Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Szybkie ciasto z jabłkami

Opublikowany: 2 listopada, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Mamy sezon na jabłka, tak więc dzisiejszy przepis na szybkie ciasto jest właśnie z jabłkami :). Samo przygotowanie ciasta biszkoptowego zajmuje ok 10-15min, dlatego zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu.  Ciasto jest lekkie i bardzo smaczne :).

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 10-15 min

Czas pieczenia- 30 min

Koszt całej potrawy-ok. 7 zł

Wielkość tortownicy- średnica 23cm

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • tortownica,
  • miska.

Kilka praktycznych rad na początek…

Wszystkie czynności wykonujemy na bieżąco.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 5 łyżek mąki,
  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3-4 jabłka,

Dodatkowo

  • polewa np. toffi.

Zdjęcie nr2- białka w misce

Białka oddzielić od żółtek i wlać do miski. Musi być ona całkowicie sucha, ponieważ białka w przeciwnym wypadku się nie ubiją, a biszkopt się nie uda i wyjdzie zakalec . Do schłodzonych białek można dodać szczyptę soli, wtedy szybciej się ubiją.

Zdjęcie nr3- piana z białek

Ubijać białka mikserem na sztywną piane stopniowo dodając cukru ok. 5 min, cukier będzie jeszcze wyczuwalny w masie.

Zdjęcie nr4- łączenie piany z żółtkami

Do piany z białek i cukru dodajemy po 2-3 żółtka i dalej ubijamy wszystko mikserem. Konsystencja ciasta powinna być bardziej płynna. Masę ubijamy do momentu, aż cukier stanie się niewyczuwalny.

Zdjęcie nr5dodawanie do masy jasnej mąki

Dalej dodajemy małymi porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko i delikatnie mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką.

Zdjęcie nr6- masa z mąką

Tak powinna wyglądać masa na biszkopt. Nie może być żadnych grudek.

Zdjęcie nr7– masa na dnie

W tym momencie można posmarować dno formy 2-4 łyżkami masy biszkoptowej, aby jabłka po ustawieniu nie przewracały się. Oraz nastawić piekarnik na 175 stopni, aby się nagrzał.

Zdjęcie nr8– jabłka

Teraz szybciutko obieramy jabłka i układamy ósemki po kolei w formie jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr9– ciasto gotowe do pieczenia

Następnie wylewamy resztę masy biszkoptowej. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni na 30 min.

Zdjęcie nr10– po upieczeniu

Po 30 min wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze ciasto na 15 min. Następnie zaraz po wyciągnięciu delikatnie uderzamy blachą o blat stołu. Wtedy biszkopt nie opadnie. Placek powinien być lekko zarumieniony jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr11- do góry dnem

Ja osobiście jak wykładam ciasto na talerz odwracam je do góry dnem, a następnie dekoruje polewą. Można również wyłożyć je w takiej pozycji w jakiej się piekło.

Zdjęcie nr12– z krówką

Na koniec dekorujemy nasz wypiek polewą toffi. Smacznego :).

 

 

Zobacz podobne przepisy

  • Sałatka warzywna Tradycyjna sałatka jarzynowa :)- zawsze wychodzi pyszna. Potrzeba troszkę czasu na jej przygotowanie, ale warto :). Gorąco polecam wszystkim przepis na tę […]
  • Czekoladowe kulki Przepyszne czekoladowe kuleczki. Przepis dostałam od mamy. To taki smak z dzieciństwa. Całkiem niedawno sobie o nim przypomniałam. Kuleczki może nie wyglądają, ale smakują extra :). […]
  • Ciasto z ananasami i kremem bydyniowym Ciasto z ananasami to jedno z mich ulubionych ciast. Co prawda jego przygotowanie jest dość czasochłonne ale zapewniam, ze warto się troszkę […]
  • Jaja faszerowane Jaja faszerowane 🙂 Przestawiam tu przepisy na trzy różne farsze do jajek.  Tą potrawę zrobiłam na Wielkanoc. Oczywiście można ją zrobić na jakieś inne okazje, uroczystości. Jaja jak to […]
  • Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Sałatka warzywna Tradycyjna sałatka jarzynowa :)- zawsze wychodzi pyszna. Potrzeba troszkę czasu na jej przygotowanie, ale warto :). Gorąco polecam wszystkim przepis na tę […]
  • Czekoladowe kulki Przepyszne czekoladowe kuleczki. Przepis dostałam od mamy. To taki smak z dzieciństwa. Całkiem niedawno sobie o nim przypomniałam. Kuleczki może nie wyglądają, ale smakują extra :). […]
  • Ciasto z ananasami i kremem bydyniowym Ciasto z ananasami to jedno z mich ulubionych ciast. Co prawda jego przygotowanie jest dość czasochłonne ale zapewniam, ze warto się troszkę […]
  • Jaja faszerowane Jaja faszerowane :) Przestawiam tu przepisy na trzy różne farsze do jajek.  Tą potrawę zrobiłam na Wielkanoc. Oczywiście można ją zrobić na jakieś inne okazje, uroczystości. Jaja jak to […]
  • Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]


Dodaj komentarz