Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Stefanka

Opublikowany: 13 Lipiec, 2011 przez admin 5 komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (7 głosów, średnia: 3,43 z 5)
Ładowanie ... Ładowanie ...

Podziel się przepisem ze znajomymi

Stefanka- ciasto o zabawnej nazwie jak dla mnie :) . Szczerze mówiąc postanowiłam je zrobić, bo miałam nadmiar miodu i kaszy manny :) . Przyznam się, że nie lubię kaszy. Mimo wszystko postanowiłam zrobić z niej krem do Stefanki. Ciasto jest troszkę czasochłonne, ale byłam mile zaskoczona, kiedy spróbowałam je po raz pierwszy. Krem jest lekki i po prostu pyszny. Gorąco polecam przepis. Sam krem ma doskonałe zastosowanie również jako krem do tortów. Serdecznie polecam :) .

 

Czas przygotowania- ok. 50 min.

Koszt całej potrawy-ok. 13 zł

Koszt na 1 os-  ok. 3 zł

Ilość porcji z podanych składników- 28 kawałków (zależy od wielkości)

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • mikser,
  • sitko,
  • miska,
  • garnek.

Kilka praktycznych rad na początek…

Warto na samym początku rozpuścić masło i miód, aby sobie spokojnie ostygły do czasu, kiedy zaczniemy przygotowywać ciasto, aby nie tracić czasu. To samo z ugotowaniem kaszki. Wszystko później pójdzie nam szybko.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki masła,
  • 0,5 kg mąki,
  • 0,5 szklanki + 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • kostka masła (200g).

Zdjęcie nr2- składniki na spód

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sody

Zdjęcie nr3- połączenie miodu i masła

Rozpuścić masło i miód w garnku. Podgrzać do momentu jednolitej konsystencji.  Ostudzić wszystko do temperatury pokojowej.

 Zdjęcie nr4- przesiewanie mąki 

Przesiać mąkę i sodę oczyszczoną do miski, aby była bardziej puszysta.

Zdjęcie nr5- połączenie wszystkich składników na spody

Do mąki, sody i jajek powoli wlewać rozpuszczone masło i miód. Wszystko razem zagnieść w ciasto. Nie powinno się lepić. W razie potrzeby dodać więcej mąki.

Zdjęcie nr6- wałek z ciasta

Uformować wałek z ciasta, bo tak najlepiej podzielić ciasto na 4 równe części.

Zdjęcie nr7- dopasowanie ciasta do blachy

Rozwałkować pierwszą część ciasta na grubość ok. 0,5 cm. Następnie położyć na nie blachę i odkroić niepotrzebną część.

Zdjęcie nr8- ciasto na blaszce

Przenieść ciasto na wałku do ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub papierem śniadaniowym posmarowanym olejem. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 5-10 bez termoobiegu.

W ten sposób należy postąpić z drugą trzecią i czwartą częścią ciasta.  Z każdego kawałka pozostały mi skrawki, które po wyrobieniu dały mi piątą część ciasta.

Wszystkie część należy piec w tej samej temperaturze bez termoobiegu.  Następnie wszystko wystudzić.

Zdjęcie nr 9- składniki na krem

  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pół olejku cytrynowego

Zdjęcie nr10- gotowanie kaszki

Odlać szklankę mleka a resztę wlać do garnka i zagotować.  Kaszę manną rozpuścić w szklance mleka a następnie wlać do gotującego się w garnku (postępowanie jak w przypadku budyniu lub kisielu). Najlepiej rozpuścić kaszkę w mleku, aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu całości trzeba ciągle mieszać, żeby kaszka się nie przypaliła. Gotować tak wszystko ok. 2-5 min.

Zdjęcie nr 11- studzenie kaszki

Kaszkę ostudzić. Najlepiej w garnku z zimną wodą. Od czasu do czasu przemieszać całość.

Zdjęcie nr 12- masło w temperaturze pokojowej 

Do miski w pierwszej kolejności wkładamy masło i spieniamy je mikserem.

Zdjęcie nr 13- spienione masło

Do  spienionego masła dodać cukier puder i chwilkę jeszcze ucierać mikserem. Następnie należy dodać olejek cytrynowy. Można też skropić krem sokiem z cytryny. Masa będzie wtedy bielsza.

Zdjęcie nr14- przestudzona gęsta kaszka

Wyjąć z wody kaszkę. Powinna być gęsta jak na zdjęciu powyżej.

 Zdjęcie nr15- łączenie kaszki z masłem

Do utartego masła dodawać po łyżce kaszki i dalej ucierać.

