Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Domowe gofry z owocami i bitą śmietaną

Opublikowany: 22 Czerwiec, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Podziel się przepisem ze znajomymi

Gofry są jednym z moich ulubionych dań między innymi dlatego, że szybko się je robi i przepis jest bardzo prosty, zwłaszcza że ten jak i każdy przepis na stronie jest opatrzony dużą ilością zdjęć :) .

 

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 15 min.

Koszt całej potrawy-ok. 12 zł

Koszt na 1 os-  ok. 3 zł

Ilość porcji z podanych składników- 14 gofrów

Kilka praktycznych rad na początek.

Wszystkie czynności wykonujemy na bieżąco.

Potrzebny sprzęt kuchenny:

- mikser,

- gofrownica.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 15 łyżek mąki,
  • 6 dużych jajek,
  • 0,5 szklanki cukru
  • ok. 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (na 1 kg mąki) ,
  • olej (ok. 1/3 szklanki).

Dodatki

  • truskawki,
  • lentilki,
  • czekolada,
  • bita śmietana.

Zdjęcie nr2- składniki na ciasto

  • 15 łyżek mąki,
  • 6 jajek,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • ok. 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (na 1 kg mąki) ,
  • 3 łyżki oleju.

Zdjęcie nr3- jajka

Całej jajka wbijamy do miski.

Zdjęcie nr4- jajka z cukrem

Do jajek wsypujemy cukier i cukier waniliowy.

Zdjęcie nr5- roztrzepanie jajek

Trzepaczką należy rozmącić teraz jajka z cukrem. Mieszać ok 1min., cukier nie ma być rozpuszczony.

Zdjęcie nr6- miska

Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski/garnka. Następnie wlewamy do suchych składników jajka z cukrem i mleko.

Zdjęcie nr7- miksowanie

Wszystkie składniki miksujemy ok 2-4 min.

Zdjęcie nr8 – konsystencja ciasta

Ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki, wtedy będą nam wychodziły chrupiące gofry.

Zdjęcie nr9- gofrownica

Przed nalaniem ciasta, gofrownicę należy dobrze nagrzać i wysmarować olejem. (Moja gofrownica ma już ładnych parę lat, teflon wiele przeżył :) więc przed każdym gofrem smaruje dokładnie teflon olejem, aby ciasto się nie przyklejało).

Zdjęcie nr10- gofrownica z ciastem

Jeżeli mamy już dobrze nagrzaną i dokładnie wysmarowaną olejem gofrownicę możemy zabrać się za wlewanie ciasta. U mnie niepełna chochla na 1 gofr.

Zdjęcie nr11- gofry

Po upieczeniu najlepiej położyć gofry na kratce piekarnikowej (wtedy się nie sparują i są dłużej chrupkie z dwóch stron). Oczywiście najlepiej jest zaraz je zjeść :) .

Powyższe czynności powtarzamy z kolejnymi goframi, aż do wyczerpania ciasta.

Zdjęcie nr12 – udekorowane

Oczywiście należy w tym momencie uruchomić wyobraźnie i działać :) . Gofry podajemy z bitą śmietaną, ulubionymi owocami polane czekoladą. Ja truskawki pokroiłam w plasterki, a czekoladę roztopiłam na parze. A oto moje propozycje :)

 

Smacznego :)

Uwagi

Z takiej porcji ciasta wyszło mi 14 gofrów.

O czym należy pamiętać!!!

- aby gofry były chrupiące należy zjeść je zaraz po upieczeniu albo pozostawić na kratce, a nie jeden na drugim,

- kiedy gofry są zbyt twarde powodem może być zbyt gęste ciasto, należy po prostu dolać mleka.

 







Zobacz inne przepisy

  • Ciasto czekoladowe
    Zawsze chciałam zrobić ciasto czekoladowe. Co prawda sprawiło mi trochę trudności, jednak smak wart jest wysiłku :). Z wszystkimi wpadkami można sobie poradzić. Proszę czytać wskazówki, a wszystko p...
  • Babka łaciata
    Dziś przedstawiam Wam przepis na babkę łaciatą.  Jeżeli nie dodamy kakaa do połowy ciasta, będziemy mieli przepis na babkę piaskową. Jest to ulubione ciasto mojej siostry. Zawsze uważałam, że ciężko j...
  • Sernik z rosą
    Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem kropelki nie po...
  • Królewiec
    Królewiec- ulubione ciasto mojej babci. Właśnie u niej pierwszy raz je jadłam. Lubię ciasta tzw. przekładańce. Placek niby nie jest skomplikowany, ale troszkę wprawy trzeba mieć, żeby wszystkie spody ...
  • Nuggetsy- śmiechowe kurczaki :)
    Pyszne nuggetsy :)- zawsze idą w pierwszej kolejności na każdej imprezie. Polecam z sosem czosnkowym na zimno i na ciepło.             Czas przyg...

Dodaj komentarz