Przepyszne czekoladowe kuleczki. Przepis dostałam od mamy. To taki smak z dzieciństwa. Całkiem niedawno sobie o nim przypomniałam. Kuleczki może nie wyglądają, ale smakują extra :). Polecam przepis, bo jest prosty szybki i można wszystko zjeść zaraz po zrobieniu. Z podanej ilości składników można zrobić ok. 45 kulek. Są bardzo syte, 3-4 kulkami można się najeść. Gorąco polecam przepis 🙂
Czas przygotowania- ok. 30 min
Czas pieczenia – bez pieczenia
Ilość – ok. 45 sztuk
Koszt całości- 12,50 zł
Koszt na 1 os- 0,80 gr.
Potrzebne narzędzia kuchenne
- maszynka do mięsa,
- miska.
Kilka słów na początek…
Wcześniej można zmielić herbatniki w maszynce do mięsa, ale to jest niekonieczne, bo zajmuje to w miarę mało czasu. Oczywiście masło powinno mieć temperaturę pokojową.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
- 500 g herbatników,
- ok. 0,5 szklanki cukru pudru,
- ok. 250 g masła,
- 2-3 łyżki kakao
Zdjęcie nr2- herbatniki z masłem
Zmielone herbatniki łączyć z masłem. Kawałkami dodawać masło i wyrabiać na jednolitą masę. Może nie będzie trzeba zużyć całego masła.
Zdjęcie nr3- ciasto z herbatników
Należy zużyć go jak najmniej, ale masa musi tworzyć zwięzłą kulę jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr4-słodkie ciasto herbatnikowe z kakaem
Do masy dodawać kakao i cukier puder. Co jakiś czas radzę smakować, należy dostosować ilość składników do własnego smaku.
Zdjęcie nr5-kulki
Po wyrobieniu masy należy formować kulki o średnicy ok. 2 cm.
O czym należy pamiętać!!!
– masło powinno mieć temperaturę pokojową.
Zobacz podobne przepisy
- Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
- Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest […]
- Jaja faszerowane Jaja faszerowane 🙂 Przestawiam tu przepisy na trzy różne farsze do jajek. Tą potrawę zrobiłam na Wielkanoc. Oczywiście można ją zrobić na jakieś inne okazje, uroczystości. Jaja jak to […]
- Biszkoptowe zajączki Biszkoptowe zajączki- hmm pomysł powstał, kiedy mama kupiła mi formę "zajączkową". Oczywiście można użyć jakiejkolwiek formy do pieczenia. Sama nie wiedziałam jak to wszystko wyjdzie, ale […]
- Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]
Zobacz podobne przepisy
- Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
- Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest […]
- Jaja faszerowane Jaja faszerowane :) Przestawiam tu przepisy na trzy różne farsze do jajek. Tą potrawę zrobiłam na Wielkanoc. Oczywiście można ją zrobić na jakieś inne okazje, uroczystości. Jaja jak to […]
- Biszkoptowe zajączki Biszkoptowe zajączki- hmm pomysł powstał, kiedy mama kupiła mi formę "zajączkową". Oczywiście można użyć jakiejkolwiek formy do pieczenia. Sama nie wiedziałam jak to wszystko wyjdzie, ale […]
- Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]
Moja mama dodaje do środka jeszcze namoczone rodzynki i drobno posiekane orzechy i obtacza gotowe kulki w wiórkach kokosowych. Pycha polecam
niezłe, zaraz zrobię 🙂