Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Kawałki kurczaka na ryżu

Opublikowany: 7 listopada, 2012 przez admin 1 komentarz
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Oryginalnie potrawa powinna być zrobiona z samych skrzydełek kurczaka, ja jednak postanowiłam troszkę ją zmodyfikować i dlatego dorzuciłam kilka pałek. Kurczaka na ryżu w bardzo prosty i szybki sposób się przygotowuje. Na prawdę gorąco polecam tą potrawę, zwłaszcza że ryż przyrządzony w ten sposób zachowuje wszystkie wartości odżywcze :).

 

 

 


Czas przygotowania- ok. 20 min

Czas pieczenia- ok. 60-80 min

Koszt całej potrawy-ok. 7 zł

Wielkość blachy- duża piekarnikowa

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • blacha.

Kilka praktycznych rad na początek…

Dużo wcześniej możemy zamarynować kurczaka, aby przeszedł spokojnie przyprawami w lodówce. Przepis można robić i na słodko i na bardziej pikantnie. Ja podaje tutaj przepis na pikantne kawałki kurczaka na ryżu, ale gdybyśmy zastąpili paprykę ostrą- słodką, użyli mniejszej ilości pieprzu czarnego i dodali nie 0,5 łyżki tylko całą cukru, wtedy wyszedł by nam kurczak na ryżu na słodko. Obydwu wersji próbowała i obie polecam :).

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • ok. 2 kg kurczaka (3 pałki+3 podudzia, 10 skrzydełek),
  • 3 łyżki papryki ostrej,
  • 12 łyżek oleju,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3-4 duże cebule,
  • 2 szklanki ryżu (400g),
  • 1 mały pikantny ketchup,
  • pól kostki masła,
  • 0,5 łyżka cukru,
  • sól, pieprz czarny.

Zdjęcie nr2- kawałki kurczaka

Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Zdjęcie nr3- marynata

Do szklanki wlewamy 12 łyżek oleju, 2 łyżki sproszkowanej papryki ostrej i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Zdjęcie nr4- w plastikowym pojemniku

Oczyszczonego kurczaka układamy w plastikowym pojemniku i polewamy marynatą.

Zdjęcie nr5- do lodówki

Zamknięty plastikowy pojemnik ląduje w lodówce na przynajmniej godzinę czasu.

Zdjęcie nr6- cebula pokrojona w talarki

Kroimy cebulkę w talarki, grubości mniej więcej 0,5 cm.

Zdjęcie nr7- ryż

Następnie na blaszce wsypujemy 400g surowego ryżu.

Zdjęcie nr8- cebula

Na ryżu ląduje pokrojona cebulka.

Zdjęcie nr9- kurczak na cebuli

Na cebuli kładziemy zamarynowanego wcześniej kurczaka.

Zdjęcie nr10- roztapianie masła

W tym momencie możemy zabrać się za przygotowanie zalewy. W tym celu roztapiamy  1/2 kostki masła.

Zdjęcie nr11- gotowa zalewa

Dalej do masła dodajemy 1 łyżkę ostrej sproszkowanej papryki, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 0,5 łyżki cukru, sól, pieprz czarny i małe opakowanie ketchupu pikantnego.

Zdjęcie nr12- zalewa na blasze

Kiedy zalewę mamy już przygotowaną, to wylewamy ją głownie na kurczaka, resztę na ryż.

Zdjęcie nr13- danie do piekarnika

Na koniec na blaszkę wlewamy jeszcze 6 szklanek wody ( na 2 szklanki ryżu, czyli 400g ryżu wlewamy 6 szklanek wody, jeżeli np. chcielibyśmy użyć mniej np. 300g, to tej wody proponuję wlać mniej – tak ok. 5-5,5 szklanki).

Zdjęcie nr14- danie w piekarniku

Wszystko pieczemy w piekarniku ok. 60-80 min w temp. 180-190 st. (piekarnik nastawiony na góra/dół), na 10-15 min przed końcem pieczenia przestawiam piekarnik z opcji góra/dół na grillowanie (u mnie grillowanie to zygzak na pokrętle piekarnika) aż kawałki mięsa konkretnie się zarumienią, wtedy skórka jest chrupiąca.

Zdjęcie nr15- danie gotowe

Gotowe danie smakuje wyśmienicie i do tego jest proste w przygotowaniu. Smacznego 🙂

Zobacz podobne przepisy

  • Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]
  • Kurczak z grilla (ostra marynata) Wszyscy uwielbiamy spotykać się ze znajomymi. A najlepiej robić to na świeżym powietrzu przy grillu :). Zazwyczaj grillujemy kiełbaski czy pieczywo. Czasem warto  jednak troszkę się […]
  • Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym Jedwabistość smaku i aromatu. Ciekawe danie wegetariańskie :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem na Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym. To drugi z kolei przepis z niedawno […]
  • Szybkie ciasto z jabłkami Mamy sezon na jabłka, tak więc dzisiejszy przepis na szybkie ciasto jest właśnie z jabłkami :). Samo przygotowanie ciasta biszkoptowego zajmuje ok 10-15min, dlatego zachęcam wszystkich do […]
  • Sernik z serków homogenizowanych Mokry i kremowy sernik- wszystko się zgadza :). Jest jednak kilka rzeczy które chciałabym opisać. Sernik zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepły ma konsystencje bardziej jak ptasie mleczko niż […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]
  • Kurczak z grilla (ostra marynata) Wszyscy uwielbiamy spotykać się ze znajomymi. A najlepiej robić to na świeżym powietrzu przy grillu :). Zazwyczaj grillujemy kiełbaski czy pieczywo. Czasem warto  jednak troszkę się […]
  • Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym Jedwabistość smaku i aromatu. Ciekawe danie wegetariańskie :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem na Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym. To drugi z kolei przepis z niedawno […]
  • Szybkie ciasto z jabłkami Mamy sezon na jabłka, tak więc dzisiejszy przepis na szybkie ciasto jest właśnie z jabłkami :). Samo przygotowanie ciasta biszkoptowego zajmuje ok 10-15min, dlatego zachęcam wszystkich do […]
  • Sernik z serków homogenizowanych Mokry i kremowy sernik- wszystko się zgadza :). Jest jednak kilka rzeczy które chciałabym opisać. Sernik zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepły ma konsystencje bardziej jak ptasie mleczko niż […]


Mamy jeden komentarz dla tego wpisu.

  1. elzbieta pisze:

    potrawa wyśmienita



Dodaj komentarz do elzbieta