Przepyszne czekoladowe kuleczki. Przepis dostałam od mamy. To taki smak z dzieciństwa. Całkiem niedawno sobie o nim przypomniałam. Kuleczki może nie wyglądają, ale smakują extra :). Polecam przepis, bo jest prosty szybki i można wszystko zjeść zaraz po zrobieniu. Z podanej ilości składników można zrobić ok. 45 kulek. Są bardzo syte, 3-4 kulkami można się najeść. Gorąco polecam przepis 🙂
Czas przygotowania- ok. 30 min
Czas pieczenia – bez pieczenia
Ilość – ok. 45 sztuk
Koszt całości- 12,50 zł
Koszt na 1 os- 0,80 gr.
Potrzebne narzędzia kuchenne
- maszynka do mięsa,
- miska.
Kilka słów na początek…
Wcześniej można zmielić herbatniki w maszynce do mięsa, ale to jest niekonieczne, bo zajmuje to w miarę mało czasu. Oczywiście masło powinno mieć temperaturę pokojową.
Zdjęcie nr1- wszystkie składniki
500 g herbatników,
- ok. 0,5 szklanki cukru pudru,
- ok. 250 g masła,
- 2-3 łyżki kakao
Zdjęcie nr2- herbatniki z masłem
Zmielone herbatniki łączyć z masłem. Kawałkami dodawać masło i wyrabiać na jednolitą masę. Może nie będzie trzeba zużyć całego masła.
Zdjęcie nr3- ciasto z herbatników
Należy zużyć go jak najmniej, ale masa musi tworzyć zwięzłą kulę jak na zdjęciu.
Zdjęcie nr4-słodkie ciasto herbatnikowe z kakaem
Do masy dodawać kakao i cukier puder. Co jakiś czas radzę smakować, należy dostosować ilość składników do własnego smaku.
Zdjęcie nr5-kulki
Po wyrobieniu masy należy formować kulki o średnicy ok. 2 cm.
O czym należy pamiętać!!!
– masło powinno mieć temperaturę pokojową.
Zobacz podobne przepisy
- Sałatka z fetą Sałatka z fetą :)- jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść i jeść :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Czas […]
- Sernik z rosą Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem […]
- Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
- Sernik królewski Sernik królewski to prosty w wykonaniu placek w dodatku przedstawiony przez mnie krok po kroku. Pyszne ciasto wykonane na kruchym spodzie. Masa jest dość mokra, taka jaką lubię w […]
- Sos koperkowy Sosik śmietanowo koperkowy jest bardzo prosty i tani :). Zamiast koperku można użyć pietruszki czy jakiejś innej mieszanki ziół np. do sałatek. Radzę poeksperymentować […]
Zobacz podobne przepisy
- Sałatka z fetą Sałatka z fetą :)- jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść i jeść :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Czas […]
- Sernik z rosą Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem […]
- Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
- Sernik królewski Sernik królewski to prosty w wykonaniu placek w dodatku przedstawiony przez mnie krok po kroku. Pyszne ciasto wykonane na kruchym spodzie. Masa jest dość mokra, taka jaką lubię w […]
- Sos koperkowy Sosik śmietanowo koperkowy jest bardzo prosty i tani :). Zamiast koperku można użyć pietruszki czy jakiejś innej mieszanki ziół np. do sałatek. Radzę poeksperymentować […]
Moja mama dodaje do środka jeszcze namoczone rodzynki i drobno posiekane orzechy i obtacza gotowe kulki w wiórkach kokosowych. Pycha polecam
niezłe, zaraz zrobię 🙂