Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Makowiec na kruchym cieście

Opublikowany: 23 Grudzień, 2011 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (29 głosów, średnia: 2,97 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Podziel się przepisem ze znajomymi

Bardzo fajny przepis i szybki przepis na makowca na kruchym cieście. Najlepiej lubi go robić moja babcia. Ciasto zawsze „wychodzi”. Polecam wszystkim ten placek :) .

 

 

 

 

 

Łączny czas pieczenia- ok 65 min

Czas przygotowania- 45 min

Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie)- ok. 110 min

Koszt składników- ok.  ?? zł

Wielkość blachy- 40×24 cm

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • mikser,
  • maszynka do mielenia,
  • wałek do ciasta,
  • dodatkowe naczynie do składników u mnie miarka, bo wygodna w użyciu,
  • miska.

Na początku trochę przygotowań…

Przygotowanie nie jest skomplikowane i samo mieszanie wszystkiego zajmuje mało czasu, dlatego łatwo tutaj o czymś zapomnieć. Proponuję przygotować sobie wszystkie potrzebne składniki w jednym miejscu. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Zawsze przed przygotowaniem czegokolwiek z jajek najpierw przelewam je wrzątkiem, aby zabić wszelkie bakterie, które mogą się znajdować na skorupkach. W pierwszej kolejności należy zmielić mak.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 350 g + 2 łyżki mąki tortowej,
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g = ok. 1,5 szklanki  cukru,
  • 180 g masła,
  • 5 jajek,
  • 0,5 kg=4 szklanki maku,
  • 125 g masła roślinnego,
  • pół olejku migdałowego,
  • ewentualnie rodzynki wcześniej sparzone.

Zdjęcie nr2- składniki na masę makową

  • 0,5 kg= 4 szklanki maku,
  • 125 g masła roślinnego,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół olejku migdałowego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • ewentualnie rodzynki wcześniej sparzone.

Zdjęcie nr3- gotowanie maku

Dzień przed robieniem makowca zalać 0,5 kg maku wrzątkiem. Gotować 3 razy po 10 min w odstępach  godzinnych. Następnie zostawić go w wodzie, w której się gotował, na noc, aby napęczniał.

Zdjęcie nr4- mak na durszlaku

Następnego dnia rano przecedzić na sitku o drobnych oczkach. Poczekać aż ocieknie z wody.

Zdjęcie nr5- roztapianie masła roślinnego

Kiedy mak ocieka na durszlaku można zająć się roztopieniem masła roślinnego. Trzeba bowiem czasu, aby troszkę ostygło.

Zdjęcie nr6- mielenie maku

Mak zmielić w maszynce do mięsa.

Zdjęcie nr7- doprawianie maku

Ciepły tłuszcz wlać do zmielonego maku. Następnie dodać pół dużego olejku migdałowego, 2 jajka i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać łyżką.

Zdjęcie nr8- gotowa masa

Masa powinna lepić się do siebie jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr9– składniki na spód

  • 350 g mąki tortowej,
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g = ok. 0,5 szklanki  cukru,
  • 180 g masła,
  • 1 jajko + 2 żółtka.

Zdjęcia nr10- wszystkie składniki w misce

Do większej miski wsypujemy mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i jajko. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do masy. Białka można wyrzucić. Wszystko łączymy ze sobą, aby powstała jednolita masa. Zagniatamy ciasto dość szybko, bo kruche ciasto nie lubi zbyt długiego i dokładnego wyrabiania.

Takie ciasto można zrobić wcześniej i wstawić do lodówki. Mi wyrobienie ciasta zajmuje ok. 5 min i zawsze robie wszystko na chwile przed włożeniem do piekarnika.

Zdjęcie nr11- kula z ciasta kruchego

Tak powinno wyglądać wyrobione ciasto.

Cukier nie ma być rozpuszczony. Gdyby ciasto się kleiło do rąk, to proszę dodać więcej mąki.

Zdjęcie nr12- rozwałkowane ciasto na blasze

Następnie wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką blaszki (można położyć blachę na rozwałkowane ciasto i wykroić nożem potrzebną wielkość ciasta, następnie przy pomocy wałka do ciasta delikatnie przełożyć je do formy ). Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na ok. 15 min. Piekarnik nie musi być koniecznie nagrzany, ale wtedy czas pieczenia odpowiednio wydłuży się. Każdy piekarnik jest inny, więc należy obserwować ciasto, powinno mieć złocisty kolor, lekko przypieczony (będzie widać na następnym zdjęciu).

Zdjęcie nr13- podpieczony spód

Po 15 min zmniejszyć temperaturę pieca do 170 stopni oraz wyjąc podpieczony spód. Powinien mieć złocisty kolor jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr14- masa makowa na spodzie

przełożyć masę makową na podpieczony spód.

Zdjęcie nr15- rozwałkowane ciasto

Pozostałą część ciasta rozwałkować jak na zdjęciu. Wyciąć paski grubości 1,5 cm. Ja używałam takiego specjalnego nożyka do krojenia ciasta..

Zdjęcie nr16-paski na masie makowej

Wycięte paseczki w miarę równo położyć na masie makowej.

Zdjęcie nr17- upieczone ciasto

Po zarumienieniu się wierzchu ciasta tj. po ok. 50 min. Pieczenia wyciągnąć ciasto.

Zdjęcie nr18- polukrowany placek

Najlepiej jeszcze ciepły makowiec udekorować lukrem.

Zdjęcie nr19- na talerzyku

Makowiec na kruchym cieście jest równe i ładnie się prezentuje.







Zobacz inne przepisy

  • Sałatka śledziowa
    Jak co roku na święta postanowiłam zrobić sałatkę śledziową zwaną również sałatką pod pierzynką :).  Gorąco polecam przepis, ponieważ jest szybki i bardzo prosty. Myślę, ze dość efektowny biorąc pod p...
  • Kurczak pieczony w rękawie
    Kurczak pieczony :)- kurczaka pod każdą postacią jada się u nas w domu. To najpopularniejsze z mięs. Zawsze gości u nas w niedziele na stole. Kurczak pieczony w rękawie to miła odmiana. Zazwyczaj robi...
  • Sos pomidorowy do spaghetti
    Sos pomidorowy to klasyczny dodatek do makaronu. Bardzo prosty w przyrządzeniu. Zajmuje mało czasu, więc nadaje się na szybki obiad czy też kolację. Sosik bardzo smaczny. Często gości na naszym stole....
  • Kurczak z sosem brokułowym
    Sos brokułowy jest bardzo zdrowy. Lubię go robić, bo szybko można go przyrządzić i zawiera dużo witamin :). Polecam sosik każdemu.             Cz...
  • Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw
    Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw doskonale sprawdzają się w połączeniu z ziemniakami jak i makaronem. Oczywiście świeże pomidory można zastąpić takimi z puszki, a świeżą włoszczyznę- mrożoną, jedna...

Dodaj komentarz