gofry z owocami i bitą śmietaną Gofry są jednym z moich ulubionych dań między innymi dlatego, że szybko się je robi i przepis jest bardzo prosty, zwłaszcza że ten jak i każdy przepis na stronie jest opatrzony dużą […]
  • Królewiec Królewiec- ulubione ciasto mojej babci. Właśnie u niej pierwszy raz je jadłam. Lubię ciasta tzw. przekładańce. Placek niby nie jest skomplikowany, ale troszkę wprawy trzeba mieć, żeby […]
  • Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]


Dodaj komentarz