Sukces w kuchni

Sukces w kuchni

Od teraz gotowanie to czysta zabawa!!!

Pleśniak

Opublikowany: 13 Lipiec, 2012 przez admin Brak komentarzy
Ocena artykułu:
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwizazki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Pleśniak to ciasto, które wymaga troszkę pracy, ale efekt jest piorunujący :). Na prawdę gorąco polecam ten placek wszystkim :).  Warto choć raz je wykonać, mogę się założyć, że to nie będzie ostatni raz :).

 

 

 

 

 

Czas przygotowania- ok. 1h

Czas pieczenia- ok. 30-35 +20(spód) min

Koszt całej potrawy-ok. 10 zł

Wielkość blachy- 25x40cm

Kilka praktycznych rad na początek.

Ciasto możemy przygotować wcześniej i wrzucić do lodówki.

Potrzebny sprzęt kuchenny:

- tarka,

- blaszka 25x40cm.

Zdjęcie nr1- wszystkie składniki

  • 250g palmy,
  • 3 szklanki mąki,
  • 6 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 700g wiśni,
  • tarta bułka + tłuszcz do blaszki.

Zdjęcie nr2- wypestkowane wiśnie

W pierwszej kolejności należy wypestkować wszystkie wiśnie.

Zdjęcie nr3- białka

Po oddzieleniu żółtek od białek- białka lądują w plastikowym (koniecznie suchym!) pojemniku i koniecznie w lodówce. Białka będą potrzebne do białej przerzynki.

Zdjęcie nr4- wszystkie składniki na ciasto w misce

Do większej miski wsypujemy mąkę, palmę, 0,5 szklanki cukru, proszek do pieczenia i wszystkie żółtka. Wszystko łączymy ze sobą, aby powstała jednolita masa. Zagniatamy ciasto dość szybko, bo kruche ciasto nie lubi zbyt długiego i dokładnego wyrabiania. Takie ciasto można zrobić wcześniej i wstawić do lodówki lub też zamrażalki. Mi wyrobienie ciasta zajmuje ok. 5 min i zawsze robię wszystko na chwile przed włożeniem do piekarnika.

Zdjęcie nr5- wałek ciasta

Tak powinno wyglądać wyrobione ciasto. Cukier nie ma być rozpuszczony. Gdyby ciasto się kleiło do rąk, to proszę dodać więcej mąki.

Zdjęcie nr6 – podział

Kruche ciasto zwijamy w wałek, aby łatwiej było nam podzielić je na 3 części. Jedna cześć ta na wierzch ciasta będzie zrobiona z mniejszej ilości ciasta, 2 pozostałe powinny być mnie więcej równe.

Zdjęcie nr7- blacha

Teraz smarujemy dokładnie spód blaszki margaryną i wysypujemy ją tartą bułką.

Zdjęcie nr8- większa część

Bierzemy 2 kawałki ciasta- mniejszy i większy.

Zdjęcie nr9- blacha i ciasto

Teraz można rozwałkować ciasto na taką grubość, aby można było wykroić z niego spód. Blacha minimalnie powinna mieścić się na rozwałkowanym spodzie. Te skrawki które zostaną na pewno starczą na wierzch ciasta.

Zdjęcie nr10- spód na blasze

W tym momencie przekładamy rozwałkowany spód na blaszkę (można położyć blachę na rozwałkowane ciasto i wykroić nożem potrzebną wielkość ciasta, następnie przy pomocy wałka do ciasta delikatnie przełożyć je do formy ). Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na ok. 15 min. Piekarnik nie musi być koniecznie nagrzany, ale wtedy czas pieczenia odpowiednio wydłuży się. Każdy piekarnik jest inny, więc należy obserwować ciasto, powinno mieć złocisty kolor, lekko przypieczony (będzie widać na następnych zdjęciach).

Zdjęcie nr11- skrawki

Skrawki ciasta które zostaną po odkrojeniu spodu w zupełności wystarczą na wierzch ciasta.

Zdjęcie nr12- ciasto do zamrażalki

Resztę jasnego ciasta (pozostałe skrawki ze spodu) włożyć do woreczka plastikowego i wstawić do zamrażalki. Jest to zalecane, ponieważ w ten sposób łatwiej zetrze się ono na tarce.

Zdjęcie nr13- ostatnia część ciasta

Do ostatniej część ciasta dodajemy łyżkę kakao.

