Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Ptasie mleczko

Opublikowany: 15 lutego, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Ptasie mleczko to fajne proste ciasto uwielbiane chyba przez wszystkie dzieci. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

 

 

 

 

 

 

Łączny czas pieczenia- ok 25-30 min

Czas przygotowania- 45 min

Łączny czas na wykonanie ciasta (pieczenie + wykonanie)- ok. 75 min

Koszt składników- ok.  ?? zł

Wielkość tortownicy- średnica 24 cm

Potrzebny sprzęt kuchenny

  • mikser,
  • miska.

Na początku trochę przygotowań…

Trzy galaretki można rozpuścić dużo wcześniej i dostawić do stężenia w chłodniejsze miejsce. Z żółtą trzeba poczekać, należy jej pilnować, aby miała płynną konsystencje w czasie wlewania jej do śnieżki. Biszkopt również można upiec wcześniej, bo musi przestygnąć.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 1 śnieżka,
  •  niepełna szklanka mleka,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 4-5 różnokolorowe galaretki,
  • 2-3 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej.

dodatkowe składniki na polewę

  • 40 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Zdjęcia nr2- składniki na biszkopt

  • 2-3 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • opcjonalnie 1 łyżka oleju.

Zdjęcie nr3- białka w misce

Białka oddzielić od żółtek i wlać do miski. Musi być ona całkowicie sucha, ponieważ białka w przeciwnym wypadku się nie ubiją, a biszkopt się nie uda i wyjdzie zakalec J. Do schłodzonych białek dodać szczyptę soli.

Zdjęcie nr4- piana z białek

Ubijać białka mikserem na sztywną piane stopniowo dodając cukru. Ja robie to w ten sposób, że jak białka zaczną robić się białe to wtedy zaczynam dodawać cukier. Nie może być ani ziarenka cukru w białkach.

Zdjęcie nr5- ubite białka

Piana z białek powinna być lśniąca tak jak na zdjęciu i tak sztywna, że po odwróceniu miski do góry nogami nie powinna się poruszyć.

Zdjęcie nr6- po dodaniu żółtek

Do tak ubitej piany z białek i cukru dodawać żółtka i dalej ubijać mikserem.

Zdjęcie nr7- masa jajeczna

Konsystencja ciasta powinna być bardziej płynna. Mówi się, że białka i żółtka są dobrze ubite,  gdy po wyłączeniu miksera jak pianka spadnie z widełek do miski to zostają ślady. Nie łączy się zaraz z pozostałą masą.

Zdjęcie nr8- dodawanie porcjami mąki

Teraz odstawić mikser i wziąć łopatkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną.

Zdjęcie nr9- konsystencja masy z mąką

Ciasto biszkoptowe powinno być puszyste i dość gęste, jak na zdjęciu. Można dodać łyżkę oleju. Biszkopt w ten sposób będzie miał intensywniejszy kolor i będzie bardziej wilgotny.

Zdjęcie nr10- forma do pieczenia

Przygotować  formę do pieczenia. Należy blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, bądź papierem śniadaniowym posmarowanym olejem, aby ciasto dobrze odeszło od dna formy.

 Zdjęcie nr11- forma z ciastem

Do formy przełożyć 0,5 porcji ciasto.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni bez termoobiegu na ok. 30 min. Na kolejnych zdjęciach będzie widać kolor biszkoptu. Należy zwrócić na to uwagę, gdyż każdy piekarnik jest inny. Po upływie 15 min od wyłączenia piekarnika blachę i uderzyć nią kilka razy o blat stołu, aby ciasto nie opadło. Jak przestanie tzn. „syczeć” to znaczy, że już starczy i biszkopciki nie opadną.

Zdjęcie nr 12-trzy galaretki

Każdą z 3 różnobarwnych galaretek rozpuścić w szklance gorącej wody.

Zdjęcie nr13- rozmieszane galaretki

Dokładnie rozmieszane galaretki wstawić do zamrażalki aż całkowicie stężeją. Rozpuszczamy je w mniejszej ilości wody, bo wtedy mają intensywniejszy kolor i lepszy smak. Radzę dobrze je rozmieszać, bo jeżeli nie zrobimy tego dokładnie, to na dnie utworzy się twarda niesmaczna skorupka. Po około godzinie można zabrać się za rozpuszczanie galaretki żółtej w takiej samej ilości wody, czyli każda galaretkę zalać szklanką gorącej wody i dokładnie wymieszać.

Zdjęcie nr14- biszkopt

Wystudzony biszkopt położyć na blat.