Zdjęcie nr16- gotowy krem

Kaszka manna w kremie jest wyczuwalna. Nie należy się tym przejmować, ponieważ w cieście nie będzie tego czuć. Można krem oczywiście potraktować blenderem.

Zdjęcie nr 17-  wystudzone kruche ciasto na blaszce

Wystudzone kruche ciasto włożyć na większą blachę, aby lepiej później się je kroiło.

Zdjęcie nr 18- przełożenie ciasta kremem

Posmarować kremem pierwszą część . Tak na grubość ok. 2-3 mm. Przykryć następną część placka i znowu posmarować. W ten sposób postąpić z resztą ciasta.

Zdjęcie nr 19- polana polewą

Ciasto z kremem polać polewą czekoladową. Przenieść w chłodniejsze miejsce aby wszystko ładnie stężało.

Zdjęcie nr20 –kawałki ciasta

Następnie pokroić na kawałki. można udekorować kawałeczki wg uznania . Ja użyłam pisaków cukrowych.

O czym należy pamiętać!!!

- Ciasto szybko się piecze więc należy pilnować piekarnika,

- kaszka i masło z miodem powinny mieć temperaturę pokojową, bo się nie uda,

- przekładać kremem wystudzone części ciasta,

- piec bez termoobiegu.

 







Zobacz inne przepisy

  • Biszkoptowe zajączki
    Biszkoptowe zajączki- hmm pomysł powstał, kiedy mama kupiła mi formę "zajączkową". Oczywiście można użyć jakiejkolwiek formy do pieczenia. Sama nie wiedziałam jak to wszystko wyjdzie, ale jestem miło ...
  • Naleśniki z owocami i serkiem waniliowym
    Naleśniki robiłam kilka razy z różnych przepisów. Muszę przyznać, że nie zawsze mi wychodziły. Jednak znalazłam w końcu odpowiedni przepis. Troszkę go zmodyfikowałam i wreszcie naleśniki zawsze mi się...
  • Jaja faszerowane
    Jaja faszerowane :) Przestawiam tu przepisy na trzy różne farsze do jajek.  Tą potrawę zrobiłam na Wielkanoc. Oczywiście można ją zrobić na jakieś inne okazje, uroczystości. Jaja jak to jaja pasują za...
  • Sos pomidorowy do spaghetti
    Sos pomidorowy to klasyczny dodatek do makaronu. Bardzo prosty w przyrządzeniu. Zajmuje mało czasu, więc nadaje się na szybki obiad czy też kolację. Sosik bardzo smaczny. Często gości na naszym stole....
  • Czekoladowe kulki
    Przepyszne czekoladowe kuleczki. Przepis dostałam od mamy. To taki smak z dzieciństwa. Całkiem niedawno sobie o nim przypomniałam. Kuleczki może nie wyglądają, ale smakują extra :). Polecam przepis, b...

Liczba komentarzy (5)

  1. Magda pisze:

    Jak duża powinna być blaszka do pieczenia ciasta?
    Mnie starczyło na 3 cienkie spody na małej blaszce z tego przepisu….

  2. marta pisze:

    Witam, czytałam Twój przepis i muszę przyznać, że jest mega trudny, ja często piekę stefankę, moja rodzina ją uwielbia ale znalazłam nieco łatwiejszą wersję. Moje ciasto robię tak: do miski przesiewam 2,5 szklanki mąki, dodaję niecałą kostkę margaryny, 2 jaja, 3/4 szklani cukru, łyżeczkę sody, 2 łyżki miodu całość mieszam, przyznaję, że powstałą masę bardzo trudno nanieść na blachę (wyłożoną uprzednio pergaminem) ale pomagam sobie mocząc rękę w ciepłej wodzie. Ciasto piekę ok. 15 min, temper.160 st. w ten sposób piekę 3 placki. Masa: z litra mleka odlewam okolo szklanki, dodając 9 łyżek kaszy manny, pozostałe mleko gotuję dodając kostkę margaryny, 3/4 szkl. cukru, cukier waniliowy, kiedy mleko zaczyna się gotować dodaję mleko z kaszą manną. Gotuję aż masa zaczyna gęstnieć, pod koniec gotowania dodaję sok z 2 cytryn. To wszystko, lekko ostudzoną masą przekładam wystudzone placki. Na koniec polewa czekoladowa. Pycha!!!

  3. mon pisze:

    10,5 kg mąki to trochę sporo jak na jedno ciasto:P



Dodaj komentarz