Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw doskonale sprawdzają się w połączeniu z ziemniakami jak i makaronem. Oczywiście świeże pomidory można zastąpić takimi z puszki, a świeżą włoszczyznę- mrożoną, jednak zachęcam do wykorzystywania świeżych warzyw, zawsze wtedy, kiedy są one tylko dostępne. Mają dużo witamin, a posiłki z takich warzyw są na pewno zdrowe, pożywne i bardzo smaczne:).
Czas przygotowania- ok. 2h
Koszt całej potrawy-ok. 25 zł
Koszt na 1 os- ok. 5 zł
Ilość porcji z podanych składników- 5 porcji
Potrzebny sprzęt kuchenny
- garnek,
- tarka.
Kilka praktycznych rad na początek…
Wcześniej można obrać i pokroić warzywa, wtedy na pewno danie wykonamy błyskawicznie :).
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe),
- 2 jaja,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 5 marchewek,
- 3 średniej wielkości cebule,
- korzeń pietruszki 1-2 sztuki,
- seler,
- 3-4 pomidory,
- por,
- sól,
- pieprz,
- przyprawa do mięsa mielonego,
- majeranek,
- gałka muszkatołowa,
- olej,
- ewentualnie 2-3 łyżki śmietany 18%,
Dodatkowo
- ziemniaki lub makaron,
- natka pietruszki.
Zdjęcie nr2- cebula
Jedna cebula będzie nam potrzebna do farszu klopsowego, więc obieramy ją i kroimy w małą kostkę.
Zdjęcie nr3- składniki na klopsy
Następnie do miski wrzucamy mięso mielone, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, 1 łyżkę przyprawy do mięsa mielonego, szczyptę majeranku, 2 jajka, 2 łyżki tartej bułki.
Zdjęcie nr4- wyrobiony farsz klopsowy
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.
Zdjęcie nr5- garnek z wrzącą wodą
Do garnka z gotującą się wodą wsypujemy szczyptę gałki muszkatołowej i przyprawę uniwersalną. Jej ilość zależy od rodzaju przyprawy (ziarenka smaku, kucharek itp.) jaką posiadamy. Może to być również kostka rosołowa.
Zdjęcie nr6- klopsy we wrzątku
W tym momencie można przygotować sobie miskę z zimną wodą- maczając ręce w wodzie łatwiej formuje się pulpety. Do wrzątku należy stopniowo wrzucać klopsiki, aby woda nie przestała się wrzeć. I tak gotować je ok 10 min.
Zdjęcie nr7- pulpety na durszlaku
Klopsiki po 10 min wyciągamy na durszlak.
Zdjęcie nr8- cebule
Dwie pozostałe cebule kroimy we większe kawałki.
Zdjęcie nr9- pietruszka i seler
Pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś por i marchewkę kroimy w plasterki.
Zdjęcie nr10- pomidory
Pomidory parzymy we wrzątku, aby łatwiej ściągnąć z nich skórkę. Dalej kroimy je we większą kostkę.
Zdjęcie nr11- zeszklona cebulka
Do większego garnka (muszą się tam zmieścić wszystkie warzywa i klopsy) z grubym dnem wlewamy 2-3 łyżki oleju i szklimy cebulkę.
Zdjęcie nr12- dodanie warzyw
Kiedy cebulka zaczyna robić się przezroczysta można dorzucić do garnka marchewkę, por, seler i pietruszkę.
Zdjęcie nr13- podsmażone warzywa
Wszystko razem podsmażamy ok 5-10 min ciągle mieszając, aby cebula nie przypaliła się, bo wtedy robi się gorzka
Zdjęcie nr14- pomidory
Kiedy większość warzyw mamy podsmażonych dodajemy pomidory.
Zdjęcie nr15- pulpety
Kolejno można dorzucić podgotowane pulpeciki.
Zdjęcie nr16- z przyprawami
Podlewamy wszystko małą ilością wody (należy pamiętać, że pomidory puszczają dużo soku, więc nie za dużo tej wody) i doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną, solą i dużą ilością pieprzu. Wszystko należy gotować do momentu, aż zmięknie marchewka.
Zdjęcie nr17- gotowe danie
Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw podajemy np. z ziemniakami.
Zdjęcie nr18- wersja ze śmietaną i pietruszką
Można jeszcze na koniec dodać 2-3 łyżki śmietany i natkę pietruszki, oczywiście bez nich danie również dobrze smakuje. Smacznego 🙂
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi