Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym

Opublikowany: 1 czerwca, 2010 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest stosunkowo łatwe. Każdy powinien bez problemu sobie z tym poradzić. Ja często jak nie mam pomysłu na obiad, robię sam sos do ziemniaków. Najpierw obieram i wstawiam ziemniaki. W czasie kiedy one się gotują, swobodnie zdążę zrobić sos no i obiad mam gotowy.

 

Czas przygotowania- ok. 40 min.

Koszt całej potrawy-ok. ?? zł

Koszt na 1 os-  ok. 3 zł

Ilość porcji z podanych składników- 4

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • tarka,
  • słoik,
  • patelnia.

Kilka praktycznych rad na początek…

Nie trzeba nic przygotowywać wcześniej. Nie radzę dodawać za dużo tartej bułki, bo klopsiki będą zbyt zwięzłe. Nie należy również przesadzać z olejem na patelni.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki 

  • 500 g mięsa mielonego,
  • kajzerka,
  • 2 jajka,
  • 0,75 szklanki mleka,
  • 2 cebule,
  • śmietana,
  • koperek,
  • kolendra,
  • sól, pieprz.

Zdjęcie nr2- składniki na klopsy

  • 500 g mięsa mielonego,
  • kajzerka,
  • 0,75 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • kolendra
  • sól pieprz.

Zdjęcie nr3- pokruszona bułka

Kajzerkę podzielić na mniejsze część. Wystarczy ją porwać. Następnie wrzucić ją do miseczki.

Zdjęcie nr4- bułka w mleku

Bułkę należy zalać mlekiem tak, aby cała była zanurzona. Pozostawić na 5 min, aby namiękła.

Zdjęcie nr5- cebula starta na tarce

Do większej miski wrzucić mięso. Na tarce o małych oczkach zetrzeć cebulę.

Zdjęcie nr6- kolendra

Jeżeli ktoś nie ma moździerza a kupił kolendrę w ziarenkach to proponuję wrzucić łyżeczkę kolendry do woreczka śniadaniowego.

Zdjęcie nr7- rozdrobniona kolendra

Położyć woreczek na desce i uderzać w niego drugą deską. W ten sposób kolendra ładnie nam nie pokruszy. Wystarczy później wysypać wszystko z woreczka do mięsa.

Zdjęcie nr8- mięso w przyprawach

Odcisnąć delikatnie bułkę z nadmiaru mleka i dodać do mięsa. Następnie dodać dwa jajka. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Zdjęcie nr9 – wyrabianie mięsa

Następnie dokładnie wyrobić rękoma. Gdy masa okazała się zbyt rzadka, to można dodać tartej bułki. Mięso może lepić się do rąk, ale powinno dać się formować kulki.

Zdjęcie nr10- klopsiki

Aby pulpety nie kleiło się do rąk można przesypywać je tartą bułką lub formować kulki wilgotnymi dłońmi. Ja jednak polecam tartą bułkę. Formować małe pulpeciki. Aby były mniej więcej równej wielkości proponuję odmierzać porcje małą łyżeczką. Proponuję robić niewielkie kuleczki, aby po usmażeniu nie były surowe w środku. Nie należy zbytnio przejmować się kształtem, ponieważ zaraz przed wrzuceniem klopsów na patelnie można go jeszcze poprawić.

Zdjęcie nr11- patelnia

Na rozgrzaną patelnie wlać olej. Poczekać aż nabierze temperatury.

Zdjęcie nr12- klopsy na patelni

Na rozgrzany tłuszcz wrzucać klopsy. Obsmażać ze wszystkich stron na złoty kolor.

Zdjęcie nr13-klopsiki na ręczniku papierowy

W celu odsączenia nadmiaru tłuszczu po smażeniu polecam przełożyć je na papierowy ręcznik położony na talerzu. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki. Mi wyszło ok. 40 sztuk.

Zdjęcie nr14- gotowe pulpeciki szwedzkie

Po usmażeniu i odsączeniu nadmiaru oleju klopsiki można wyłożyć na talerz wyłożony sałatą.

Zdjęcie nr 15- składniki na sos śmietanowo- koperkowy

  • śmietana,
  • koperek,
  • cebula,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz.

Zdjęcie nr16- zeszklenie cebuli

Tłuszcz pozostały po klopsikach odlać na garnka. A następnie zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę. Cebula będzie miała ciemny kolor ale to przez tłuszcz ze smażenia mięsa. Nie należy się tym przejmować, ponieważ po dodaniu wody będzie miała normalny kolor.

Zdjęcie nr17- zalanie wrzątkiem

Kiedy cebula będzie robić się przeźroczysta należy zalać wszystko gorącą przegotowaną wodą. Ilość wody zależy od ilości sosu jaką chcemy otrzymać. Następnie wszystko zagotować. Przygotować sobie 2 łyżki mąki i pół słoiczka zimnej nieprzegotowanej wody. Dokładnie wymieszać mąkę w wodzie. Po zagotowaniu wlać powoli wodę z mąką i mieszać, aby nie powstały grudki. Wlać tyle, żeby sos zrobił się gęsty. W razie potrzeby czynność powtórzyć.

Zdjęcie nr18- sos

Na koniec wlać śmietanę 12 % i doprawić do smaku koperkiem solą i pieprzem.  Można dodać ewentualnie kostkę rosołową.

O czym należy pamiętać!!!

– często przerzucać klopsiki, aby się nie przypaliły,

– nie przypalić cebuli, bo sos będzie gorzkawy,

– nie dodawać zbyt dużo śmietany, aby sos nie był ciężkostrawny.

 

Zobacz podobne przepisy

  • Babka łaciata Dziś przedstawiam Wam przepis na babkę łaciatą.  Jeżeli nie dodamy kakaa do połowy ciasta, będziemy mieli przepis na babkę piaskową. Jest to ulubione ciasto mojej siostry. Zawsze uważałam, […]
  • Sos pomidorowy do spaghetti Sos pomidorowy to klasyczny dodatek do makaronu. Bardzo prosty w przyrządzeniu. Zajmuje mało czasu, więc nadaje się na szybki obiad czy też kolację. Sosik bardzo smaczny. Często gości na […]
  • Pieczony kurczak w całości z ziemniakami Potrawa jest dość czasochłonna, ale wydaje mi się, że warto ją zrobić, tym bardziej, że opisuję wszystko krok po kroku i nie powinna sprawić trudności :). Teraz już coraz rzadziej gości na […]
  • Ciasto czekoladowe Zawsze chciałam zrobić ciasto czekoladowe. Co prawda sprawiło mi trochę trudności, jednak smak wart jest wysiłku :). Z wszystkimi wpadkami można sobie poradzić. Proszę czytać wskazówki, […]
  • Sernik z serków homogenizowanych Mokry i kremowy sernik- wszystko się zgadza :). Jest jednak kilka rzeczy które chciałabym opisać. Sernik zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepły ma konsystencje bardziej jak ptasie mleczko niż […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Babka łaciata Dziś przedstawiam Wam przepis na babkę łaciatą.  Jeżeli nie dodamy kakaa do połowy ciasta, będziemy mieli przepis na babkę piaskową. Jest to ulubione ciasto mojej siostry. Zawsze uważałam, […]
  • Sos pomidorowy do spaghetti Sos pomidorowy to klasyczny dodatek do makaronu. Bardzo prosty w przyrządzeniu. Zajmuje mało czasu, więc nadaje się na szybki obiad czy też kolację. Sosik bardzo smaczny. Często gości na […]
  • Pieczony kurczak w całości z ziemniakami Potrawa jest dość czasochłonna, ale wydaje mi się, że warto ją zrobić, tym bardziej, że opisuję wszystko krok po kroku i nie powinna sprawić trudności :). Teraz już coraz rzadziej gości na […]
  • Ciasto czekoladowe Zawsze chciałam zrobić ciasto czekoladowe. Co prawda sprawiło mi trochę trudności, jednak smak wart jest wysiłku :). Z wszystkimi wpadkami można sobie poradzić. Proszę czytać wskazówki, […]
  • Sernik z serków homogenizowanych Mokry i kremowy sernik- wszystko się zgadza :). Jest jednak kilka rzeczy które chciałabym opisać. Sernik zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepły ma konsystencje bardziej jak ptasie mleczko niż […]


Dodaj komentarz