Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Czekoladowe kulki

Opublikowany: 7 lipca, 2011 przez admin 2 komentarze
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Przepyszne czekoladowe kuleczki. Przepis dostałam od mamy. To taki smak z dzieciństwa. Całkiem niedawno sobie o nim przypomniałam. Kuleczki może nie wyglądają, ale smakują extra :). Polecam przepis, bo jest prosty szybki i można wszystko zjeść zaraz po zrobieniu. Z podanej ilości składników można zrobić ok. 45 kulek. Są bardzo syte, 3-4 kulkami można się najeść. Gorąco polecam przepis 🙂

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 30 min

Czas pieczenia  – bez pieczenia

Ilość – ok. 45 sztuk

Koszt całości- 12,50 zł

Koszt na 1 os- 0,80 gr.

Potrzebne narzędzia kuchenne

  • maszynka do mięsa,
  • miska.

Kilka słów na początek…

Wcześniej można zmielić herbatniki w maszynce do mięsa, ale to jest niekonieczne, bo zajmuje to w miarę mało czasu. Oczywiście masło powinno mieć temperaturę pokojową.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 500 g herbatników,
  • ok. 0,5 szklanki cukru pudru,
  • ok. 250 g masła,
  • 2-3 łyżki kakao

Zdjęcie nr2- herbatniki z masłem

 Zmielone herbatniki łączyć z masłem. Kawałkami dodawać masło i wyrabiać na jednolitą masę. Może nie będzie trzeba zużyć całego masła.

Zdjęcie nr3- ciasto z herbatników

Należy zużyć go jak najmniej, ale masa musi tworzyć zwięzłą kulę jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr4-słodkie ciasto herbatnikowe z kakaem

Do masy dodawać kakao i cukier puder. Co jakiś czas radzę smakować, należy dostosować ilość składników do własnego smaku.

Zdjęcie nr5-kulki

Po wyrobieniu masy należy formować kulki  o średnicy ok. 2 cm.

O czym należy pamiętać!!!

– masło powinno mieć temperaturę pokojową.

 

 

 

Zobacz podobne przepisy

  • Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
  • Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest […]
  • Jaja faszerowane Jaja faszerowane 🙂 Przestawiam tu przepisy na trzy różne farsze do jajek.  Tą potrawę zrobiłam na Wielkanoc. Oczywiście można ją zrobić na jakieś inne okazje, uroczystości. Jaja jak to […]
  • Biszkoptowe zajączki Biszkoptowe zajączki- hmm pomysł powstał, kiedy mama kupiła mi formę "zajączkową". Oczywiście można użyć jakiejkolwiek formy do pieczenia. Sama nie wiedziałam jak to wszystko wyjdzie, ale […]
  • Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
  • Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest […]
  • Jaja faszerowane Jaja faszerowane :) Przestawiam tu przepisy na trzy różne farsze do jajek.  Tą potrawę zrobiłam na Wielkanoc. Oczywiście można ją zrobić na jakieś inne okazje, uroczystości. Jaja jak to […]
  • Biszkoptowe zajączki Biszkoptowe zajączki- hmm pomysł powstał, kiedy mama kupiła mi formę "zajączkową". Oczywiście można użyć jakiejkolwiek formy do pieczenia. Sama nie wiedziałam jak to wszystko wyjdzie, ale […]
  • Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]


2 komentarze

  1. Wiola pisze:

    Moja mama dodaje do środka jeszcze namoczone rodzynki i drobno posiekane orzechy i obtacza gotowe kulki w wiórkach kokosowych. Pycha polecam

  2. es pisze:

    niezłe, zaraz zrobię 🙂



Dodaj komentarz