Sos brokułowy jest bardzo zdrowy. Lubię go robić, bo szybko można go przyrządzić i zawiera dużo witamin :). Polecam sosik każdemu.
Czas przygotowania- ok. 30 min.
Koszt całej potrawy-ok. 12 zł
Koszt na 1 os- ok. 3 zł
Ilość porcji z podanych składników- 4-5
Potrzebny sprzęt kuchenny
- garnek,
- słoik ,
- tarka,
- praska do czosnku.
Kilka praktycznych rad na początek…
Koniecznie podgotować brokuł, bo inaczej będzie twardy.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
50 dag brokułów,
- 2 piersi z kurczaka,
- ok. 6 garści krótkiego makaronu (u mnie rurki),
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 200 g śmietanki,
- szczypta startego sera,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Zdjęcie nr2- podział brokułu na różyczki
Brokuł opłukać i podzielić na mniejsze części. Łodygę pokroić w kosteczkę, zawiera ona dużo witamin.
Zdjęcie nr3- gotowanie brokułu
Do garnka wkładamy brokuł zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 6-7 min w osolonej wodzie.
Zdjęcie nr4- gotowanie makaronu
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Do osolonego wrzątku można dodać łyżkę oleju, w ten sposób makaron nie będzie się do siebie kleił. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, z tego samego powodu.
Zdjęcie nr5-przygotowanie cebuli i kurczaka
Kroimy cebulę w kostkę a filety z kurczaka w paseczki. Wrzucamy cebulę na patelnie na lekko rozgrzany olej. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kawałki kurczaka.
Zdjęcie nr6- podsmażone mięso
Kiedy mięso delikatnie się podsmaży tak jak na zdjęciu. Na patelnie dodajemy brokuł.
Zdjęcie nr7- dodanie brokułu
Brokuły, mięso i cebulkę dusimy ok. 5 min.
Zdjęcie nr8- zalanie śmietaną
Podlewamy wszystko śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do miękkości brokułu tj. ok. 5 min. Kiedy sosu wydaję się być za mało można dolać troszkę wrzątku do sosu.
Zdjęcie nr9- gęsty sos
Kiedy sos wyda nam się zbyt rzadki można go zagęścić. W pół szklanki zimnej wody rozpuścić 2 łyżki mąki. Tak przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się sosu. Należy pamiętać, że nie może być żadnych grudek w roztworze, bo w sosie będą one wyczuwalne.
Zdjęcie nr10- efekt końcowy
Po wyłożeniu potrawy na talerz można posypać ją startym serem.
O czym należy pamiętać!!!
– sos będzie dobry, kiedy brokuł będzie miękki.
Zobacz podobne przepisy
Podziel się ze znajomymi