Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Krokiety z pieczrakami i kiszoną kapustą

Opublikowany: 3 Sierpień, 2012 przez admin 1 komentarz
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (5 głosów, średnia: 4,40 z 5)
Loading ... Loading ...

Od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na jakieś bardziej czasochłonne danie, dlatego dziś pozwoliłam sobie zrobić krokiety z pieczarkami i kapustą kiszoną. Zapraszam do zapoznania się z tym przepisem, jak i innymi na stronie i komentowania ich.

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 160 min.

Koszt całej potrawy-ok. 24 zł

Koszt na 1 os-  ok. 3 zł

Ilość porcji z podanych składników- 15 naleśników.

Kilka praktycznych rad na początek.

Na dobrą sprawę wiele rzeczy można przygotować wcześniej. Zarówno przygotować jak i usmażyć naleśniki. Ugotować kapustę, usmażyć pieczarki.

Potrzebny sprzęt kuchenny:

- patelnia,

- mikser.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 500 g mąki (niecałe 3 szklanki),
  • 4 jajka,
  • 10 łyżek tartej bułki,
  • ok. 4 szklanki mleka,
  • 100 ml przegotowane zimnej wody,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • szczypta soli,
  • 1 kg kapusty,
  • 900g pieczarek,
  • olej do smażenia.

Zdjęcie nr 2- składniki na ciasto naleśnikowe

  • 500 g mąki (niecałe 3 szklanki),
  • 2 jajko,
  • ok. 4 szklanki mleka,
  • 100 ml przegotowane zimnej wody,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Zdjęcie nr3- miksowanie wszystkich składników

Wszystkie składniki wrzucamy do miski/garnka i miksujemy ok. 5 min.

Zdjęcie nr4 – konsystencja ciasta

Ciasto powinno być rzadkie. Teraz zajmiemy się kapustą, a ciasto w tym czasie troszkę zgęstnieje.

Zdjęcie nr5- kapusta

Zaczynamy od odciśnięcia kapusty kiszonej i wrzucenie jej do garnka.

Zdjęcie nr6- kapusta w garnku

Jak wiadomo z kapustą kiszoną jest różnie :). Jeżeli mamy kapustę kiszoną z młodej kapusty, wtedy wystarczy ją tylko zagotować, zostawić jakieś 5 min we wrzątku i odcedzić. Jednak jeżeli jest ona twarda, zrobiona ze starej kapusty, wtedy trzeba gotować ją ok. 20-30 min. Należy smakować ją co jakiś czas. Kapusta będzie dobra, kiedy zmięknie. Kapustę należy zalać małą ilością wody i gotować do momentu, aż stanie się miękka.

Zdjęcie nr7- kapusta na durszlaku

Ja kupiłam kiszoną kapustę zrobioną z młodej kapusty, więc krótko po zagotowaniu przerzuciłam ją na cedzak.

Zdjęcie nr8- patelnia

Na patelni można teraz rozgrzać małą ilość oleju lub też smażyć bez dodatku tłuszczu.

Zdjęcie nr9- naleśnik na patelni

Wlać powoli ciasto (u mnie 1,5 chochli na patelnie o średnicy 24cm) obracając nią, aby wyszedł równy naleśnik. Pamiętajmy, że jeżeli naleśnik będzie zbyt cienki, to będziemy mieli trudności przy zawijaniu krokieta z farszem.

Zdjęcie nr10- naleśnik na ręczniku

Po 1-2 min (w zależności od tego jaką mamy grubość naleśnika) przewracamy placek na drugą stronę. Naleśniki można odsączać na ręcznikach papierowych. Ja kiedy akurat zabraknie mi ręczników to w wyjątkowych sytuacjach zastępuje je chusteczkami higienicznymi. Krokiety wymagają podwójnego smażenia, więc na prawdę starajmy się używać minimalnej ilości tłuszczu.

Zdjęcie nr11- usmażone placki naleśnikowe

Powyższą czynność powtarzamy z kolejnymi naleśnikami, aż do wyczerpania ciasta.

Zdjęcie nr12- pieczarki

W pierwszej kolejności dokładnie oczyszczamy i obieramy pieczarki.

Zdjęcie nr13- w kostkę

Dalej pieczarki kroimy w większą kostkę.

Zdjęcie nr14- patelnia

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju.

Zdjęcie nr15- pieczarki na patelni

Wrzucamy pokrojone pieczarki na patelnie.

Zdjęcie nr16- pieczarki z sokiem

Po kilku minutach pieczarki powinny puścić sok, jak na zdjęciu.

 Zdjęcie nr17- pieczarki bez soku

Pieczarki należy smażyć do momentu odparowania soku.