Zdjęcie nr15- ścięty wierzch

Należy ściąć wierzch placka. Jak na zdjęciu. Najlepiej zrobić to kiedy placek jest świeży, tego samego dnia, zaraz po wystygnięciu. Następnie przełożyć biszkopt z powrotem do tortownicy.

Zdjęcie nr16  -śnieżka

Śnieżkę zmiksować na sztywną pianę z zimnym mlekiem według przepisu na opakowaniu.

Zdjęcie nr17 – śnieżka z galaretką

Do śnieżki wlewamy powoli tężejącą żółtą galaretkę.

Zdjęcie nr18- galaretki w kostkę

Czerwoną, fioletową i zieloną galaretkę kroimy  w kostkę. Zostawiamy połowę kostek do udekorowania wierzchu ciasta.

Zdjęcie nr19- galaretki w ptasim mleczku

Kosteczki galaretek wrzucamy do masy śnieżkowej i mieszamy.

Zdjęcie nr20- masa w formie

Następnie wylewamy całą masę na biszkopt.

Zdjęcie nr21- udekorowany wierzch

Pozostałą galaretką w kostkach udekorować wierzch ciasta.

Zdjęcie nr22- polewa na placku

Ciasto można polać polewą kupną lub zrobić ją samodzielnie. Poniżej podaje przepis.

Zdjęcie nr23- składniki na polewę

  • 40 g masła,
  • 2 łyżki ciemnego prawdziwego kakao,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Zdjęcie nr24 – roztapianie masła

Do garnka wrzucamy masło.

Zdjęcie nr25-gotowa polewa

Kiedy masło nie do końca nam się roztopi to już dodajemy kakao i cukier puder. W ten sposób nie powinny powstać żadne grudki. Kiedy jednak powstaną należy dodać 1-2 łyżki wrzątku. Jeżeli nawet to nie pomoże, to proponuję polewę przecedzić przez sitko. Z czasem można dojść do wprawy z robieniem polewy . Samodzielnie robiona polewa w smaku jest dużo lepsza niż kupna, na pewno dużo lepiej wygląda i łatwiej kroi się ciasto na kawałki, bo się nie kruszy.

O czym należy pamiętać!

– piec bez termoobiegu,

– białka muszą być dobrze schłodzone.

Zobacz podobne przepisy

  • Pierniki Jak w domu pachną pierniczki to znak, że święta zbliżają się wielkimi krokami. Ciasteczka są miękkie już po ok 24h, już nie trzeba czekać tygodniami :). Ciasto robi się bardzo prosto. […]
  • Ciasto z ananasami i kremem bydyniowym Ciasto z ananasami to jedno z mich ulubionych ciast. Co prawda jego przygotowanie jest dość czasochłonne ale zapewniam, ze warto się troszkę […]
  • Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest […]
  • Kolorowe pianki Pomysł na kolorowe ciastka podpatrzyłam z gazety. Nie pamiętam już jaka to była. Przepis dość konkretnie zmodyfikowany. Chociaż zalicza się do ciast bez pieczenia jest czasochłonny i […]
  • Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw doskonale sprawdzają się w połączeniu z ziemniakami jak i makaronem. Oczywiście świeże pomidory można zastąpić takimi z puszki, a świeżą włoszczyznę- […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Pierniki Jak w domu pachną pierniczki to znak, że święta zbliżają się wielkimi krokami. Ciasteczka są miękkie już po ok 24h, już nie trzeba czekać tygodniami :). Ciasto robi się bardzo prosto. […]
  • Ciasto z ananasami i kremem bydyniowym Ciasto z ananasami to jedno z mich ulubionych ciast. Co prawda jego przygotowanie jest dość czasochłonne ale zapewniam, ze warto się troszkę […]
  • Klopsiki szwedzkie w sosie koperkowym Sosy są podobno uwielbiane przez Polaków. Wszystkie w sumie robi się bardzo podobnie. Przedstawiam Wam dziś sosik koperkowy. To jeden z moich ulubionych. Przyrządzenie potrawy jest […]
  • Kolorowe pianki Pomysł na kolorowe ciastka podpatrzyłam z gazety. Nie pamiętam już jaka to była. Przepis dość konkretnie zmodyfikowany. Chociaż zalicza się do ciast bez pieczenia jest czasochłonny i […]
  • Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw Klopsiki w sosie ze świeżych warzyw doskonale sprawdzają się w połączeniu z ziemniakami jak i makaronem. Oczywiście świeże pomidory można zastąpić takimi z puszki, a świeżą włoszczyznę- […]


Dodaj komentarz