Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Kurczak z sosem brokułowym

Opublikowany: 13 grudnia, 2011 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Sos brokułowy jest bardzo zdrowy. Lubię go robić, bo szybko można go przyrządzić i zawiera dużo witamin :). Polecam sosik każdemu.

 

 

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok.  30 min.

Koszt całej potrawy-ok. 12 zł

Koszt na 1 os-  ok. 3  zł

Ilość porcji z podanych składników- 4-5

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • garnek,
  • słoik ,
  • tarka,
  • praska do czosnku.

Kilka praktycznych rad na początek…

Koniecznie podgotować brokuł, bo inaczej będzie twardy.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 50 dag brokułów,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • ok. 6 garści krótkiego makaronu (u mnie rurki),
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • 200 g śmietanki,
  • szczypta startego sera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Zdjęcie nr2- podział brokułu na różyczki 

Brokuł opłukać i podzielić na mniejsze części. Łodygę pokroić w kosteczkę, zawiera ona dużo witamin.

Zdjęcie nr3- gotowanie brokułu

Do garnka wkładamy brokuł zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 6-7 min w osolonej wodzie.

Zdjęcie nr4- gotowanie makaronu

Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Do osolonego wrzątku można dodać łyżkę oleju, w ten sposób makaron nie będzie się do siebie kleił. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, z tego samego powodu.

Zdjęcie nr5-przygotowanie cebuli i kurczaka

Kroimy cebulę w kostkę a filety z kurczaka w paseczki. Wrzucamy cebulę na patelnie na lekko rozgrzany olej. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kawałki kurczaka.

Zdjęcie nr6- podsmażone mięso

Kiedy mięso delikatnie się podsmaży tak jak na zdjęciu. Na patelnie dodajemy brokuł.

Zdjęcie nr7- dodanie brokułu

Brokuły, mięso i cebulkę dusimy ok. 5 min.

Zdjęcie nr8- zalanie śmietaną

Podlewamy wszystko  śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do miękkości brokułu tj. ok. 5 min. Kiedy sosu wydaję się być za mało można dolać troszkę wrzątku do sosu.

Zdjęcie nr9- gęsty sos

Kiedy sos wyda nam się zbyt rzadki można go zagęścić. W pół szklanki zimnej wody rozpuścić 2 łyżki mąki. Tak przygotowany roztwór wlewamy do gotującego się sosu. Należy pamiętać, że nie może być żadnych grudek w roztworze, bo w sosie będą one wyczuwalne.

Zdjęcie nr10- efekt końcowy

Po wyłożeniu potrawy na talerz można posypać ją startym serem.

O czym należy pamiętać!!!

– sos będzie dobry, kiedy brokuł będzie miękki.

Zobacz podobne przepisy

  • Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym Jedwabistość smaku i aromatu. Ciekawe danie wegetariańskie :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem na Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym. To drugi z kolei przepis z niedawno […]
  • Ciasto czekoladowe Zawsze chciałam zrobić ciasto czekoladowe. Co prawda sprawiło mi trochę trudności, jednak smak wart jest wysiłku :). Z wszystkimi wpadkami można sobie poradzić. Proszę czytać wskazówki, […]
  • Biszkoptowe zajączki Biszkoptowe zajączki- hmm pomysł powstał, kiedy mama kupiła mi formę "zajączkową". Oczywiście można użyć jakiejkolwiek formy do pieczenia. Sama nie wiedziałam jak to wszystko wyjdzie, ale […]
  • Kawałki kurczaka na ryżu Oryginalnie potrawa powinna być zrobiona z samych skrzydełek kurczaka, ja jednak postanowiłam troszkę ją zmodyfikować i dlatego dorzuciłam kilka pałek. Kurczaka na ryżu w bardzo prosty i […]
  • Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym Jedwabistość smaku i aromatu. Ciekawe danie wegetariańskie :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem na Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym. To drugi z kolei przepis z niedawno […]
  • Ciasto czekoladowe Zawsze chciałam zrobić ciasto czekoladowe. Co prawda sprawiło mi trochę trudności, jednak smak wart jest wysiłku :). Z wszystkimi wpadkami można sobie poradzić. Proszę czytać wskazówki, […]
  • Biszkoptowe zajączki Biszkoptowe zajączki- hmm pomysł powstał, kiedy mama kupiła mi formę "zajączkową". Oczywiście można użyć jakiejkolwiek formy do pieczenia. Sama nie wiedziałam jak to wszystko wyjdzie, ale […]
  • Kawałki kurczaka na ryżu Oryginalnie potrawa powinna być zrobiona z samych skrzydełek kurczaka, ja jednak postanowiłam troszkę ją zmodyfikować i dlatego dorzuciłam kilka pałek. Kurczaka na ryżu w bardzo prosty i […]
  • Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]


Dodaj komentarz