Dziś przedstawiam Wam przepis na babkę łaciatą. Jeżeli nie dodamy kakaa do połowy ciasta, będziemy mieli przepis na babkę piaskową. Jest to ulubione ciasto mojej siostry. Zawsze uważałam, że ciężko jest ją zrobić, bo moja babcia zawsze ucierała pałką masło z cukrem pół dnia. Przepis dostałam właśnie od niej ale postanowiłam go troszkę zmodyfikować :).
Czas przygotowania- ok. 40 min.
Koszt całej potrawy-ok. ?? zł
Koszt na 1 os- ok. ?? zł
Ilość porcji z podanych składników-
Potrzebny sprzęt kuchenny
- mikser,
- szpatułka opcjonalnie,
- forma do pieczenia.
Kilka praktycznych rad na początek…
Nie trzeba nic przygotowywać wcześniej. Jedyne o czym należy pamiętać to wyjąć masło z lodówki. Musi mieć ono temperaturę pokojową.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 5 jajek,
- 200 g masła,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka prawdziwego kakao,
- olejek cytrynowy
- polewa mleczna.
Zdjęcie nr2- spienione masło z cukrem
Do miski przełożyć masło i cukier. Wszystko utrzeć pałką lub zmiksować na gładką masę. Cukier powinien być niewyczuwalny.
Zdjęcie nr3- dodawanie jajek
Do miski dodawać następnie po jednym jajku i dalej miksować. W między czasie można już przygotować kakao, bo musi przestygnąć. Jedną łyżkę kakao zalać małą ilością wrzącej wody. Kakao musi być bardzo gęste.
Zdjęcie nr4- konsystencja ciasta
Po dodaniu wszystkich jajek masa robi się dość rzadka, więc można odłożyć już mikser i użyć szpatułki lub też drewnianej łyżki.
Zdjęcie nr5- konsystencja ciasta po dodaniu mąki
Drobnymi porcjami dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Dość szybko i łatwo powinno wszystko się połączyć.
Zdjęcie nr6- ciasto jasne, kakaowe i blaszka
Odłożyć mniejszą część do miski i dodać do niej kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Blachę dokładnie wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Nagrzać piekarnik do temperatury 160 stopni.
Zdjęcie nr7- napełnianie blaszki ciastem
Łyżką przekładać na przemian jasną i ciemną masę na blachę. Tak jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr8- napełniona ciastem blacha
Napełnić ciastem blachę do ¾ wysokości, trzeba pamiętać, że urośnie.
Zdjęcie nr9- wyrośnięta babka
Piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu ok. 60 min.
Zdjęcie nr10- ciasto bez formy
Kiedy ciasto przestygnie można je wyjąć z formy. Wcześniej nie należy tego robić, bo ciasto jest przyklejone do formy.
Zdjęcie nr 11- babka z polewą
Gotowe ciasto wyjąć na głęboki talerz i oblać polewą czekoladową.
O czym należy pamiętać!!!
– masło powinno mieć temperaturę pokojową,
– piec bez termoobiegu.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi
to najleprze ciasto na ziemi