Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Szybkie ciasto z jabłkami

Opublikowany: 2 Listopad, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading ... Loading ...

Mamy sezon na jabłka, tak więc dzisiejszy przepis na szybkie ciasto jest właśnie z jabłkami :). Samo przygotowanie ciasta biszkoptowego zajmuje ok 10-15min, dlatego zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu.  Ciasto jest lekkie i bardzo smaczne :).

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 10-15 min

Czas pieczenia- 30 min

Koszt całej potrawy-ok. 7 zł

Wielkość tortownicy- średnica 23cm

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • tortownica,
  • miska.

Kilka praktycznych rad na początek…

Wszystkie czynności wykonujemy na bieżąco.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 5 łyżek mąki,
  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3-4 jabłka,

Dodatkowo

  • polewa np. toffi.

Zdjęcie nr2- białka w misce

Białka oddzielić od żółtek i wlać do miski. Musi być ona całkowicie sucha, ponieważ białka w przeciwnym wypadku się nie ubiją, a biszkopt się nie uda i wyjdzie zakalec . Do schłodzonych białek można dodać szczyptę soli, wtedy szybciej się ubiją.

Zdjęcie nr3- piana z białek

Ubijać białka mikserem na sztywną piane stopniowo dodając cukru ok. 5 min, cukier będzie jeszcze wyczuwalny w masie.

Zdjęcie nr4- łączenie piany z żółtkami

Do piany z białek i cukru dodajemy po 2-3 żółtka i dalej ubijamy wszystko mikserem. Konsystencja ciasta powinna być bardziej płynna. Masę ubijamy do momentu, aż cukier stanie się niewyczuwalny.

Zdjęcie nr5- dodawanie do masy jasnej mąki

Dalej dodajemy małymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko i delikatnie mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką.

Zdjęcie nr6- masa z mąką

Tak powinna wyglądać masa na biszkopt. Nie może być żadnych grudek.

Zdjęcie nr7- masa na dnie

W tym momencie można posmarować dno formy 2-4 łyżkami masy biszkoptowej, aby jabłka po ustawieniu nie przewracały się. Oraz nastawić piekarnik na 175 stopni, aby się nagrzał.

Zdjęcie nr8- jabłka

Teraz szybciutko obieramy jabłka i układamy ósemki po kolei w formie jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr9- ciasto gotowe do pieczenia

Następnie wylewamy resztę masy biszkoptowej. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni na 30 min.

Zdjęcie nr10- po upieczeniu

Po 30 min wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze ciasto na 15 min. Następnie zaraz po wyciągnięciu delikatnie uderzamy blachą o blat stołu. Wtedy biszkopt nie opadnie. Placek powinien być lekko zarumieniony jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr11- do góry dnem

Ja osobiście jak wykładam ciasto na talerz odwracam je do góry dnem, a następnie dekoruje polewą. Można również wyłożyć je w takiej pozycji w jakiej się piekło.

Zdjęcie nr12- z krówką

Na koniec dekorujemy nasz wypiek polewą toffi. Smacznego :).

 

 

Zobacz podobne przepisy

  • Biszkoptowe zajączki Biszkoptowe zajączki- hmm pomysł powstał, kiedy mama kupiła mi formę "zajączkową". Oczywiście można użyć jakiejkolwiek formy do pieczenia. Sama nie wiedziałam jak to wszystko wyjdzie, ale […]
  • Czekoladowe kulki Przepyszne czekoladowe kuleczki. Przepis dostałam od mamy. To taki smak z dzieciństwa. Całkiem niedawno sobie o nim przypomniałam. Kuleczki może nie wyglądają, ale smakują extra :). […]
  • Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
  • Kurczak z sosem brokułowym Sos brokułowy jest bardzo zdrowy. Lubię go robić, bo szybko można go przyrządzić i zawiera dużo witamin :). Polecam sosik […]
  • Naleśniki z owocami i serkiem waniliowym Naleśniki robiłam kilka razy z różnych przepisów. Muszę przyznać, że nie zawsze mi wychodziły. Jednak znalazłam w końcu odpowiedni przepis. Troszkę go zmodyfikowałam i wreszcie naleśniki […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Biszkoptowe zajączki Biszkoptowe zajączki- hmm pomysł powstał, kiedy mama kupiła mi formę "zajączkową". Oczywiście można użyć jakiejkolwiek formy do pieczenia. Sama nie wiedziałam jak to wszystko wyjdzie, ale […]
  • Czekoladowe kulki Przepyszne czekoladowe kuleczki. Przepis dostałam od mamy. To taki smak z dzieciństwa. Całkiem niedawno sobie o nim przypomniałam. Kuleczki może nie wyglądają, ale smakują extra :). […]
  • Parówki w cieście naleśnikowym Zrobiłam parówki w cieście naleśnikowym, bo potrawa na zdjęciu wyglądała ciekawie. Danie jest bardzo syte. Myślę, że dość proste w przygotowaniu. Same naleśniki również smakują […]
  • Kurczak z sosem brokułowym Sos brokułowy jest bardzo zdrowy. Lubię go robić, bo szybko można go przyrządzić i zawiera dużo witamin :). Polecam sosik […]
  • Naleśniki z owocami i serkiem waniliowym Naleśniki robiłam kilka razy z różnych przepisów. Muszę przyznać, że nie zawsze mi wychodziły. Jednak znalazłam w końcu odpowiedni przepis. Troszkę go zmodyfikowałam i wreszcie naleśniki […]


Dodaj komentarz