Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Domowe gofry z owocami i bitą śmietaną

Opublikowany: 22 Czerwiec, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Podziel się przepisem ze znajomymi

Gofry są jednym z moich ulubionych dań między innymi dlatego, że szybko się je robi i przepis jest bardzo prosty, zwłaszcza że ten jak i każdy przepis na stronie jest opatrzony dużą ilością zdjęć :) .

 

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 15 min.

Koszt całej potrawy-ok. 12 zł

Koszt na 1 os-  ok. 3 zł

Ilość porcji z podanych składników- 14 gofrów

Kilka praktycznych rad na początek.

Wszystkie czynności wykonujemy na bieżąco.

Potrzebny sprzęt kuchenny:

- mikser,

- gofrownica.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 15 łyżek mąki,
  • 6 dużych jajek,
  • 0,5 szklanki cukru
  • ok. 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (na 1 kg mąki) ,
  • olej (ok. 1/3 szklanki).

Dodatki

  • truskawki,
  • lentilki,
  • czekolada,
  • bita śmietana.

Zdjęcie nr2- składniki na ciasto

  • 15 łyżek mąki,
  • 6 jajek,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • ok. 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (na 1 kg mąki) ,
  • 3 łyżki oleju.

Zdjęcie nr3- jajka

Całej jajka wbijamy do miski.

Zdjęcie nr4- jajka z cukrem

Do jajek wsypujemy cukier i cukier waniliowy.

Zdjęcie nr5- roztrzepanie jajek

Trzepaczką należy rozmącić teraz jajka z cukrem. Mieszać ok 1min., cukier nie ma być rozpuszczony.

Zdjęcie nr6- miska

Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski/garnka. Następnie wlewamy do suchych składników jajka z cukrem i mleko.

Zdjęcie nr7- miksowanie

Wszystkie składniki miksujemy ok 2-4 min.

Zdjęcie nr8 – konsystencja ciasta

Ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki, wtedy będą nam wychodziły chrupiące gofry.

Zdjęcie nr9- gofrownica

Przed nalaniem ciasta, gofrownicę należy dobrze nagrzać i wysmarować olejem. (Moja gofrownica ma już ładnych parę lat, teflon wiele przeżył :) więc przed każdym gofrem smaruje dokładnie teflon olejem, aby ciasto się nie przyklejało).

Zdjęcie nr10- gofrownica z ciastem

Jeżeli mamy już dobrze nagrzaną i dokładnie wysmarowaną olejem gofrownicę możemy zabrać się za wlewanie ciasta. U mnie niepełna chochla na 1 gofr.

Zdjęcie nr11- gofry

Po upieczeniu najlepiej położyć gofry na kratce piekarnikowej (wtedy się nie sparują i są dłużej chrupkie z dwóch stron). Oczywiście najlepiej jest zaraz je zjeść :) .

Powyższe czynności powtarzamy z kolejnymi goframi, aż do wyczerpania ciasta.

Zdjęcie nr12 – udekorowane

Oczywiście należy w tym momencie uruchomić wyobraźnie i działać :) . Gofry podajemy z bitą śmietaną, ulubionymi owocami polane czekoladą. Ja truskawki pokroiłam w plasterki, a czekoladę roztopiłam na parze. A oto moje propozycje :)

 

Smacznego :)

Uwagi

Z takiej porcji ciasta wyszło mi 14 gofrów.

O czym należy pamiętać!!!

- aby gofry były chrupiące należy zjeść je zaraz po upieczeniu albo pozostawić na kratce, a nie jeden na drugim,

- kiedy gofry są zbyt twarde powodem może być zbyt gęste ciasto, należy po prostu dolać mleka.

 







Zobacz inne przepisy

  • Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym
    Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest stosunkowo łatwe. K...
  • Kawałki kurczaka na ryżu
    Oryginalnie potrawa powinna być zrobiona z samych skrzydełek kurczaka, ja jednak postanowiłam troszkę ją zmodyfikować i dlatego dorzuciłam kilka pałek. Kurczaka na ryżu w bardzo prosty i szybki sposób...
  • Pieczony kurczak w całości z ziemniakami
    Potrawa jest dość czasochłonna, ale wydaje mi się, że warto ją zrobić, tym bardziej, że opisuję wszystko krok po kroku i nie powinna sprawić trudności :). Teraz już coraz rzadziej gości na stołach. Wc...
  • Czekoladowe kulki
    Przepyszne czekoladowe kuleczki. Przepis dostałam od mamy. To taki smak z dzieciństwa. Całkiem niedawno sobie o nim przypomniałam. Kuleczki może nie wyglądają, ale smakują extra :). Polecam przepis, b...
  • Kurczak pieczony w rękawie
    Kurczak pieczony :)- kurczaka pod każdą postacią jada się u nas w domu. To najpopularniejsze z mięs. Zawsze gości u nas w niedziele na stole. Kurczak pieczony w rękawie to miła odmiana. Zazwyczaj robi...

Dodaj komentarz