Zdjęcie nr14- ciemne ciasto

Szybko wyrabiamy ostatnią część placka.

Zdjęcie nr15- do zamrażalki

Ciasto można włożyć w woreczek plastikowy i umieścić w zamrażalce, wtedy łatwiej będzie się je tarło na tarce.

Zdjęcie nr16- składniki na pianę

  • 6 białek,
  • 1 szklanka cukru.

Zdjęcie nr17- ubijanie piana

Białka ubić z cukrem. Trwa to dość długo, bo na tyle białek jest dość duża ilość cukru, ale jest ona niezbędna.

Zdjęcie nr18- sztywna piana

Piana musi utrzymać jeszcze starte ciasto, więc powinna być mocno utrwalona dużą ilością cukru. Ubijanie trwa ok. 10 min.

Zdjęcie nr19- spód

Podpieczony spód powinien być lekko zarumieniony jak na zdjęciu.

Zdjęcie nr20- spód z wiśniami

W pierwszej kolejności na spód wykładamy owoce.

Zdjęcie nr21- na owocach ciemna masa

Następną warstwą będzie starta na tarce o grubych oczkach kakaowa masa.

Zdjęcie nr22– na ciemnej masie białka ubite

Sztywną pianę przełożyć na wiśnie.

Zdjęcie nr23- starte ciasto na placku

Wyjąć resztę kruchego ciasta z zamrażalki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na placek. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min.

Zdjęcie nr24- upieczone ciasto

Kiedy wierzch ciasta zacznie się rumienić to znak, że ciasto jest już upieczone.

Zdjęcie nr25- z polewą

Ciasto proponuję udekorować własnoręcznie zrobioną polewą.

Zdjęcie nr26- na talerzu

Pleśniak ładnie się prezentuje. Smacznego … :)

O czym należy pamiętać!!!

- Pianę należy ubijać w suchym naczyniu, bo białka inaczej się nie ubiją.

Zobacz podobne przepisy

  • Karpatka Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast :). Rzeczywiście troszkę czasu potrzeba, aby ją przygotować, ale na prawdę warto to zrobić choć raz. Bardzo polecam to ciasto […]
  • Babka łaciata Dziś przedstawiam Wam przepis na babkę łaciatą.  Jeżeli nie dodamy kakaa do połowy ciasta, będziemy mieli przepis na babkę piaskową. Jest to ulubione ciasto mojej siostry. Zawsze uważałam, […]
  • Nuggetsy- śmiechowe kurczaki :) Pyszne nuggetsy :)- zawsze idą w pierwszej kolejności na każdej imprezie. Polecam z sosem czosnkowym na zimno i na […]
  • Sernik z rosą Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem […]
  • Szybkie ciasto z jabłkami Mamy sezon na jabłka, tak więc dzisiejszy przepis na szybkie ciasto jest właśnie z jabłkami :). Samo przygotowanie ciasta biszkoptowego zajmuje ok 10-15min, dlatego zachęcam wszystkich do […]




Podziel się ze znajomymi



Zobacz podobne przepisy

  • Karpatka Karpatka to jedno z moich ulubionych ciast :). Rzeczywiście troszkę czasu potrzeba, aby ją przygotować, ale na prawdę warto to zrobić choć raz. Bardzo polecam to ciasto […]
  • Babka łaciata Dziś przedstawiam Wam przepis na babkę łaciatą.  Jeżeli nie dodamy kakaa do połowy ciasta, będziemy mieli przepis na babkę piaskową. Jest to ulubione ciasto mojej siostry. Zawsze uważałam, […]
  • Nuggetsy- śmiechowe kurczaki :) Pyszne nuggetsy :)- zawsze idą w pierwszej kolejności na każdej imprezie. Polecam z sosem czosnkowym na zimno i na […]
  • Sernik z rosą Sernik z rosą jest bardzo efektownym i stosunkowo łatwym do zrobienia ciastem. Myślę, że przy dokładnych wskazówkach, każdy jest w stanie je zrobić. Przyznam się, że za pierwszym razem […]
  • Szybkie ciasto z jabłkami Mamy sezon na jabłka, tak więc dzisiejszy przepis na szybkie ciasto jest właśnie z jabłkami :). Samo przygotowanie ciasta biszkoptowego zajmuje ok 10-15min, dlatego zachęcam wszystkich do […]


Dodaj komentarz