Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Sernik z serków homogenizowanych

Opublikowany: 14 listopada, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Mokry i kremowy sernik- wszystko się zgadza :). Jest jednak kilka rzeczy które chciałabym opisać. Sernik zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepły ma konsystencje bardziej jak ptasie mleczko niż sernik, nie należy się tym przejmować :). Najlepiej smakuje i łatwiej się go kroi, gdy placek jest mocno schłodzony. Jako że sernik jest bardzo mokry, to po posypaniu go cukrem pudrem zaraz robi się lukier :). Dlatego radzę jednak zrobić lukier, bo na pewno ciasto będzie się lepiej prezentować. Serniczek mimo, że podczas przyrządzania- masy wydaje się dużo, to po upieczeniu jest niski na blaszkę 33×22 ma ok 1,5-2 cm. Jeżeli zdecydują się Państwo wybrać mniejszą blaszkę lub np. podwoić składniki proszę również pamiętać o jednoczesnym wydłużeniu czasu pieczenia :). Sernik jest naprawdę bardzo dobry, dlatego gorąco go polecam :).

 

Czas przygotowania- ok. 25 min

Czas pieczenia- ok. 60  min

Koszt całej potrawy-ok. 20 zł

Wielkość blachy- 33×22 cm

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • Blacha 33×22 cm.

Kilka praktycznych rad na początek…

Serniczek jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Szybciej należy tylko ugotować w łupinkach ziemniaki i wystudzić je.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 1 kg serków homogenizowanych o smaku waniliowym,
  • 2-3 ugotowane i przetarte ziemniaki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 200 g roztopionego masła,
  • 7 żółtek + 7 białek jaj,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • torebka cukru waniliowego.

Zdjęcie nr2- masło

Do rondelka wrzucamy masło i roztapiamy je na małym ogniu. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Zdjęcie nr3- składniki na pianę

  • 7 mocno schłodzonych białek,
  • 1/3 szklanki cukru.

Zdjęcie nr4- białka w misce

Do suchej miski wlewamy wcześniej schłodzone w lodówce białka i ubijamy je na sztywno, utrwalając cukrem.

Zdjęcie nr5- ubite białka

Białka powinny być lśniące i sztywne jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr6- składniki w misce

Serki, ziemniaki starte na tarce o małych oczkach, proszek budyniowy, lekko ostudzone masło, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia należy teraz wrzucić do większej miski.

Zdjęcie nr7- miksowanie składników

Wszystkie składniki na masę serową (oczywiście oprócz białek) miksujemy ok. 5 min.

Zdjęcie nr8- łączenie białek i masy

W tym momencie stopniowo dodajemy ubite białka do masy serowej.

Zdjęcie nr9- jednolita masa serowa

Białka z masą serową mieszamy delikatnie ale dokładnie, aby była jednolita konsystencja, tak jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr10- forma

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Blaszkę u mnie wymiary 22×33 cm wysmarować dokładnie masłem, obsypać mąką lub bułką tartą.

Zdjęcie nr11- do piekarnika

Wlać masę i wstawić do piekarnika na ok. 60 minut aż zbrązowieje.

Zdjęcie nr12- z piekarnika

Serniczek jest dobry kiedy zbrązowieje i popęka, jak na zdjęciu. Wtedy wiadomo, że się dopiekł :).

Zdjęcie nr13- do lodówki

Piekarnik wyłączyć, sernik zostawić aż troszkę wystygnie w środku. Przed podaniem zalecam włożyć ciasto na 2 godziny do lodówki. Ja już w tym momencie udekorował serniczek posypką (bo już próbowałam wypieku :)), ale zaleca się zrobić to później, bo gdy sernik będzie schładzał się w lodówce- roztopi cukier puder, gdyż jest bardzo wilgotny.

Zdjęcie nr14- z cukrem pudrem

Ja posypałam serniczek cukrem pudrem, bo miałam mało czasu, ale radzę polać je lukrem, wtedy będzie pewno lepiej się prezentował :). Danie gotowe- Smacznego :).

Zobacz podobne przepisy

  • Pleśniak Pleśniak to ciasto, które wymaga troszkę pracy, ale efekt jest piorunujący :). Na prawdę gorąco polecam ten placek wszystkim :).  Warto choć raz je wykonać, mogę się założyć, że to nie […]
  • Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
  • Stefanka Stefanka- ciasto o zabawnej nazwie jak dla mnie :). Szczerze mówiąc postanowiłam je zrobić, bo miałam nadmiar miodu i kaszy manny :). Przyznam się, że nie lubię kaszy. Mimo wszystko […]
  • Kurczak z grilla (ostra marynata) Wszyscy uwielbiamy spotykać się ze znajomymi. A najlepiej robić to na świeżym powietrzu przy grillu :). Zazwyczaj grillujemy kiełbaski czy pieczywo. Czasem warto  jednak troszkę się […]
  • Karpatka Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast :). Rzeczywiście troszkę czasu potrzeba, aby ją przygotować, ale na prawdę warto to zrobić choć raz. Bardzo polecam to ciasto […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Pleśniak Pleśniak to ciasto, które wymaga troszkę pracy, ale efekt jest piorunujący :). Na prawdę gorąco polecam ten placek wszystkim :).  Warto choć raz je wykonać, mogę się założyć, że to nie […]
  • Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
  • Stefanka Stefanka- ciasto o zabawnej nazwie jak dla mnie :). Szczerze mówiąc postanowiłam je zrobić, bo miałam nadmiar miodu i kaszy manny :). Przyznam się, że nie lubię kaszy. Mimo wszystko […]
  • Kurczak z grilla (ostra marynata) Wszyscy uwielbiamy spotykać się ze znajomymi. A najlepiej robić to na świeżym powietrzu przy grillu :). Zazwyczaj grillujemy kiełbaski czy pieczywo. Czasem warto  jednak troszkę się […]
  • Karpatka Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast :). Rzeczywiście troszkę czasu potrzeba, aby ją przygotować, ale na prawdę warto to zrobić choć raz. Bardzo polecam to ciasto […]


Dodaj komentarz