Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Czekoladowe kulki

Opublikowany: 7 lipca, 2011 przez admin 2 komentarze
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Przepyszne czekoladowe kuleczki. Przepis dostałam od mamy. To taki smak z dzieciństwa. Całkiem niedawno sobie o nim przypomniałam. Kuleczki może nie wyglądają, ale smakują extra :). Polecam przepis, bo jest prosty szybki i można wszystko zjeść zaraz po zrobieniu. Z podanej ilości składników można zrobić ok. 45 kulek. Są bardzo syte, 3-4 kulkami można się najeść. Gorąco polecam przepis 🙂

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 30 min

Czas pieczenia  – bez pieczenia

Ilość – ok. 45 sztuk

Koszt całości- 12,50 zł

Koszt na 1 os- 0,80 gr.

Potrzebne narzędzia kuchenne

  • maszynka do mięsa,
  • miska.

Kilka słów na początek…

Wcześniej można zmielić herbatniki w maszynce do mięsa, ale to jest niekonieczne, bo zajmuje to w miarę mało czasu. Oczywiście masło powinno mieć temperaturę pokojową.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 500 g herbatników,
  • ok. 0,5 szklanki cukru pudru,
  • ok. 250 g masła,
  • 2-3 łyżki kakao

Zdjęcie nr2- herbatniki z masłem

 Zmielone herbatniki łączyć z masłem. Kawałkami dodawać masło i wyrabiać na jednolitą masę. Może nie będzie trzeba zużyć całego masła.

Zdjęcie nr3- ciasto z herbatników

Należy zużyć go jak najmniej, ale masa musi tworzyć zwięzłą kulę jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr4-słodkie ciasto herbatnikowe z kakaem

Do masy dodawać kakao i cukier puder. Co jakiś czas radzę smakować, należy dostosować ilość składników do własnego smaku.

Zdjęcie nr5-kulki

Po wyrobieniu masy należy formować kulki  o średnicy ok. 2 cm.

O czym należy pamiętać!!!

– masło powinno mieć temperaturę pokojową.

 

 

 

Zobacz podobne przepisy

  • Królewiec Królewiec- ulubione ciasto mojej babci. Właśnie u niej pierwszy raz je jadłam. Lubię ciasta tzw. przekładańce. Placek niby nie jest skomplikowany, ale troszkę wprawy trzeba mieć, żeby […]
  • Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest […]
  • Kurczak z grilla (ostra marynata) Wszyscy uwielbiamy spotykać się ze znajomymi. A najlepiej robić to na świeżym powietrzu przy grillu :). Zazwyczaj grillujemy kiełbaski czy pieczywo. Czasem warto  jednak troszkę się […]
  • Karpatka Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast :). Rzeczywiście troszkę czasu potrzeba, aby ją przygotować, ale na prawdę warto to zrobić choć raz. Bardzo polecam to ciasto […]
  • Szarlotka na kruchym cieście Najlepsze ciasta robi się ze świeżych owoców, a że mamy teraz duży wybór świeżych jabłek to dziś postanowiłam podzielić się przepisem na jabłecznik na kruchym cieście :). Moim domownikom […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Królewiec Królewiec- ulubione ciasto mojej babci. Właśnie u niej pierwszy raz je jadłam. Lubię ciasta tzw. przekładańce. Placek niby nie jest skomplikowany, ale troszkę wprawy trzeba mieć, żeby […]
  • Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest […]
  • Kurczak z grilla (ostra marynata) Wszyscy uwielbiamy spotykać się ze znajomymi. A najlepiej robić to na świeżym powietrzu przy grillu :). Zazwyczaj grillujemy kiełbaski czy pieczywo. Czasem warto  jednak troszkę się […]
  • Karpatka Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast :). Rzeczywiście troszkę czasu potrzeba, aby ją przygotować, ale na prawdę warto to zrobić choć raz. Bardzo polecam to ciasto […]
  • Szarlotka na kruchym cieście Najlepsze ciasta robi się ze świeżych owoców, a że mamy teraz duży wybór świeżych jabłek to dziś postanowiłam podzielić się przepisem na jabłecznik na kruchym cieście :). Moim domownikom […]


2 komentarze

  1. Wiola pisze:

    Moja mama dodaje do środka jeszcze namoczone rodzynki i drobno posiekane orzechy i obtacza gotowe kulki w wiórkach kokosowych. Pycha polecam

  2. es pisze:

    niezłe, zaraz zrobię 🙂



Dodaj komentarz