Zdjęcie nr18- pokrojona kapusta

Kiedy kapusta nam troszkę przestygła można pokroić ją nożem na mniejsze kawałki.

Zdjęcie nr19- farsz do krokietów

Kapustę i pieczarki mamy już przygotowane można je połączyć, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcie nr20- naleśnik

No to można zabrać się za zawijanie krokietów :). Naleśnik kładziemy na deskę/talerz jak komu wygodnie.

Zdjęcie nr21- z farszem

Na naleśnik kładziemy farsz i delikatnie go rozprowadzamy na środku.

Zdjęcie nr22- boki do środka

Aby farsz nie wypłynął nam należy najpierw 2 przeciwległe boki zawinąć do środka, później pozostałe 2 w ten sam sposób. Powyższe czynności powtarzamy do wyczerpania naleśników i farszu.

Zdjęcie nr23- panierka

Na głęboki talerz wybijamy 2 jaja. Dodajemy następnie 2 łyżki oleju i 4 łyżki mleka. Dalej wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy 10 łyżek tartej bułki i 2 łyżkę mąki. Wszystko mieszamy.

Zdjęcie nr24- krokiety w panierce

Najpierw krokiety obtaczamy w jajku. Dalej należy dokładnie obtoczyć je w tartej bułce z mąką. Tak samo jak kotlety. Powyższe czynności wykonujemy ze wszystkimi krokietami.

Zdjęcie nr25- krokiety na patelni

Na patelni rozgrzewamy olej- ok. 5-6 łyżek. Delikatnie wkładamy na patelnie krokiety, tak aby się nie oderwała panierka i żeby się nie rozwinęły.

Zdjęcie nr26- przewracamy

Kiedy z jednej strony krokiet ładnie się zarumieni należy przewrócić go na drugą.

Zdjęcie nr27- wszystkie krokiety

Krokiety z kapustą i pieczarkami doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno :). Smacznego … :)

O czym należy pamiętać!!!

- naleśniki smażą się ok 1-2 minuty na każdej stronie.

Zobacz podobne przepisy

  • Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym Jedwabistość smaku i aromatu. Ciekawe danie wegetariańskie :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem na Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym. To drugi z kolei przepis z niedawno […]
  • Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw doskonale sprawdzają się w połączeniu z ziemniakami jak i makaronem. Oczywiście świeże pomidory można zastąpić takimi z puszki, a świeżą włoszczyznę- […]
  • Naleśniki z owocami i serkiem waniliowym Naleśniki robiłam kilka razy z różnych przepisów. Muszę przyznać, że nie zawsze mi wychodziły. Jednak znalazłam w końcu odpowiedni przepis. Troszkę go zmodyfikowałam i wreszcie naleśniki […]
  • Kawałki kurczaka na ryżu Oryginalnie potrawa powinna być zrobiona z samych skrzydełek kurczaka, ja jednak postanowiłam troszkę ją zmodyfikować i dlatego dorzuciłam kilka pałek. Kurczaka na ryżu w bardzo prosty i […]
  • Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym Jedwabistość smaku i aromatu. Ciekawe danie wegetariańskie :). Zapraszam do zapoznania się z przepisem na Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym. To drugi z kolei przepis z niedawno […]
  • Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw doskonale sprawdzają się w połączeniu z ziemniakami jak i makaronem. Oczywiście świeże pomidory można zastąpić takimi z puszki, a świeżą włoszczyznę- […]
  • Naleśniki z owocami i serkiem waniliowym Naleśniki robiłam kilka razy z różnych przepisów. Muszę przyznać, że nie zawsze mi wychodziły. Jednak znalazłam w końcu odpowiedni przepis. Troszkę go zmodyfikowałam i wreszcie naleśniki […]
  • Kawałki kurczaka na ryżu Oryginalnie potrawa powinna być zrobiona z samych skrzydełek kurczaka, ja jednak postanowiłam troszkę ją zmodyfikować i dlatego dorzuciłam kilka pałek. Kurczaka na ryżu w bardzo prosty i […]
  • Gyros z piersi kurczaka Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na marynatę do mięsa znalazłam w niedawno zakupionym ebooku- „Gotowanie jest proste” (link do ebooka podam poniżej). W elektronicznej książce jest masa […]


Mamy jeden komentarz dla tego wpisu.

  1. ela pisze:

    Chcialabym aby ktos polecil mi taki przepis na sernik-ze sernik po upieczeniu ma konsystencje maselka takiego delikatnego.Jest przy tym odpowiednio wilgotny.
    niech nie bedzie to sernik-pianka-bo ten przepis mam juz opanowany chyba dobrze-ale marzy mi sie wlasnie taki maselkowy sernik



Dodaj komentarz