Mamy sezon na jabłka, tak więc dzisiejszy przepis na szybkie ciasto jest właśnie z jabłkami :). Samo przygotowanie ciasta biszkoptowego zajmuje ok 10-15min, dlatego zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu. Ciasto jest lekkie i bardzo smaczne :).
Czas przygotowania- ok. 10-15 min
Czas pieczenia- 30 min
Koszt całej potrawy-ok. 7 zł
Wielkość tortownicy- średnica 23cm
Potrzebny sprzęt kuchenny
- tortownica,
- miska.
Kilka praktycznych rad na początek…
Wszystkie czynności wykonujemy na bieżąco.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
Dodatkowo
- polewa np. toffi.
Zdjęcie nr2- białka w misce
Białka oddzielić od żółtek i wlać do miski. Musi być ona całkowicie sucha, ponieważ białka w przeciwnym wypadku się nie ubiją, a biszkopt się nie uda i wyjdzie zakalec . Do schłodzonych białek można dodać szczyptę soli, wtedy szybciej się ubiją.
Zdjęcie nr3- piana z białek
Ubijać białka mikserem na sztywną piane stopniowo dodając cukru ok. 5 min, cukier będzie jeszcze wyczuwalny w masie.
Zdjęcie nr4- łączenie piany z żółtkami
Do piany z białek i cukru dodajemy po 2-3 żółtka i dalej ubijamy wszystko mikserem. Konsystencja ciasta powinna być bardziej płynna. Masę ubijamy do momentu, aż cukier stanie się niewyczuwalny.
Zdjęcie nr5– dodawanie do masy jasnej mąki
Dalej dodajemy małymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko i delikatnie mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką.
Zdjęcie nr6- masa z mąką
Tak powinna wyglądać masa na biszkopt. Nie może być żadnych grudek.
Zdjęcie nr7– masa na dnie
W tym momencie można posmarować dno formy 2-4 łyżkami masy biszkoptowej, aby jabłka po ustawieniu nie przewracały się. Oraz nastawić piekarnik na 175 stopni, aby się nagrzał.
Zdjęcie nr8– jabłka
Teraz szybciutko obieramy jabłka i układamy ósemki po kolei w formie jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr9– ciasto gotowe do pieczenia
Następnie wylewamy resztę masy biszkoptowej. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni na 30 min.
Zdjęcie nr10– po upieczeniu
Po 30 min wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze ciasto na 15 min. Następnie zaraz po wyciągnięciu delikatnie uderzamy blachą o blat stołu. Wtedy biszkopt nie opadnie. Placek powinien być lekko zarumieniony jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr11- do góry dnem
Ja osobiście jak wykładam ciasto na talerz odwracam je do góry dnem, a następnie dekoruje polewą. Można również wyłożyć je w takiej pozycji w jakiej się piekło.
Zdjęcie nr12– z krówką
Na koniec dekorujemy nasz wypiek polewą toffi. Smacznego :).
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi