Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Sernik z rosą

Opublikowany: 10 Grudzień, 2011 przez admin 24 komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (36 głosów, średnia: 4,06 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Podziel się przepisem ze znajomymi

Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem kropelki nie pojawiły się na moim serniku. Długo zastanawiałam się dlaczego. Szukałam w przepisach, co mogłam zrobić źle. Wydaje się, że liczba przepisów w internecie jest bardzo duża, ale żaden nie jest na prawdę dokładny. Szukałam informacji od czego zależy ilość i kolor kropelek. Odpowiedzi były różne. Że np. niby od ilości oleju. Co jest oczywiście nieprawdą. Tutaj znajdziecie bardzo dokładny i prosty przepis. Uwzględniłam wszystkie moje spostrzeżenia. Jeżeli coś jest jeszcze niejasne, proszę piszcie. W miarę możliwości będę starała się pomóc.

 

Podawany czas jest liczony po wcześniejszym przygotowaniu wszystkich składników oraz zmieleniu twarogu.

Łączny czas pieczenia- ok 80 min

Czas przygotowania- 45 min

Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie)- ok. 110 min, bo wykonujemy część czynności w czasie pieczenia.

Koszt składników- ok.  27,80 zł

Wielkość blachy- 40×24 cm

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • mikser,
  • maszynka do mielenia twarogu,
  • wałek do ciasta,
  • dodatkowe naczynie do składników u mnie miarka, bo wygodna w użyciu,
  • miska,
  • sitko (ja mam takie blaszane, widać na zdjęciu),
  • plastikowe zamykane naczynie do białek (niekoniecznie, bo można równie dobrze szklankę przykryć folią spożywczą).

Na początku trochę przygotowań…

Sernik z rosą jest zrobiony z dość dużej ilości składników. Przygotowanie nie jest skomplikowane i samo mieszanie wszystkiego zajmuje mało czasu, dlatego łatwo tutaj o czymś zapomnieć. Proponuję przygotować sobie wszystkie potrzebne składniki w jednym miejscu. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Zawsze przed przygotowaniem czegokolwiek z jajek najpierw przelewam je wrzątkiem, aby zabić wszelkie bakterie, które mogą się znajdować na skorupkach. W pierwszej kolejności należy zmielić ser dwa razy.

Zdjęcie nr1- Wszystkie składniki

  • 250 g mąki tortowej,
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 100 g masła,
  • 9 jajek,
  • 1-1,2  kg twarogu (tłusty lub półtłusty),
  • 3 szkl. mleka,
  • 0,5 szkl. oleju,
  • 1-1,5 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 2 łyżki margaryny,
  • 2 łyżki tartej bułki.
  • 1 aromat cytrynowy,
  • 1 szkl. cukru pudru ( lekko czubata),

Zdjęcia nr2- składniki na kruchy spód

  • 250 g mąki tortowej,
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g = ok. 0,5 szklanki  cukru,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko + 2 żółtka.

Zdjęcia nr3- wszystkie składniki na spód w misce

Do większej miski wsypujemy mąkę, masło, cukier proszek do pieczenia i jajko. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do masy. Białka w zamkniętym naczyniu natychmiast wstawiamy do lodówki, muszą mieć niską temperaturę, bo w przeciwnym wypadku się nie ubiją. Wszystko łączymy ze sobą, aby powstała jednolita masa. Zagniatamy ciasto dość szybko, bo kruche ciasto nie lubi zbyt długiego i dokładnego wyrabiania.

Takie ciasto kruche można zrobić wcześniej i wstawić do lodówki. Mi wyrobienie zajmuje ok. 5 min i zawsze robie wszystko na chwile przed włożeniem do piekarnika.

Zdjęcie nr4- kula z wyrobionego ciasta

Tak powinno wyglądać wyrobione ciasto. Cukier nie ma być rozpuszczony. Gdyby ciasto się kleiło do rąk, to proszę dodać więcej mąki.

Zdjęcie nr5- rozwałkowane ciasto na blaszce

Następnie wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką blaszki (można położyć blachę na rozwałkowane ciasto i wykroić nożem potrzebną wielkość ciasta, następnie przy pomocy wałka do ciasta delikatnie przełożyć je do formy ). Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na ok. 15 min. Piekarnik nie musi być koniecznie nagrzany, ale wtedy czas pieczenia odpowiednio wydłuży się. Każdy piekarnik jest inny, więc należy obserwować ciasto, powinno mieć złocisty kolor, lekko przypieczony (będzie widać na następnych zdjęciach).

Zdjęcie nr6- składniki na masę serową

  • 1-1,2  kg twarogu (tłusty lub półtłusty),
  • 1 szkl. cukru,
  • 3 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 1-1,5 budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 2 jajka + 4 żółtka,
  • aromat cytrynowy- duża buteleczka.

Zdjęcia nr7- wszystkie składniki w jednej misce

Zaraz po włożeniu spodu do piekarnika można zabrać się za przyrządzenie masy serowej. Twaróg zmielony 2 razy (to należy zrobić wcześniej, jeszcze przed wyrobieniem spodu) przekładamy do większego i dość wysokiego naczynia. Dodajemy cukier, mleko, olej budyń, jajka i aromat cytrynowy. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy żółtka do masy. Białka przelewamy do białek pozostałych po kruchym cieście, które robiliśmy wcześniej i ponownie wkładamy do lodówki (koniecznie!). Następnie wszystko dokładnie ubijamy mikserem około 5-10 min. Naczynie proponuję wziąć wysokie, żeby nie pochlapało nam całej kuchni. Masa powinna być rzadka.

W tym czasie spód powinien nam się  ładnie podpiec.

Wyciągnąć z piekarnika spód, nie wyłączając i nie zmieniając temperatury piekarnika.

Zdjęcie nr8- wylewanie sera na podpieczony spód

Tak przygotowaną masę serową wylać na spód. Jest rzadka, co widać na zdjęciu.

Zdjęcie nr9- ser na spodzie 

Przygotowaną blachę wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st. z wyłączaną opcją termoobiegu na 50-55 min.

Zdjęcie nr 10- białka i cukier puder

  • 6 białek
  • lekko czubata szklanka cukry pudru.

Zdjęcie nr11- miksowanie białek

Tak na 15 min przed końcem pieczenia masy serowej przelewamy schłodzone białka do miski (ja tak dla pewności, że białka będą dobrze schłodzone wstawiam je w zamkniętym plastikowym pojemniku do zamrażalki na 5-10 min ). Przy wyborze naczynia trzeba pamiętać że przy ubijaniu białka zwiększają swoją objętość (można dodać szczyptę soli aby lepiej się ubiły) i miksujemy. Gdy białka zaczną powoli się ubijać dodajemy po trochu cukru pudru przesianego przez sitko. Proponuje kupny, dobrze zmielony cukier puder. Nie można go w żadnym wypadku zastąpić cukrem. Nie polecam też samodzielnego mielenia cukru, ponieważ mi np. za pierwszym razem pojawiła się jedna może trzy kropelki na całym cieście, przez taki mielony cukier. Miksowanie zajmuje ok. 10-15 min.

Zdjęcie nr 12- ubita piana

Tak powinna wyglądać sztywna piana z białek.

Zdjęcie nr13- podpieczona masa serowa

Należy wyciągnąć ciasto z piekarnika (lekko opadnie). Brzegi mogą być zarumienione. Masa może się też lekko kołysać i tak będzie jeszcze pieczona razem z pianą.

Zdjęcie nr14- białka na masie serowej

Delikatnie przełożyć białka na masę serową. Najlepiej małymi porcjami rozłożyć ją na całej powierzchni.

Zdjęcie nr 15- cała piana na placku

Równomiernie rozprowadzić na całej blaszce. I delikatnie wyrównać. Tak jak widać na zdjęciu. Nie należy robić „gór i dolin”, ponieważ w czasie pieczenia wyższa część się za mocno spiecze a niższa będzie biała. Przed włożeniem do piekarnika należy pamiętać o zmianie temperatury pieczenia na 150 st. również bez termoobiegu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. Czas pieczenia zależy od Państwa. Im ciemniejsze będą białka, tym ciemniejsza rosa wyjdzie na Państwa serniku. Nie należy z tym przesadzać, bo zrobi nam się beza, a to spowoduje że nie pojawią się kropelki.

Zdjęcie nr16-  placek po wyjęciu z piekarnika

Po upłynięciu czasu pieczenia należy pozostawić sernik na 15 min w zamkniętym i wyłączonym piekarniku, z tego względu, że zaraz po upieczeniu piana z białek jest krucha. Gdybyśmy wyjęli zaraz po upieczeniu ciasto, to popękałaby. Z piany powinna zrobić się delikatna beza, która później zmięknie. Po 15 min spokojnie można odstawić sernik w chłodniejsze miejsce, aby całkowicie ostygł.

Zdjęcie nr 17- kropelki na serniku

Po upływie około godziny od wyciągnięcia ciasta z piekarnika zaczną pojawiać się kropelki. Sernik musi całkowicie wystygnąć, żeby jak to się mówi nie bolały brzuszki .

Zdjęcie nr18- kolor kropelek

W zależności ile będziemy piec pianę z białek, taki kolor otrzymamy. W jaśniejszych miejscach widać, że kropelki są jaśniejsze a w bardziej spieczonych mają intensywniejszy kolor. Jeżeli chodzi o ilość kropli, to jest ona zależna od ilości cukru pudru no i od jego konsystencji. Musi być dobrze zmielony.

Zdjęcie nr19- na talerzu

Sernik musi z 3-4 godziny stygnąć. Po tym czasie można pokroić i częstować domowników.

O czym należy pamiętać!

- wyciągnąć odpowiednio wcześniej masło, aby miało temp. pokojową,

- zmielić twaróg wcześniej,

- piec bez termoobiegu,

- białka muszą być dobrze schłodzone,

- zmienić temperaturę piekarnika po upieczeniu sera a przed pieczeniem piany,

- w czasie ostatniego etapu pieczenia zaglądać i sprawdzać jakiego koloru są białka, bo szybko się rumienią,

 







Zobacz inne przepisy

  • Gołąbki domowe
    Dziś przedstawiam Wam przepis na gołąbki domowe w sosie pomidorowym :). Przepis jest prosty i opatrzony, jak zresztą wszystkie przepisy na stronie, dużą ilością zdjęć :). Zapraszam do wypróbowania prz...
  • Nuggetsy- śmiechowe kurczaki :)
    Pyszne nuggetsy :)- zawsze idą w pierwszej kolejności na każdej imprezie. Polecam z sosem czosnkowym na zimno i na ciepło.             Czas przyg...
  • Makowiec zawijany
    Makowiec zawijany- fajny efektowny placek. Od lat na święta robi go moja babcia, teraz już ja :).             Czas przygotowania- ok. 40 min. ...
  • Szarlotka na kruchym cieście
    Najlepsze ciasta robi się ze świeżych owoców, a że mamy teraz duży wybór świeżych jabłek to dziś postanowiłam podzielić się przepisem na jabłecznik na kruchym cieście :). Moim domownikom przypadło do ...
  • Kawałki kurczaka na ryżu
    Oryginalnie potrawa powinna być zrobiona z samych skrzydełek kurczaka, ja jednak postanowiłam troszkę ją zmodyfikować i dlatego dorzuciłam kilka pałek. Kurczaka na ryżu w bardzo prosty i szybki sposób...

Liczba komentarzy (24)

  1. Mariusz pisze:

    Sernik super dwa razy go robiłem i wychdził idealnie za miast sera twarogowego użyłem sera z pojemnika 1kg gotowy mielony. Dr Oetkera.

  2. beata pisze:

    sernik super,rosa przepiękna .zamiast 1,5 budyniu dałam 2 ,może dla tego nie oklapł jak nakładałam masę bezową.Gorąco polecam .!!!

  3. barboreczka84 pisze:

    A mi ta masa serowa nie chce wyjść. Wszystko robie wg przepisu. Masa nie jest rzadka tylko strasznie wodnista. Boję się to wlać na ciasto:(

    • admin pisze:

      Jeżeli masa jest wodnista, to prawdopodobnie ser, którego Pani użyła był wodnisty (gotowe sery twarogowe do wypieków miewają różne konsystencje). Ja do sernika nie kupuję gotowej masy serowej tylko mielę twaróg tłusty dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pozdrawiam i życzę powodzenia w następnym podejściu :)

  4. Paulina pisze:

    Sernik wyszedł wspaniały,ten przepis jest naprawdę dobry :)
    Dziekuję :*

  5. Bonnie pisze:

    1-1,5 budyniu waniliowego lub śmietankowego

    1,5 to znaczy półtora budyniu?

  6. iram pisze:

    Mi oprócz babki,nigdy nie wyszło żadne ciasto,więc piekąc tego serniczka nie wierzyłam,że coś z tego będzie.Jednak serniczek wyszedł idealny,pięknie wygląda i jest pyszny.

  7. Anna pisze:

    osobiście nie robiłam ale jadłam taki u koleżanki jest przepyszny .polecam wszystkim..:)

  8. iza pisze:

    Serniczek rewelacyjny i prawda za każdym razem wychodzi:)
    Robiłam go nawet z serem z wiaderka i też wyszedł rewelacyjnie:)
    Bardzo szybko znika:)



Dodaj komentarz