Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Czekoladowe kulki

Opublikowany: 7 lipca, 2011 przez admin 2 komentarze
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Przepyszne czekoladowe kuleczki. Przepis dostałam od mamy. To taki smak z dzieciństwa. Całkiem niedawno sobie o nim przypomniałam. Kuleczki może nie wyglądają, ale smakują extra :). Polecam przepis, bo jest prosty szybki i można wszystko zjeść zaraz po zrobieniu. Z podanej ilości składników można zrobić ok. 45 kulek. Są bardzo syte, 3-4 kulkami można się najeść. Gorąco polecam przepis 🙂

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 30 min

Czas pieczenia  – bez pieczenia

Ilość – ok. 45 sztuk

Koszt całości- 12,50 zł

Koszt na 1 os- 0,80 gr.

Potrzebne narzędzia kuchenne

  • maszynka do mięsa,
  • miska.

Kilka słów na początek…

Wcześniej można zmielić herbatniki w maszynce do mięsa, ale to jest niekonieczne, bo zajmuje to w miarę mało czasu. Oczywiście masło powinno mieć temperaturę pokojową.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 500 g herbatników,
  • ok. 0,5 szklanki cukru pudru,
  • ok. 250 g masła,
  • 2-3 łyżki kakao

Zdjęcie nr2- herbatniki z masłem

 Zmielone herbatniki łączyć z masłem. Kawałkami dodawać masło i wyrabiać na jednolitą masę. Może nie będzie trzeba zużyć całego masła.

Zdjęcie nr3- ciasto z herbatników

Należy zużyć go jak najmniej, ale masa musi tworzyć zwięzłą kulę jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr4-słodkie ciasto herbatnikowe z kakaem

Do masy dodawać kakao i cukier puder. Co jakiś czas radzę smakować, należy dostosować ilość składników do własnego smaku.

Zdjęcie nr5-kulki

Po wyrobieniu masy należy formować kulki  o średnicy ok. 2 cm.

O czym należy pamiętać!!!

– masło powinno mieć temperaturę pokojową.

 

 

 

Zobacz podobne przepisy

  • Nuggetsy- śmiechowe kurczaki 🙂 Pyszne nuggetsy :)- zawsze idą w pierwszej kolejności na każdej imprezie. Polecam z sosem czosnkowym na zimno i na […]
  • Pleśniak Pleśniak to ciasto, które wymaga troszkę pracy, ale efekt jest piorunujący :). Na prawdę gorąco polecam ten placek wszystkim :).  Warto choć raz je wykonać, mogę się założyć, że to nie […]
  • Sos pomidorowy do spaghetti Sos pomidorowy to klasyczny dodatek do makaronu. Bardzo prosty w przyrządzeniu. Zajmuje mało czasu, więc nadaje się na szybki obiad czy też kolację. Sosik bardzo smaczny. Często gości na […]
  • Domowa pizza z pieczarkami Pizza domowa z pieczarkami na cienkim cieście. Ulubione danie mojej rodzinki :). Dużo razy musiałam zrobić pizze, aby wyszła mi taka jak być powinna :). Próbowałam wielu przepisów. […]
  • Makowiec zawijany Makowiec zawijany- fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).             Czas przygotowania- ok. […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Nuggetsy- śmiechowe kurczaki :) Pyszne nuggetsy :)- zawsze idą w pierwszej kolejności na każdej imprezie. Polecam z sosem czosnkowym na zimno i na […]
  • Pleśniak Pleśniak to ciasto, które wymaga troszkę pracy, ale efekt jest piorunujący :). Na prawdę gorąco polecam ten placek wszystkim :).  Warto choć raz je wykonać, mogę się założyć, że to nie […]
  • Sos pomidorowy do spaghetti Sos pomidorowy to klasyczny dodatek do makaronu. Bardzo prosty w przyrządzeniu. Zajmuje mało czasu, więc nadaje się na szybki obiad czy też kolację. Sosik bardzo smaczny. Często gości na […]
  • Domowa pizza z pieczarkami Pizza domowa z pieczarkami na cienkim cieście. Ulubione danie mojej rodzinki :). Dużo razy musiałam zrobić pizze, aby wyszła mi taka jak być powinna :). Próbowałam wielu przepisów. […]
  • Makowiec zawijany Makowiec zawijany- fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).             Czas przygotowania- ok. […]


2 komentarze

  1. Wiola pisze:

    Moja mama dodaje do środka jeszcze namoczone rodzynki i drobno posiekane orzechy i obtacza gotowe kulki w wiórkach kokosowych. Pycha polecam

  2. es pisze:

    niezłe, zaraz zrobię 🙂



Dodaj komentarz