Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw

Opublikowany: 24 października, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw doskonale sprawdzają się w połączeniu z ziemniakami jak i makaronem. Oczywiście świeże pomidory można zastąpić takimi z puszki, a świeżą włoszczyznę- mrożoną, jednak zachęcam do wykorzystywania świeżych warzyw, zawsze wtedy, kiedy są one tylko dostępne. Mają dużo witamin, a posiłki z takich warzyw są na pewno zdrowe, pożywne i bardzo smaczne:).

 

 

Czas przygotowania- ok. 2h

Koszt całej potrawy-ok. 25 zł

Koszt na 1 os-  ok. 5 zł

Ilość porcji z podanych składników- 5 porcji

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • garnek,
  • tarka.

Kilka praktycznych rad na początek…

Wcześniej można obrać i pokroić warzywa, wtedy na pewno danie wykonamy błyskawicznie :).

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe),
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • 5 marchewek,
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • korzeń pietruszki 1-2 sztuki,
  • seler,
  • 3-4 pomidory,
  • por,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do mięsa mielonego,
  • majeranek,
  • gałka muszkatołowa,
  • olej,
  • ewentualnie 2-3 łyżki śmietany 18%,

Dodatkowo

  • ziemniaki lub makaron,
  • natka pietruszki.

Zdjęcie nr2- cebula

Jedna cebula będzie nam potrzebna do farszu klopsowego, więc obieramy ją i kroimy w małą kostkę.

Zdjęcie nr3- składniki na klopsy

Następnie do miski wrzucamy mięso mielone, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, 1 łyżkę przyprawy do mięsa mielonego, szczyptę majeranku, 2 jajka, 2 łyżki tartej bułki.

Zdjęcie nr4- wyrobiony farsz klopsowy

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.

Zdjęcie nr5- garnek z wrzącą wodą

Do garnka z gotującą się wodą wsypujemy szczyptę gałki muszkatołowej i przyprawę uniwersalną. Jej ilość zależy od rodzaju przyprawy (ziarenka smaku, kucharek itp.) jaką posiadamy. Może to być również kostka rosołowa.

Zdjęcie nr6- klopsy we wrzątku

W tym momencie można przygotować sobie miskę z zimną wodą- maczając ręce w wodzie łatwiej formuje się pulpety. Do wrzątku należy stopniowo wrzucać klopsiki, aby woda nie przestała się wrzeć. I tak gotować je ok 10 min.

Zdjęcie nr7- pulpety na durszlaku

Klopsiki po 10 min wyciągamy na durszlak.

Zdjęcie nr8- cebule

Dwie pozostałe cebule kroimy we większe kawałki.

Zdjęcie nr9- pietruszka i seler

Pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś por i marchewkę kroimy w plasterki.

Zdjęcie nr10- pomidory

Pomidory parzymy we wrzątku, aby łatwiej ściągnąć z nich skórkę. Dalej kroimy je we większą kostkę.

Zdjęcie nr11- zeszklona cebulka

Do większego garnka (muszą się tam zmieścić wszystkie warzywa i klopsy) z grubym dnem wlewamy 2-3 łyżki oleju i szklimy cebulkę.

Zdjęcie nr12- dodanie warzyw

Kiedy cebulka zaczyna robić się przezroczysta można dorzucić do garnka marchewkę, por, seler i pietruszkę.

Zdjęcie nr13- podsmażone warzywa

Wszystko razem podsmażamy ok 5-10 min ciągle mieszając, aby cebula nie przypaliła się, bo wtedy robi się gorzka

Zdjęcie nr14- pomidory

Kiedy większość warzyw mamy podsmażonych dodajemy pomidory.

Zdjęcie nr15- pulpety

Kolejno można dorzucić podgotowane pulpeciki.

Zdjęcie nr16- z przyprawami

Podlewamy wszystko małą ilością wody (należy pamiętać, że pomidory puszczają dużo soku, więc nie za dużo tej wody) i doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną, solą i dużą ilością pieprzu. Wszystko należy gotować do momentu, aż zmięknie marchewka.

Zdjęcie nr17- gotowe danie

Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw podajemy np. z ziemniakami.

Zdjęcie nr18- wersja ze śmietaną i pietruszką

Można jeszcze na koniec dodać 2-3 łyżki śmietany i natkę pietruszki, oczywiście bez nich danie również dobrze smakuje. Smacznego 🙂

Zobacz podobne przepisy

  • Kawałki kurczaka na ryżu Oryginalnie potrawa powinna być zrobiona z samych skrzydełek kurczaka, ja jednak postanowiłam troszkę ją zmodyfikować i dlatego dorzuciłam kilka pałek. Kurczaka na ryżu w bardzo prosty i […]
  • Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest […]
  • Kolorowe pianki Pomysł na kolorowe ciastka podpatrzyłam z gazety. Nie pamiętam już jaka to była. Przepis dość konkretnie zmodyfikowany. Chociaż zalicza się do ciast bez pieczenia jest czasochłonny i […]
  • Ptasie mleczko Ptasie mleczko to fajne proste ciasto uwielbiane chyba przez wszystkie dzieci. Zachęcam do wypróbowania przepisu.             Łączny […]
  • Królewiec Królewiec- ulubione ciasto mojej babci. Właśnie u niej pierwszy raz je jadłam. Lubię ciasta tzw. przekładańce. Placek niby nie jest skomplikowany, ale troszkę wprawy trzeba mieć, żeby […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Kawałki kurczaka na ryżu Oryginalnie potrawa powinna być zrobiona z samych skrzydełek kurczaka, ja jednak postanowiłam troszkę ją zmodyfikować i dlatego dorzuciłam kilka pałek. Kurczaka na ryżu w bardzo prosty i […]
  • Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest […]
  • Kolorowe pianki Pomysł na kolorowe ciastka podpatrzyłam z gazety. Nie pamiętam już jaka to była. Przepis dość konkretnie zmodyfikowany. Chociaż zalicza się do ciast bez pieczenia jest czasochłonny i […]
  • Ptasie mleczko Ptasie mleczko to fajne proste ciasto uwielbiane chyba przez wszystkie dzieci. Zachęcam do wypróbowania przepisu.             Łączny […]
  • Królewiec Królewiec- ulubione ciasto mojej babci. Właśnie u niej pierwszy raz je jadłam. Lubię ciasta tzw. przekładańce. Placek niby nie jest skomplikowany, ale troszkę wprawy trzeba mieć, żeby […]


Dodaj komentarz