Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa ciekawych przepisów, za niewielkie moim zdaniem pieniądze. Dużym plusem w kupowaniu ebooków jest błyskawiczny dostęp do dopiero co zakupionych książek. Myślę, że warto sprawić sobie czasem taki mały prezent 🙂 (jeżeli ktoś miałby ochotę na taki podarunek podaje link do ebooka- tutaj.
Gyros– bo pod takim tytułem znajdziemy sposób przygotowania mięsa w książce. Wiadomo, że powinien zawierać jeszcze cebulkę, ogórki konserwowe i zapewne wiele innych składników. Ja natomiast postawiłam na minimalizm i szybkość wykonania. Gyros przygotowywałam wiele razy. Chyba każdy się ze mną zgodzi, że najważniejsze tutaj jest doprawienie mięsa.
Czas przygotowania- ok. 40 min.
Koszt całej potrawy-ok. 14 zł
Koszt na 1 os- ok. 3-4 zł
Ilość porcji z podanych składników- 3-4 porcje
Potrzebny sprzęt kuchenny
- miska,
- patelnia.
Kilka praktycznych rad na początek…
Na dobrą sprawę wszystko przygotowujemy na bieżąco.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
Marynata:
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- po 0,5 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 0,5 łyżeczki rozmarynu,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku,
- spora szczypta pieprzu cayenne,
- szczypta tymianku,
- 2 łyżki oleju.
Dodatkowo:
- kapusta pekińska,
- 50g sera żółtego,
- grzanki,
- bagietka.
Zdjęcie nr2- mięso
Filety z kurczaka myję i dokładnie osuszam. Dalej mięso należy oczyścić z tzw. tłuścinek- wszystkie tłuste, niepotrzebne kawałki usuwamy nożem.
Zdjęcie nr3- pokrojone mięso
Mięso kroimy na cienkie i długie paski. Cienkie dlatego, że krótko marynujemy go w przyprawach, a chcielibyśmy, aby całe mięso szybko przeszło przyprawami.
Zdjęcie nr4- marynata
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy.
Zdjęcie nr5- mięso w marynacie
Następnie należy marynatę przełożyć do mięsa i dokładnie wymieszać. Wszystko odstawiamy w chłodniejsze miejsce na 10 minut.
Zdjęcie nr6- patelnia
Na patelni rozgrzewam silnie łyżkę oliwy. Kiedy oliwa zaczyna dymić, wrzucamy mięso razem z marynatą na patelnie. Smażymy wszystko na dużym ogniu, mieszając co jakiś czas, ok. 20-30 min. Moi domownicy lubią, kiedy mięso jest mocno przypieczone, dlatego samo smażenie zajęło mi nieco więcej czasu, niż było to przewidziane w książce.
Zdjęcie nr7- przypieczone mięsko
Kawałki mięsa powinny zacząć się lekko przypalać- wtedy zaś z przypraw wydobędzie się ich cały aromat.
Zdjęcie nr8- danie gotowe
Mięso w oryginalnym przepisie z ebooka „Gotowanie jest proste” wyłożone jest na talerze, polane zimnym jogurtem i udekorowane szczypiorkiem. Ja natomiast postanowiłam zrobić to troszkę inaczej. Pyszne danie podajemy z bagietką lub chlebkiem pita. Smacznego 🙂
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi