Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Szarlotka na kruchym cieście

Opublikowany: 27 lipca, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Najlepsze ciasta robi się ze świeżych owoców, a że mamy teraz duży wybór świeżych jabłek to dziś postanowiłam podzielić się przepisem na jabłecznik na kruchym cieście :). Moim domownikom przypadło do gustu i mam nadzieję, że Wam również przepis się spodoba. Smacznego 🙂

 

 

 

 

Łączny czas pieczenia- ok 55 min

Czas przygotowania- 45 min

Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie)- ok. 100 min

Koszt składników- ok.  16 zł

Wielkość blachy- 40×24 cm

Potrzebny sprzęt kuchenny

– mikser,
– wałek do ciasta,
– miska.

Na początku trochę przygotowań…

Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Zawsze przed przygotowaniem czegokolwiek z jajek najpierw przelewam je wrzątkiem, aby zabić wszelkie bakterie, które mogą się znajdować na skorupkach.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 370 g + 2 łyżki mąki tortowej,
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250g = ok. 1,25 szklanki cukru,
  • 7 jajek,
  • 180 g masła,
  • 5 jabłek,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • cukier puder do smaku (ok. 3-4 łyżki),
  • 2-3 łyżki sok z cytryny,
  • garść rodzynków,
  • tarta bułka i tłuszcz do formy.

Zdjęcie nr2- składniki na nadzienie

  • 5 jabłek,
  • garść rodzynków,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • cukier puder do smaku,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny.

Zdjęcie nr3- jabłka w kostkę

Najpierw należy zalać rodzynki wrzątkiem i odstawić na 5-8 min, aby zmiękły następnie przecedzić je na sitku. Dalej jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Należy pamiętać że szybko ciemnieją, więc trzeba się pośpieszyć.  Następnie wrzucić do garnka. Dodać sok z cytryny, sparzone rodzynki. Podlać wrzątkiem, minimalna ilość wody, tylko aby się nie przypaliły, dosłodzić do smaku i gotować jakieś 5 min.

Zdjęcie nr4– składniki na spód

  • 350 g mąki tortowej,
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g = ok. 0,5 szklanki  cukru,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko + 4 żółtka,

Zdjęcia nr5- wszystkie składniki w 1 misce

Do większej miski wsypujemy mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i jajko. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do masy. Białka należy wlać do pojemnika plastikowego i wstawić do lodówki. Będą one potrzebne do przerzynki. Wszystko łączymy ze sobą, aby powstała jednolita masa. Zagniatamy ciasto dość szybko, bo kruche ciasto nie lubi zbyt długiego i dokładnego wyrabiania. Gdyby ciasto się kleiło do rąk, to proszę dodać więcej mąki. Takie ciasto można zrobić wcześniej i wstawić do lodówki lub też zamrażalki. Mi wyrobienie ciasta zajmuje ok. 5 min i zawsze robię wszystko na chwile przed włożeniem do piekarnika.

Zdjęcie nr6- blacha + ciasto

Teraz można rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i przełożyć je do wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką blaszki (można położyć blachę na rozwałkowane ciasto i wykroić potrzebną wielkość ciasta).

Zdjęcie nr7- wałek w cieście

Następnie przy pomocy wałka do ciasta delikatnie przełożyć je do formy.

Zdjęcie nr8- ciasto na blasze

Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na ok. 15 min. Piekarnik nie musi być koniecznie nagrzany, ale wtedy czas pieczenia odpowiednio wydłuży się. Każdy piekarnik jest inny, więc należy obserwować ciasto, powinno mieć złocisty kolor, lekko przypieczony (będzie widać na następnych zdjęciach).

Zdjęcie nr9- ciasto do zamrażalki

Resztę ciasta (skrawki pozostałe po spodzie) włożyć do woreczka plastikowego i wstawić do zamrażalki. Jest to zalecane, ponieważ w ten sposób łatwiej zetrze się ono na tarce. Potrzebna jest niewielka ilość ciasta, bo piana nie utrzyma dużej ilości i opadnie po upieczeniu.

Zdjęcie nr10- składniki na pianę

  • 6 białek,
  • ¾ szklanki cukru.

Zdjęcie nr11- ubijanie piany

Białka ubić z cukrem. Trwa to dość długo, bo na tyle białek jest dość duża ilość cukru, ale jest ona niezbędna.

Zdjęcie nr12- sztywna piana

Piana musi utrzymać jeszcze starte ciasto, więc powinna być mocno utrwalona dużą ilością cukru. Ubijanie trwa ok. 10 min. Cukier może być ewentualnie delikatnie wyczuwalny w białkach.

Zdjęcie nr13- podpieczony spód

Podpieczony spód powinien być delikatnie zarumieniony, jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr14- jabłka na spodzie

Przełożyć masę na podpieczony spód. Powinna mieć grubość ok. 1-1,5 cm. Kiedy puszczą za dużo soku to przecedzić je na sitku. Na spód przekładamy jabłka z jak najmniejszą ilością soku.

Zdjęcie nr15- z cynamonem

Jabłka posypujemy następnie cynamonem.

Zdjęcie nr16- pianka na jabłkach

Sztywną pianę przekładamy dalej na jabłka.

Zdjęcie nr17- starte ciasto na placku

Wyjąć resztę kruchego ciasta z zamrażalki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na placek. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min.

Zdjęcie nr18- upieczone ciasto

Kiedy wierzch ciasta zacznie się rumienić to znak, że ciasto jest już upieczone.

Zdjęcie nr19- z cukrem pudrem

Ciasto posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie nr20- na talerzu

Szarlotka na kruchym cieście ładnie się prezentuje.

O czym należy pamiętać!!!

– kiedy ciasto będzie zbyt miękkie, będziemy mieli problem z tarciem na tarce,

– masło powinno mieć temperaturę pokojową,

– jabłka szybko ciemnieją.

Zobacz podobne przepisy

  • Kolorowe pianki Pomysł na kolorowe ciastka podpatrzyłam z gazety. Nie pamiętam już jaka to była. Przepis dość konkretnie zmodyfikowany. Chociaż zalicza się do ciast bez pieczenia jest czasochłonny i […]
  • Zupa pieczarkowa Zupa pieczarkowa z makaronem to pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla wszystkich, którzy uwielbiają pieczarki. Jeżeli Ty również lubisz pieczarki, to jestem pewna, że to danie […]
  • Kawałki kurczaka na ryżu Oryginalnie potrawa powinna być zrobiona z samych skrzydełek kurczaka, ja jednak postanowiłam troszkę ją zmodyfikować i dlatego dorzuciłam kilka pałek. Kurczaka na ryżu w bardzo prosty i […]
  • Biszkoptowe zajączki Biszkoptowe zajączki- hmm pomysł powstał, kiedy mama kupiła mi formę "zajączkową". Oczywiście można użyć jakiejkolwiek formy do pieczenia. Sama nie wiedziałam jak to wszystko wyjdzie, ale […]
  • Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Kolorowe pianki Pomysł na kolorowe ciastka podpatrzyłam z gazety. Nie pamiętam już jaka to była. Przepis dość konkretnie zmodyfikowany. Chociaż zalicza się do ciast bez pieczenia jest czasochłonny i […]
  • Zupa pieczarkowa Zupa pieczarkowa z makaronem to pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla wszystkich, którzy uwielbiają pieczarki. Jeżeli Ty również lubisz pieczarki, to jestem pewna, że to danie […]
  • Kawałki kurczaka na ryżu Oryginalnie potrawa powinna być zrobiona z samych skrzydełek kurczaka, ja jednak postanowiłam troszkę ją zmodyfikować i dlatego dorzuciłam kilka pałek. Kurczaka na ryżu w bardzo prosty i […]
  • Biszkoptowe zajączki Biszkoptowe zajączki- hmm pomysł powstał, kiedy mama kupiła mi formę "zajączkową". Oczywiście można użyć jakiejkolwiek formy do pieczenia. Sama nie wiedziałam jak to wszystko wyjdzie, ale […]
  • Sernik wiedeński Łatwy przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym lepiej :). Pyszny mokry serniczek niewymagający dużego nakładu […]


Dodaj komentarz